Το Ιράν προχωρά σε μια αμφιλεγόμενη και ακραία κίνηση καταστολής των δικαιωμάτων των γυναικών, ιδρύοντας μια «κλινική θεραπείας για την αφαίρεση χιτζάμπ» στην Τεχεράνη, με στόχο να «θεραπεύσει» τις γυναίκες και τα κορίτσια που αρνούνται να φορούν το χιτζάμπ, το οποίο είναι υποχρεωτικό βάσει των νόμων της χώρας.
Αυτή η κίνηση έρχεται σε συνέχεια των αυστηρών πολιτικών του καθεστώτος για την επιβολή του ενδυματολογικού κώδικα και έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, ενώ αναδεικνύει την ένταση γύρω από την πάλη των γυναικών για τα δικαιώματά τους στο Ιράν.
Η «κλινική θεραπείας για την αφαίρεση χιτζάμπ» δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του Τμήματος Γυναικών και Οικογένειας του Αρχηγείου της Τεχεράνης για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Ανηθικότητας, με την επικεφαλής, Mehri Talebi Darestani, να δηλώνει ότι η κλινική θα παρέχει «επιστημονική και ψυχολογική θεραπεία» σε όσες γυναίκες δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση του χιτζάμπ. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που επιδιώκει να «καθοδηγήσει» τις γυναίκες στην «προώθηση της αξιοπρέπειας, της σεμνότητας, της αγνότητας και του χιτζάμπ».
Η εν λόγω κλινική επικεντρώνεται κυρίως στις νέες γυναίκες, οι οποίες, σύμφωνα με την Darestani, αναζητούν την κοινωνική και θρησκευτική τους ταυτότητα, και επισημαίνεται ότι η συμμετοχή είναι «προαιρετική». Ωστόσο, η δημιουργία μιας τέτοιας δομής υπό τη σκέπη του κρατικού φορέα, που είναι υπεύθυνος για την αυστηρή εφαρμογή των ισλαμικών κανόνων, έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ενδεχόμενη εξαναγκαστική συμμετοχή των γυναικών.
Αυτή η κίνηση συνδέεται με μια σειρά αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί από τις ιρανικές αρχές για την επιβολή του νόμου περί χιτζάμπ, περιλαμβανομένων ενισχυμένων ελέγχων και την επιστροφή της αστυνομίας ηθών στους δρόμους. Η αυξανόμενη καταστολή έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις τόσο εντός του Ιράν όσο και διεθνώς. Η Ιρανή δημοσιογράφος Sima Sabet χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «ντροπιαστική» και επεσήμανε ότι η δημιουργία κλινικών για την «θεραπεία» των γυναικών που δεν φορούν χιτζάμπ απομονώνει τους ανθρώπους από την κοινωνία απλώς και μόνο επειδή δεν συμμορφώνονται με την κυρίαρχη ιδεολογία.
Ο Χοσεΐν Ραΐσι, Ιρανός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η ίδρυση τέτοιων κλινικών δεν είναι ούτε ισλαμική ούτε σύμφωνη με το ιρανικό δίκαιο και εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύνδεση της κλινικής με το συγκεκριμένο κρατικό τμήμα, το οποίο υπάγεται απευθείας στον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.
Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στις ομάδες διαμαρτυρίας «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» και έχει εντείνει τη διάθεση για αντίσταση μεταξύ των φοιτητριών, οι οποίες έχουν ήδη υποστεί καταστολή από τις αρχές. Πριν από λίγο καιρό, η φοιτήτρια Άχου Νταριαέι διαμαρτυρήθηκε για τη νομοθεσία του χιτζάμπ μένοντας με τα εσώρουχά της σε κεντρικό δρόμο της Τεχεράνης, και αργότερα μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, ενώ η τύχη της παραμένει αβέβαιη.
Επιπλέον, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, αναφέρουν ότι οι αρχές χρησιμοποιούν την ψυχιατρική κλινική και άλλες κρατικές δομές για να «θεραπεύσουν» και να καταπιέσουν διαδηλωτές και πολιτικούς αντιφρονούντες, οι οποίοι θεωρούνται ψυχικά ασταθείς και τοποθετούνται σε κρατικές ψυχιατρικές υπηρεσίες. Η καταστολή της γυναικείας αντίστασης και η βία κατά των γυναικών που παραβιάζουν τους νόμους για τη χιτζάμπ συνεχίζεται, προκαλώντας ακόμα περισσότερες αντιδράσεις και ανησυχία για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν.
Αυτή η νέα κίνηση αποτελεί μια ακόμη κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και των θεμελιωδών ελευθεριών στο Ιράν, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κατάσταση.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr