Του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Μετά την έξωση του Όθωνα το 1862, οι Έλληνες αναζητούσαν νέο βασιλιά από ξένο βασιλικό οίκο. Σε δημοψήφισμα που έγινε τότε, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ψήφισε για βασιλιά τον πρίγκιπα Αλφρέδο, δευτερότοκο γιο της Βικτωρίας, βασίλισσας της Βρετανίας. Όμως, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1832, το θρόνο της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να ανέλθει γόνος βασιλικής οικογενείας από τις προστάτιδες δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία).
Τελικά, συμφωνήθηκε να γίνει βασιλιάς ο δευτερότοκος γιος, του διαδόχου του θρόνου της Δανίας, ο πρίγκιπας Χριστιανός Γουλιέλμος Φερδινάνδος Αδόλφος Γεώργιος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόνντερμπουρκ-Γκλύξμπουρκ. Απ’ όλα τα ονόματά του ο Δανός πρίγκιπας κράτησε το «Γεώργιος» καθώς ήταν το πιο «ελληνικό». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γεώργιος έγινε βασιλιάς στην Ελλάδα πριν ακόμη γίνει βασιλιάς της Δανίας ο πατέρας του, Χριστιανός Θ΄.
Ο Γεώργιος στην Ελλάδα βρήκε ένα εντελώς διαφορετικό και ξένο περιβάλλον σε σχέση με αυτό που γνώριζε στην πατρίδα του. Τριάντα χρόνια πριν, όταν ο Όθωνας είχε έλθει στην Ελλάδα, περίπου στην ίδια ηλικία με τον Γεώργιο, είχε μαζί του ένα μεγάλο αριθμό συμπατριωτών του Βαυαρών, πολλούς από τους οποίους γνώριζε. Αντίθετα, ο Γεώργιος είχε ελάχιστους ανθρώπους που μπορούσε να εμπιστευθεί. Όταν έφθασε στην Ελλάδα είχε μαζί του τον κόμη Σπόνεκ (Sponneck) ο οποίος στη Δανία είχε διατελέσει υπουργός και θα ασκούσε χρέη συμβούλου. Όμως μέσα σε ένα χρόνο οι Έλληνες πολιτικοί εξανάγκασαν τον Σπόνεκ να γυρίσει στη Δανία.
Η ειδεχθής περίοδος της βαυαροκρατίας είχε εμποτίσει με τον ιό της αμφισβήτησης, τους Έλληνες πολιτικούς. Παρά ταύτα, ο Γεώργιος λόγω της μεγάλης αυτοπεποίθησης και εξωστρέφειας που τον διέκρινε, δεν έδειχνε να προβληματίζεται ιδιαίτερα από τον ερχομό του στην Ελλάδα. Έδινε δηλαδή μια ανάλαφρη εικόνα. Για το λόγο αυτό φαίνεται ότι οι Έλληνες πολιτικοί, που είχαν διοριστεί υπουργοί, αποφάσισαν να κάνουν ένα καψώνι στον νεαρό και να του στείλουν ένα μήνυμα ότι βασίλευε με την ανοχή τους!
Σε κάποια από τις πρώτες συναντήσεις με τους υπουργούς του, ο νεαρός άναξ, ενημέρωνε σχετικά με τα ταξίδια που είχε σχεδιάσει να πραγματοποιήσει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως βασιλιάς των Ελλήνων. Η συνάντηση αυτή γινόταν στο γραφείο του Γεωργίου στο παλάτι. Ο βασιλιάς καθόταν πίσω από το γραφείο του με ένα μεγάλο χάρτη της Ευρώπης στον τοίχο. Οι υπουργοί στέκονταν όρθιοι μπροστά του. Κάποια στιγμή ο Γεώργιος σηκώθηκε όρθιος και γυρίζοντας την πλάτη στους υπουργούς έδειχνε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες λέγοντας πότε θα πήγαινε εκεί και τι ζητήματα θα έθετε στην κάθε κυβέρνηση σε σχέση με τα ελληνικά συμφέροντα. Ενώ ο Γεώργιος μιλούσε με την πλάτη γυρισμένη κάποιος αφαίρεσε από την πίσω τσέπη του παντελονιού του το ρολόι του! Ο Γεώργιος κατάλαβε τι είχε γίνει μόνο όταν τελείωσε την παρουσίαση και πήγε να καθίσει. Κοίταξε τους υπουργούς και τους είπε ότι κάποιος βούτηξε το ρολόι που του είχε κάνει δώρο ο πατέρας του πριν φύγει από τη Δανία. Θεωρούσε ότι επρόκειτο για ένα χοντροκομμένο αστείο που δεν καταλάβαινε και παρακαλούσε αυτόν που το πήρε να το επιστρέψει αμέσως.
Καθώς κανένας υπουργός δεν απάντησε, ο Γεώργιος τους είπε ότι δεν ενδιαφερόταν να μάθει ποιος είχε πάρει το ρολόι αλλά μόνο να του επιστραφεί. Θα έδινε διαταγή στους υπηρέτες να σβήσουν τις λάμπες μέσα στο γραφείο του και θα μετρούσε μέχρι το 60. Μόλις τελείωνε η καταμέτρηση, οι υπηρέτες θα ανάβαν τις λάμπες. Στο μεταξύ όμως, αυτός που «δανείστηκε» το ρολόι θα έπρεπε να το αφήσει πάνω στο γραφείο του βασιλιά δίπλα στο ασημένιο μελανοδοχείο που του είχε κάνει δώρο η μητέρα του. Ενώ οι λάμπες ήταν σβηστές, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι ακούγονταν μόνο η φωνή του Γεωργίου που μετρούσε δυνατά μέχρι το 60. Όταν τελείωσε, οι υπηρέτες άναψαν τις λάμπες. Ο Γεώργιος όχι μόνο δεν βρήκε το ρολόι του στο γραφείο του, αλλά πλέον έλειπε και το μελανοδοχείο της μητέρας του!
Αν και άπειρος κατάλαβε ότι δεν υπήρχε λόγος να ξαναμετρήσει.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr