Ηφαίστεια, σπήλαια και καταρράκτες στο Αιγαίο. Σε ποια νησιά βρίσκονται

Ηφαίστεια, σπήλαια και καταρράκτες στο Αιγαίο. Σε ποια νησιά βρίσκονται

Το Αιγαίο παρά την έντονη τουριστική κίνηση, κρύβει ακόμα πολλούς “μυστικούς” προορισμούς, που σχετίζονται με την φύση και τους γεωλογικούς σχηματισμούς.

Ηφαίστεια, σπήλαια και καταρράκτες συνδέονται με την μυθολογία και την τοπική ιστορία. Η Νίσυρος, η Ηρακλειά και η Σάμος αποκαλύπτονται.

Το ηφαίστειο στη Νίσυρο

Η Νίσυρος ανήκει στα Δωδεκάνησα και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ρόδου. Όλο το νησί είναι ένα ηφαίστειο.

Αν και μετρά περισσότερα από 120 χρόνια “σιωπής”, εντυπωσιάζει. Συμπεριλαμβάνεται μαζί με τη Σαντορίνη, τα Μέθανα και τη Μήλο στα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας.

Η τελευταία ηφαιστειακή δράση στη Νίσυρο εκδηλώθηκε πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια και βέβαια δεν έχει καταγραφεί στις ιστορικές πηγές. Παρ’ όλα αυτά, η Νίσυρος χαρακτηρίζεται σαν ένα κοιμώμενο ενεργό ηφαίστειο. Πηγή : Δήμος Νισύρου – ΥΠΠΟ

Το ηφαίστειο της Νισύρου με τους πιο γνωστούς κρατήρες Πολυβώτη, Στέφανο και Αλέξανδρο, δίνει στο νησί την αίσθηση του σεληνιακού τοπίου και είναι επιβλητικό.

Δημιουργήθηκε από υποθαλάσσιες εκρήξεις πριν από περίπου 150.000 χρόνια

Ο μύθος βέβαια αποδίδει τη δημιουργία του νησιού στη Γιγαντομαχία μεταξύ Θεών και Γιγάντων. Ο Ποσειδώνας κυνήγησε τον γίγαντα Πολυβώτη έως την Κω από όπου έκοψε ένα βραχώδες τμήμα και το πέταξε προς τη μεριά του οργισμένος.

Ο βράχος αυτός είναι η Νίσυρος. Στην πραγματικότητα το θαλάσσιο ηφαίστειο ήταν εκείνο που δημιούργησε το νησί.

Γύρω από το ηφαίστειο υπάρχει μια κοιλάδα που ονομάζεται Καλντέρα και έχει μήκος 2.400 μέτρα και πλάτος 950 μέτρα.

Πηγή : Δήμος Νισύρου – ΥΠΠΟ

Το «πράσινο» ηφαίστειο

Λόγω της ηφαιστειακής της προέλευσης, η Νίσυρος διαθέτει ποικίλη χλωρίδα και πανίδα γι’ αυτό το ηφαίστειο αποτελεί το μοναδικό «πράσινο» ενεργό ηφαίστειο του Αιγαίου. Λεβάντες, καμπανούλες άγριες ορχιδέες είναι μόνο μερικά από τα είδη που θα συναντήσει κανείς, κυρίως την άνοιξη.

Στο ηφαίστειο υπάρχουν πετρώματα (βασάλτης, δακίτης, ανδεσίτης) που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κτισμάτων λίγο έξω από τα Νικιά. Στον παραδοσιακό οικισμό, βρίσκεται και το Ηφαιστειακό μουσείο του νησιού.

Οι μεγαλύτερες εκρήξεις του ηφαιστείου έγιναν το 1422 και το 1872 με τελευταία αυτή του 1888, η οποία δημιούργησε έναν κυλινδρικό αγωγό από ηφαιστειακά στοιχεία με διάμετρο τουλάχιστον 25 μέτρων.

Ο Πολυβώτης είναι ο μεγαλύτερος από τους κρατήρες με διάμετρο 260 μέτρα και βάθος 30 μέτρα

Ακολουθεί ο Στέφανος με διάμετρο και βάθος 30 μέτρα αντίστοιχα. Ο Στέφανος μάλιστα είναι ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο!

Πηγή : Δήμος Νισύρου – ΥΠΠΟ

Η πιο πρόσφατη δραστηριότητα του ηφαιστείου δεν είναι έκρηξη, αλλά ατμιδική δραστηριότητα που σημειώθηκε το 1956 όταν σχηματίστηκαν στο έδαφος ρωγμές από όπου έβγαινε καπνός και θειάφι.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία, καθώς μπορούν να θαυμάσουν από κοντά το ηφαιστειογενές περιβάλλον και τους κρατήρες.

Το άγνωστο σπήλαιο στην Ηρακλειά Κυκλάδων

Μισή ώρα περπάτημα από την παραλία της Βουρκαριάς στην Ηρακλειά χρειάζεται για να βρεθεί κανείς στο εντυπωσιακό σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου που είναι ένα από τα μεγαλύτερα των Κυκλάδων.

Ονομάζεται έτσι από το αντίστοιχο προσκύνημα που έφτιαξαν οι νησιώτες όταν ένας βοσκός βρήκε εκεί ένα εικόνισμα.

Η είσοδος του είναι δυσδιάκριτη και στενή και οι επισκέπτες πρέπει να σκύψουν για να μπουν μέσα. Το θέαμα όμως, τους αποζημιώνει.

Η σπηλιά του Κύκλωπα

Στην Ηρακλειά βρίσκεται η σπηλιά του Πολύφημου. Πηγή φωτο: caveworld-anastasiaelf 

Οι σχηματισμοί από τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες είναι εντυπωσιακοί, όπως επίσης και το «σπηλαιόγαλα», η ασυνήθιστη υγρή σταλαγμιτική ύλη.

Η επίσκεψη μετατρέπεται σε ανεπανάληπτη εμπειρία,  το μεσημέρι της 28ης Αυγούστου, που είναι η παραμονή του αποκεφαλισμού του Ιωάννη του Πρόδρομου.

Οι ντόπιοι τελούν λειτουργία κατά την οποία μικρά παιδιά τοποθετούν κεριά πάνω στους σταλαγμίτες, ενώ οι πιστοί και ο παπάς στέκονται γύρω από το μικρό αυτοσχέδιο ιερό και ψάλουν όλοι μαζί.

Η κατανυκτική ατμόσφαιρα γίνεται εντονότερη και από τον χαμηλό φωτισμό της σπηλιάς.

Το σπήλαιο της Ηρακλειάς είναι επίσης γνωστό και με την ονομασία Σπηλιά του Κύκλωπα καθώς σχετίζεται με την ιστορία του Οδυσσέα και του γίγαντα Πολύφημου.

Κατά τη Οδύσσεια, ο Κύκλωπας Πολύφημος κατοικούσε σε ένα σπήλαιο που βρισκόταν πάνω σε ένα νησί.

Επικρατεί η εκδοχή ότι το νησί αυτό ήταν η Σικελία, όμως σύμφωνα με τη ντόπια παράδοση, ήταν η Ηρακλειά.

Στο ταξίδι του προς την Ιθάκη, ο Οδυσσέας βρέθηκε στο νησί και ήρθε αντιμέτωπος με τον πιο άγριο από τους Κύκλωπες, τον μονόφθαλμο Πολύφημο. Ο γίγαντας αντιμετώπισε τον Οδυσσέα και τους συντρόφους τους ως θηράματα και άρχισε να τους τρώει έναν έναν.

Ο πολυμήχανος ήρωας όμως σκέφτηκε ένα τέχνασμα για να τον εξουδετερώσει. Τον μέθυσε με κρασί και τον τύφλωσε με ένα πυρωμένο ξύλο.

Το πρωί όσοι είχαν σωθεί κρεμάστηκαν κάτω από τις κοιλιές των προβάτων του Πολύφημου και όταν αυτός άνοιξε τη σπηλιά για βοσκήσουν τα ζώα, δραπέτευσαν χωρίς να μπορεί να τους δει!

Αβελονήσια. Τα δυο νησάκια της Ηρακλειάς συμβολίζουν τις πέτρες που έριξε ο εξοργισμένος Πολύφημος κατά του Οδυσσέα. Αερολήψη © Μηχανή του Χρόνου

Όταν ο Κύκλωπας το κατάλαβε εξοργίστηκε και άρχισε να πετάει βράχους προς τη θάλασσα για να βυθίσει τα πλοία τους. Οι βράχοι αυτοί λέγεται πως είναι οι νησίδες της Ηρακλειάς, Μικρός και Μεγάλος Άβελας ή Αβελονήσια.

ΣΑΜΟΣ. Οι καταρράκτες που εντυπωσιάζουν

Αν και μακρινός προορισμός, η Σάμος είναι ένα νησί που συνδυάζει την ιστορία και τον πολιτισμό με τη φύση και τη γαστρονομία και προσφέρει στους επισκέπτες πολλές εναλλακτικές.

Πολλοί είναι αυτοί που στις διακοπές τους καλούνται να επιλέξουν βουνό με δάση ή θάλασσα με εντυπωσιακές παραλίες.

Στη Σάμο μπορεί κανείς να τα συνδυάσει αν βρεθεί στο Ποτάμι.

Η παραλία βρίσκεται κοντά στο Καρλόβασι, έχει λευκά βότσαλα που κάνουν τα βαθιά νερά να φαίνονται  κρυστάλλινα.

Οι λουόμενοι μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν να καθίσουν στην οργανωμένη παραλία ή στην πλευρά που είναι ελεύθερη και όταν απολαύσουν το μπάνιο τους μπορούν να επισκεφθούν το φαράγγι που βρίσκεται πάνω από την παραλία.

Οι καταρράκτες . Πηγή: Δήμος Ανατολικής Σάμου

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βρίσκονται οι πρώτοι καταρράκτες ενώ αν κάποιος αντέχει, περπατώντας πιο πάνω θα συναντήσει κι άλλους ακόμα πιο εντυπωσιακούς.

Μέσα στο καταπράσινο τοπίο, τα νερά πέφτουν ορμητικά από ύψος 5 μέτρων και σχηματίζουν μια λίμνη

Συνολικά η ανάβαση με την επιστροφή διαρκεί 3 ώρες με διάλειμμα για βουτιά στα δροσερά νερά και φαγητό στην παρακείμενη ταβέρνα.

Οι καταρράκτες δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό σημείο στο νησί.

Στην ανατολική πλευρά του όρους Κέρκη υπάρχουν δύο σπηλιές που λέγεται ότι χρησιμοποιούνταν από τον μαθηματικό και φιλόσοφο Πυθαγόρα. Η μία που είναι επίπεδη και διαθέτει φυσική πηγή με πόσιμο νερό, ως κατοικία και η άλλη ως χώρος διδασκαλίας.

Λέγεται ότι ο Πυθαγόρας κρύφτηκε στη μία από αυτές κυνηγημένος από τον τύραννο του νησιού Πολυκράτη με την κατηγορία ότι διαφθείρει τους νέους του νησιού.

Ο μύθος παραμένει μύθος, η επίσκεψη ωστόσο αποδεικνύει ότι θα μπορούσε άνετα να χρησιμοποιηθεί ως κρυψώνα μιας και η πρόσβαση σε αυτή είναι δύσκολη ακόμα και στις μέρες μας.

Στο σημείο, βρίσκονται δυο εκκλησάκια. Της Παναγίας της Σαραντασκαλιώτισσας και το εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη.

Ανακαλύψτε τα, κάνοντας κράτηση στο site της Blue Star Ferries https://www.bluestarferries.com/

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.