Πολύ κοντά στην παραλία Οξυγόνο του Λαυρίου, την οποία προτιμούν οι χειμερινοί κολυμβητές, δεσπόζει ένα έρημο κτήριο που κάποτε στέγαζε το εργοστάσιο της “Αμερικάνικης”.
Το εργοστάσιο αυτό παρήγαγε οξυγόνο και ασετιλίνη. Πήρε το όνομά του από την αμερικανική μεταλλευτική εταιρεία Mediterranean Mines Inc., η οποία, το 1947, συνεργάστηκε με την «Ελληνική Εταιρεία Μεταλλουργείων Λαυρίου» και εγκατέστησε στο Λαύριο εκσυγχρονισμένα μηχανήματα εμπλουτισμού πτωχών μεταλλευμάτων.
Η Mediterranean Mines ανέλαβε μεταπολεμικά να κάνει μεταλλευτικές έρευνες στους χώρους της Ελληνικής Εταιρείας. Τα κονδύλια προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από το Σχέδιο Μάρσαλ, σε μία εποχή που το εγχώριο ιδιωτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και η σχετική δραστηριότητα των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών είχαν ατονήσει. Η αμερικανική βοήθεια συνέβαλε, επίσης, στη γενικότερη ανασυγκρότηση των μεταλλείων στην Ελλάδα.
Μετά από λίγα χρόνια, ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Μποδοσάκης Αθανασιάδης αγόρασε το κτήριο της “Αμερικάνικης”. Κατείχε, επίσης, την πλειοψηφία των μετοχών της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων (Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ.) και με τη δραστηριότητά του έδωσε νέα πνοή στο μεταλλευτικό κλάδο.
Σύμφωνα με την καταγραφή του Βιομηχανικού Δελτίου Απογραφής (ΒΙ.Δ.Α.), το κτήριο της “Αμερικάνικης” βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση εγκατάλειψης, δεν επαναχρησιμοποιείται ούτε σώζεται κάποιο είδος εξοπλισμού.
Δείτε το εργοστάσιο της “Αμερικάνικης” μέσα από το βίντεο drone του συνεργάτη μας Chris.P-Life After Gravity:
Η περιοχή του Λαυρίου ήταν διάσημη για το μεταλλευτικό της πλούτο ήδη από την αρχαιότητα. Το ενδιαφέρον τότε επικεντρωνόταν στην εξόρυξη χαλκού για την κατασκευή εργαλείων και όπλων.
Τα μεταλλεία του Λαυρίου παρέμειναν σε αδράνεια μέχρι τον 19o αιώνα, όταν ο Ιταλός επιχειρηματίας Ιωάννης Βαπτιστής Σερπιέρι ίδρυσε την εταιρεία “Hilarion Roux et Cie”, μετέπειτα γνωστή ως “Ελληνική Εταιρεία των Μεταλλουργείων Λαυρίου”.
Για χρόνια, οι δύο εταιρείες που λειτούργησαν στην περιοχή ήταν η “Ελληνική Εταιρία Μεταλλουργείων Λαυρίου” και η “Γαλλική Εταιρία Μεταλλείων Λαυρίου”. Το Λαύριο αποτέλεσε, έτσι, την πόλη που οδήγησε στη μετάβαση της Ελλάδας από μια χώρα αγροτικής παραγωγής σε ένα σύγχρονο βιομηχανικό κράτος.
Με πληροφορίες από: Ομάδα ΒΙ.Δ.Α. και Orykta.gr
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Chris.P-Life After Gravity
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr