Λίγες μόλις ώρες μετά το πράσινο φως του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας για «την επόμενη φάση του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο», και αφότου είχαν προηγηθεί οι πρώτοι βομβαρδισμοί σε συνοριακές περιοχές, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης χερσαία εισβολή στον Λίβανο.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Αμυντικές Δυνάμεις της χώρας (IDF), ξεκίνησαν «μια στοχευμένη και περιορισμένη χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο εναντίον τρομοκρατικών στόχων και υποδομών της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ», ωστόσο δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτός ο πόλεμος θα είναι τόσο απλός. Οι IDF υποστηρίζουν ότι οι στόχοι είναι χωριά κοντά στα σύνορα που αποτελούν άμεση απειλή για τις ισραηλινές κοινότητες στα βόρεια της χώρας.
Σε μήνυμά του ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, λέει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «εκπαιδεύτηκαν και προετοιμάστηκαν τους τελευταίους μήνες» για τη χερσαία επιχείρηση με κωδική ονομασία «Βέλη του Βορρά». Σημειώνεται πως, οι επίγειες δυνάμεις υποστηρίζονται από την Πολεμική Αεροπορία και δυνάμεις του πυροβολικού.
Καθώς ο ισραηλινός στρατός έκανε την ανακοίνωσή του, ρουκέτες από τον νότιο Λίβανο συνέχισαν να εκτοξεύονται προς το Ισραήλ, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας ανέφεραν ότι «εχθρικοί στόχοι» αναχαιτίστηκαν πάνω από τη Δαμασκό, κάνοντας λόγο για εκρήξεις. Επίσης, εκτοξεύτηκαν ρουκέτες σε στρατιωτική βάση που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο Ιράκ.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εστιάζουν στο γεγονός ότι έχουν περάσει ακριβώς 18 χρόνια από την αποχώρηση των IDF από τον νότιο Λίβανο. Ήταν 1η Οκτωβρίου του 2006, όταν τα περισσότερα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από την περιοχή μετά από έναν πολύμηνο πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ .
Η ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ για την εισβολή στον Λίβανο
Σύμφωνα με την απόφαση του πολιτικού κλιμακίου, πριν από λίγες ώρες, οι IDF άρχισαν περιορισμένες και στοχευμένες χερσαίες επιδρομές βάσει ακριβών πληροφοριών εναντίον τρομοκρατικών στόχων και υποδομών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και αποτελούν άμεση απειλή για τις ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ.
Οι IDF επιχειρούν σύμφωνα με ένα μεθοδικό σχέδιο που καθορίστηκε από το Γενικό Επιτελείο και τη Βόρεια Διοίκηση, για το οποίο οι στρατιώτες των IDF έχουν εκπαιδευτεί και προετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες.
Η ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό των IDF υποστηρίζουν τις χερσαίες δυνάμεις με πλήγματα ακριβείας σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή.
Οι επιχειρήσεις αυτές εγκρίθηκαν και πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την απόφαση του πολιτικού κλιμακίου. Η επιχείρηση «Βέλη του Βορρά» θα συνεχιστεί σύμφωνα με την εκτίμηση της κατάστασης και παράλληλα με τις μάχες στη Γάζα και σε άλλα πεδία.
Οι IDF συνεχίζουν να επιχειρούν για την επίτευξη των στόχων του πολέμου και κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση των πολιτών του Ισραήλ και την επιστροφή των πολιτών του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους.
Σημειώνεται πως, τις προθέσεις των Ισραηλινών είχαν αποκαλύψει από το απόγευμα της Δευτέρας Αμερικανοί αξιωματούχοι που -σύμφωνα με την εφημερίδα “The Washington Post”- έκαναν λόγο για περιορισμένης εμβέλειας και διάρκειας χερσαία επιχείρηση, για την οποία το Ισραήλ είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση θα είναι μικρότερη από τον τελευταίο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006 και θα επικεντρωθεί στην εκκαθάριση της μαχητικής υποδομής της λιβανέζικης οργάνωσης κατά μήκος των συνόρων. Στόχος είναι να εξαλειφθεί η απειλή για τις ισραηλινές παραμεθόριες κοινότητες.
Προς επίρρωση των εν λόγω ισχυρισμών, ο στρατός του Ισραήλ κήρυξε τμήματα των βόρειων συνόρων του ως «κλειστή στρατιωτική ζώνη». Έτσι, λοιπόν, απαγορεύεται η είσοδος στις περιοχές Metula, Misgav Am και Kfar Giladi στο βόρειο Ισραήλ.
Το Ισραήλ αρνείται να παράσχει χρονοδιάγραμμα για την εισβολή
Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούν να χαρακτηρίσουν τη χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο ως περιορισμένης εμβέλειας, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει «μακροχρόνια κατοχή», αλλά αρνούνται να προσδιορίσουν τη διάρκεια.
Τα ισραηλινά στρατεύματα θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των «άμεσων απειλών» που προέρχονται από τα χωριά του Λιβάνου κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας της Χεζμπολάχ να διεισδύσει στο βόρειο Ισραήλ, επέμειναν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε, επίσης, στο CNN ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να παραμείνει στον Λίβανο και ότι δεν θα υπάρξει «μακροχρόνια κατοχή του νότιου Λιβάνου». Ωστόσο, αρνήθηκε να πει πόσο βαθιά θα εισέλθουν τα ισραηλινά στρατεύματα στη χώρα ή πόσο καιρό αναμένεται να διαρκέσει η επιχείρηση.
Σφοδρές μάχες στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου
Λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Stephane Dujarric, τα ειρηνευτικά των Ηνωμένων Εθνών αναγκάστηκαν να διακόψουν τις περιπολίες τους κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου επειδή «η ένταση των μαχών εμποδίζει τις μετακινήσεις τους και τη δυνατότητά τους να εκτελέσουν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί. Ωστόσο παραμένουν στη θέση τους, στην περιοχή ευθύνης τους».
Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, τις τελευταίες ώρες καταγράφονται βομβαρδισμοί σε τμήματα του νότιου Λιβάνου, κυρίως γύρω από τις περιοχές Γουαζάνι, Μαρζαγιούν και Χιάμ.
Κάτοικοι της πόλης Ρμάις, στα νότια σύνορα της χώρας, μετέφεραν πάντως στους New York Times ότι δεν είχαν δει ακόμη ισραηλινά στρατεύματα στο εσωτερικό του Λιβάνου. «Βλέπω μόνο τη λάμψη των οβίδων που πέφτουν σε μέρη μακριά από την πόλη μου» έλεγε ο Νατζίμπ αλ-Αμίλ, ιερέας της πόλης.
Στο ίδιο μήκος και ο Guardian που μετέφερε μαρτυρία για βομβαρδισμούς στην περιοχή.
Σύμφωνα με τους New York Times, Ισραηλινοί έφεδροι είχαν ξεκινήσει να συγκεντρώνονται νωρίτερα σε σημεία ελέγχου στο βόρειο Ισραήλ, όπου η στρατονομία τούς κατηύθυνε προκειμένου να εγγραφούν στα μητρώα.
Στην Kiryat Shmona, μια ισραηλινή συνοριακή πόλη, τουλάχιστον δύο δωδεκάδες στρατιωτικά οχήματα Humvees εθεάθησαν να μεταφέρουν στρατιώτες με πλήρη εξοπλισμό μάχης, ενώ δεκάδες φορτηγά εφοδιασμού, ορισμένα από αυτά θωρακισμένα, κατευθύνονται επίσης προς τα βόρεια, περνώντας από τους βόρειους αυτοκινητόδρομους.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, είχε προαναγγείλει από το απόγευμα της Δευτέρας ότι «η επόμενη φάση του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα», ενώ ακολούθησε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, όπου δόθηκε το”πράσινο φως”.«Το επόμενο στάδιο στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα… Θα το κάνουμε αυτό. Και όπως είπα εδώ πριν από ένα μήνα [ότι] θα μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους [προς τα βόρεια], αυτό λέω τώρα: Θα αλλάξουμε την κατάσταση και θα επιστρέψουμε τους κατοίκους στα σπίτια τους».
Στην αντίπερα όχθη, υπήρχαν νωρίτερα αναφορές ότι ο στρατός του Λιβάνου βρίσκεται σε διαδικασία αποχώρησης από τη συνοριακή περιοχή κοντά στο Ισραήλ.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι πηγές τους είπαν πως ο στρατός της χώρας αποσύρεται από «πολλές θέσεις στα νότια σύνορα με το Ισραήλ», προσθέτοντας ότι εκπρόσωπος του στρατού ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τέτοιες αναφορές. Ωστόσο, το ίδιο πρακτορείο, επικαλούμενο κατοίκους και πηγές ασφαλείας έκανε λόγο για απόσυρση σε βάθος τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων.
Σημειώνεται πως, ο στρατός του Λιβάνου αποτελεί μέρος του επίσημου εθνικού στρατού της χώρας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, και δεν έχει πραγματοποιήσει στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ από τον περασμένο Οκτώβριο, σε αντίθεση με τη Χεζμπολάχ που είναι μια ξεχωριστή οντότητα με τη δική της στρατιωτική πτέρυγα, η οποία είναι πιο ισχυρή από τον στρατό του Λιβάνου.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr