Το IQ του ήταν 100 μονάδες πάνω από του Αϊνστάιν, αλλά έζησε δυστυχισμένος. Ποιος ήταν ο “ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ”.

Το IQ του ήταν 100 μονάδες πάνω από του Αϊνστάιν, αλλά έζησε δυστυχισμένος. Ποιος ήταν ο “ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ”.

O Άλμπερτ Άινσταϊν  είχε IQ 160, o Iσαάκ Νεύτων 190 και ο Mαρκ Ζούκερμπεργκ έχει 152. Oι περισσότεροι όμως αγνοούμε ότι κάποτε επηρέασε την ανθρωπότητα ένας εξαιρετικός μαθηματικός, ο William James Sidis με IQ που έφτανε κάπου μεταξύ 250 και 300. Μπορεί να ήταν ο εξυπνότερος άνθρωπος της γης, ωστόσο έζησε μια θλιβερή ζωή και κατέληξε να πεθάνει πάμπτωχος και ολομόναχος.

Ξεκίνησε ως χαρισματικό παιδί, εξελίχθηκε στον πιο έξυπνο άνθρωπο, με πολλαπλές αρετές και ταλέντα, που παρέμειναν ωστόσο στην αφάνεια. Πέρα από ένας σπουδαίος μαθηματικός, υπήρξε κι ένας εξαιρετικός συγγραφέας.

Πηγή φωτογραφίας: Weather Phenomena/facebook

Ο William γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1898. Ήταν ένα ιδιοφυές παιδί που δεν χάρηκε τίποτα από την παιδική του ηλικία και την ανεμελιά της. Ο πατέρας του,  ψυχίατρος Boris Sidis, είχε αποφοιτήσει με τέσσερα διπλώματα από το Harvard. Μεγάλωσε τον γιο του με την άκρατη επιθυμία, την οποία επέβαλε να είναι προικισμένος και πρώτος των πρώτων. Η πίεση των γονιών του ήταν πέρα από τα όριά του και τον ανάγκαζαν να εφαρμόζει ένα εξοντωτικό πρόγραμμα για τις ψυχικές αντοχές του.

Ήταν μόλις 18 μηνών όταν διάβασε τους New York Times, ενώ μέχρι την ηλικία των έξι ετών, μπορούσε να επικοινωνεί σε διάφορες γλώσσες, όπως αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, εβραϊκά, τουρκικά και αρμενικά. Επιπρόσθετα είχε συνθέσει ποιήματα, είχε γράψει μυθιστόρημα καθώς και ένα σύνταγμα για έναν φανταστικό παράδεισο.

Παιδί “θαύμα”

Σε ηλικία μόλις 9 ετών, έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αλλά δεν τον άφησαν να παρακολουθήσει μαθήματα μέχρι τα 11 του χρόνια. Όταν έγινε δεκτός, έδωσε διάλεξη για τον τετραδιάστατο χώρο στη Μαθηματική Εταιρία του Πανεπιστημίου. Αποφοίτησε από το ίδρυμα το 1914 όταν ήταν 16 ετών.

Μετά την αποφοίτησή του ο Σίντις είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους: “Θέλω να ζήσω την τέλεια ζωή. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχω είναι η απομόνωση. Πάντα μισούσα το πλήθος”. Μάλιστα, είχε δηλώσει πως δεν επρόκειτο να παντρευτεί ποτέ.

Σε ηλικία 8 ετών μιλούσε οκτώ γλώσσες, ενώ ήταν ο νεότερος σπουδαστής του Χάρβαρντ. Πηγή φωτογραφίας: youtube

Έγραψε πολλά βιβλία, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών σε 1.200 σελίδες και ενός βιβλίου για εισιτήρια του τραμ, ένα αντικείμενο που βρήκε συναρπαστικό και άρχισε να συλλέγει. Αν και έγραφε με τουλάχιστον οκτώ ψευδώνυμα, τα γραπτά του δεν διανεμήθηκαν ποτέ ευρέως.

Ο William παρά την ευφυΐα του δυσκολευόταν να βρίσκεται ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους και γύριζε από πόλη σε πόλη και από δουλειά σε δουλειά, όπου συχνά συστηνόταν με διαφορετικό όνομα.

Δίδαξε μαθηματικά στο Rice Institute στο Τέξας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει, επειδή ήταν νεότερος από τους μαθητές του και τον χλεύαζαν.

Κάποια στιγμή στα 21 του συνελήφθη στη Βοστόνη ενώ συμμετείχε στη διαδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά. Καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση, για επίθεση σε αστυνομικό. Ωστόσο, καμία από τις κατηγορίες δεν ήταν αληθινή.
Ο Ουίλιαμ πέρασε τη ζωή του μόνος και απένταρος. Έκανε πολλές δουλειές, κατά κανόνα, κατώτερες των δυνατοτήτων του και κάθε φορά που κάποιος  ανακάλυπτε ποιος πραγματικά ήταν, έφευγε.

Η ευφυία του δεν βοήθησε τον Σίντις να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή. Πέθανε ολομόναχος στα 46 του. Πηγή φωτογραφίας: youtube

Τρομαγμένος από αυτό που θεωρούσε ως απόρριψη του κοινού, αποφάσισε να ζήσει μοναχικά. Πολλοί τον θεώρησαν εκκεντρικό και τον κατέκριναν, με αποτέλεσμα η ενήλικη ζωή του να γίνει τόσο ανυπόφορη όσο και η παιδική.
Σε ηλικία μόλις 46 ετών, ο πιο έξυπνος άνθρωπος που γεννήθηκε ποτέ, πέθανε ολομόναχος από εγκεφαλική αιμορραγία. Τον βρήκε -μετά από μέρες- η σπιτονοικοκυρά του.
Η βιογραφία του σενάριο χολιγουντιανής ταινίας
Ήταν αδιαμφισβήτητα μια ιδιοφυΐα. Γιατί λοιπόν πέθανε μόνος, φτωχός και ξεχασμένος; Για ποιο λόγο αυτή η χαρισματική προσωπικότητα, δεν μπόρεσε να βρει την ευτυχία;
Στο ερώτημα αυτό επικεντρώνεται η μυθιστορηματική βιογραφία που υπογράφει ο Δανός συγγραφέας Μόρτεν Μπρασκ, “Η τέλεια ζωή του Ουίλιαμ Σίντις”.
Το βιβλίο και η ιστορία του Σίντις,  αποτέλεσε τη βάση για την ταινία “Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ” του Γκας Βαν Σαντ με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον και τον Ρόμπιν Γουίλιαμς.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, βασικός συντελεστής για την θριαμβευτική αλλά και θλιβερή πορεία της ζωής του Γουίλιαμ Σίντις , ήταν οι φιλοδοξίες του πατέρα του Μπόρις Σίντις που πίστευε στην καλλιέργεια της πρώιμης και χωρίς ενοχές, αγάπης για την γνώση.

Η ζωή του Ουίλιαμ Σίντις ενέπνευσε το σενάριο της βραβευμένης ταινίας. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Όπως προκύπτει από την έρευνα του Μόρτεν Μπρασκ, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα βιογραφικά στοιχεία του Σίντις, ο πατέρας του τον χρησιμοποίησε ως πειραματόζωο για τις ψυχιατρικές του θεωρίες. Προσπάθησε να κάνει το παιδί του να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του εγκεφάλου του από πολύ μικρός. Φέρεται να έχει δηλώσει ότι ο γιος του “δεν ήταν κάτι εξαιρετικό, αλλά ότι οποιοδήποτε παιδί θα μπορούσε να έχει την ίδια εξέλιξη με την κατάλληλη εκπαίδευση”.

Δήλωση που αν ισχύει, εξηγεί πολλά για την μοίρα του παιδιού και το ναρκισσισμό του πατέρα.

Η ανισόρροπη ανάπτυξη της προσωπικότητας του, διατάραξε τον ψυχικό του κόσμο. Δεν έζησε την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας, ούτε τη σταδιακή ωρίμανση. Δεν βίωσε την γονική στοργή και την ανιδιοτελή αγάπη. Είχε πολύ μυαλό και καθόλου φροντίδα.

Ο πιο έξυπνος άνθρωπος που έζησε ποτέ, αδυνατούσε να αντιληφθεί, ότι δεν υπάρχει τέλεια ζωή, όπως αυτή που αναζητούσε στην απομόνωση.

Μπορούσε να λύσει τα πιο δύσκολα προβλήματα, και να δημιουργήσει για τον εαυτό του, το πλέον άλυτο.

Αυτό της αποξένωσης.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: wikipedia

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr