Κάθε χρόνο στις 30 Απριλίου, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ο κόσμος καίει ένα ομοίωμα μάγισσας στην ύπαιθρο, για να γιορτάσουν τον ερχομό του καλοκαιριού και το γεγονός ότι φεύγει ο χειμώνας, που κράτησε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το κάψιμο της μάγισσας ως σύμβολο
Η εκδήλωση είναι γνωστή στα Αγγλικά ως Witches Night ή Walpurgis Night και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εφάμιλλη με το αμερικανικό Halloween. Τα παιδιά ντύνονται με κοστούμια μάγισσας και κάνουν πλάκες. Η Βαλπουργιανή Νύχτα γιορτάζεται στις 30 Απριλίου, στην ονομαστική εορτή της Αγίας Βαλπουργίας.
Κάθε χώρα όμως μπορεί να έχει διαφορετικό όνομα για την γιορτή.
Οι πιο διαδεδομένοι εορτασμοί με το “κάψιμο της μάγισσας”, γίνονται στην Τσεχία και την Γερμανία. Άλλες χώρες είναι η Ολλανδία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Σλοβακία. Οι οικογένειες βρίσκονται, τρώνε μαζί και αφήνουν πίσω το βαρύ χειμώνα της Βόρειας Ευρώπης, που δεν αστειεύεται.
Το απόγευμα της 30ης Απριλίου, οι Τσέχοι, συγκεντρώνονται σε έναν υπαίθριο χώρο κοντά στις όχθες του Μολδάβα ποταμού στην Πράγα, για να προετοιμάσουν τη φωτιά και το ομοίωμα της μάγισσας. Σύμφωνα με την παράδοση, τα παλιά χρόνια, που “για όλα έφταιγαν οι μάγισσες”, πίστευαν ότι με αυτό τον τρόπο, μείωναν τη δύναμή τους, η οποία το καλοκαίρι, ούτως ή άλλως εξασθενούσε. Τα χρόνια του σκοταδισμού πέρασαν αλλά οι παραδόσεις έμειναν. Τουλάχιστον πλέον, καίνε ομοιώματα…
Η στάχτη από τις καμένες σκούπες διαθέτει μαγικές δυνάμεις, απαραίτητες για την καλή απόδοση των χωραφιών. Επίσης υπήρχε η προσδοκία ότι έφερνε και γονιμότητα.
Κάτι που συνδύαζαν μάλλον με την ανοιξιάτικη διάθεση για έρωτα.
Η διαδικασία των εορτασμών
Τη φωτιά ανάβουν οι νέοι, όσο οι παλιοί ψήνουν λουκάνικα σε ραβδιά και τραγουδάνε. Το βράδυ εμφανίζεται η “μάγισσα” η οποία πέφτει στη φωτιά και ο κόσμος λυτρώνεται από τις ταλαιπωρίες του χειμώνα. Η γιορτή γίνεται στις 30 Απριλίου, γιατί σύμφωνα με τους σλάβους, αυτή ήταν η μέρα που οι κακές δυνάμεις έφτασαν στο αποκορύφωμά τους αφού πολλαπλασιάστηκαν και ευδοκίμησαν τους μεγάλους, κρύους και σκοτεινούς χειμερινούς μήνες. Το κάψιμο των μαγισσών ήταν επομένως μια καθαρτική πράξη που είχε σκοπό να αποκρούσει και να απομακρύνει τα κακά πνεύματα, “καθαρίζοντας” την αύρα.
Η αρχή της παράδοσης
Σύμφωνα με την παράδοση οι μάγισσες, συγκεντρώνονταν στο Walpurgisnacht με σκουπόξυλα ή κατσίκες. Εκεί αφηγούνταν τις κακές πράξεις της χρονιάς με έξαλλο ενθουσιασμό, και σε συνεννόηση πάντα με τον Διάβολο, που συμμετείχε στα σκοτεινά σχέδιά τους.
Οι αγρότες προσεύχονταν για να προστατέψουν τους ίδιους και τα αγροκτήματά τους, από τα κακά πνεύματα και την μαγεία. Κρεμούσαν σταυρούς και βότανα σε πόρτες για την προστασία των ζώων τους. Άλλοι χτυπούσαν τις καμπάνες ή όταν γκρίνιαζαν οι γείτονες για τη φασαρία, έβαζαν σκούπες στο έδαφος, που είναι αθόρυβες και δεν ξυπνούν τη γειτονιά. Τα λεγόμενα δένδρα του Μαΐου, έδιωχνα το κακό.
Η πόλη Τάλε, στην κεντρική Γερμανία, είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για αυτούς τους εορτασμούς. Περισσότερα από 35.000 άτομα, φθάνουν από κάθε περιοχή, αρκετοί ντυμένοι μάγισσες, που τελικά είναι τα τιμώμενα πρόσωπα. Χωρίς αυτές δεν υπάρχει γιορτή, τραγούδι, αλκοόλ, φυγή από την ρουτίνα και αφορμή για διασκέδαση και οικογενειακές στιγμές. Μάλλον κάθε χρόνο κάνουν το μαγικό τους…
Αρχική εικόνα: Flickr
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Ο καλλιτέχνης που προκαλεί οργή στους πολιτικούς. Έβαψε ροζ ένα τανκ και κρέμασε τον Φρόιντ από ένα σιδερένιο δοκό. Κομμουνιστές και εθνικιστές στο στόχαστρό του
Ειδήσεις σήμερα:
- Πρωτοπορεί η Σερβία. Τα μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα
- Επικύρωσε το δικαστήριο την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί. Θα εκτίσει την ποινή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι
- Μάτι. «Δεν έχω σχέση με τη φωτιά. Απαλλάξτε με» λέει ο άνδρας που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά
- Ηράκλειο. Το τροχαίο ήταν δολοφονία. Σοκαριστικό βίντεο με τον οδηγό να πέφτει πάνω στην γυναίκα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ