Δείτε το υποθαλάσσιο σπήλαιο των ελεφάντων στην Κρήτη. Ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν ψαροντουφεκά. Πως βρέθηκαν στον ελλαδικό χώρο

Δείτε το υποθαλάσσιο σπήλαιο των ελεφάντων στην Κρήτη. Ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν ψαροντουφεκά. Πως βρέθηκαν στον ελλαδικό χώρο
Το 1999 ο ψαροντουφεκάς από τον Αποκόρωνα Χανίων, Μανώλης Ευθυμάκης, ανακάλυψε τυχαία ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο εντυπωσιακής ομορφιάς.

Το σπήλαιο των Ελεφάντων, όπως ονομάστηκε, βρίσκεται 500 μέτρα από το Ακρωτήριο Δρέπανο στο Νομό Χανίων. Πήρε το όνομά του από τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό του.

Είναι κυρίως οστά ελεφάντων και ένα μικρό ποσοστό από ελάφια. Από τις μετρήσεις που έγιναν τα οστά προέρχονται από ένα άγνωστο είδος ελέφαντα, το οποίο ονομάστηκε “Elephas chaniensis”, δηλαδή ελέφαντας από την περιοχή των Χανίων.

Το μέγεθός του ήταν μεγαλύτερο από τον σημερινό ελέφαντα και μικρότερο από τον πρόγονό του, τον “antiquus”. Τα απολιθώματα των ελεφάντων ανήκαν τουλάχιστον σε τρία ενήλικα και ένα νεότερο μέλος.

Σπήλαιο Ελεφάντων

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1999 από τον Μανώλη Ευθυμάκη. Μετά από αυτό, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, οργάνωσε την πρώτη αποστολή εξερεύνησης του σπηλαίου στις 31 Μαρτίου 2000.

Το νέο είδος ελέφαντα

Ο “Elephas Chaniensis” ήταν τρία μέτρα ψηλός και αν και δεν είχε αξιοσημείωτες διαφορές από τον Αφρικάνικό και Ινδικό Ελέφαντα, είχε χοντρότερα οστά και περισσότερο γεροδεμένο σώμα. Η ηλικία του μέχρι στιγμής προσδιορίζεται στα 50.000-60.000 χρόνια!

Η μετανάστευση αυτών των ειδών στον ελλαδικό χώρο υπολογίζεται ότι έγινε πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια, όταν υπήρχε ενιαία γη από την περιοχή του Ιονίου μέχρι τις ακτές της Μικράς Ασίας.

Δείτε το βίντεο από το σπήλαιο ελεφάντων στην Κρήτη, όπως το κατεγραψε η καταδυτική ομάδα του Αντώνη Γράφα:

Τα οστά ελαφιών που βρέθηκαν στο σπήλαιο ανήκουν σε κανονικά ελάφια, αλλά και σε ελάφια νάνους ύψους 30 εκατοστών. Θεωρείται μάλιστα ότι η υπερβολική αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών, που έμοιαζαν πολύ με τις σημερινές κατσίκες, μείωσαν πολύ τα αποθέματα τροφής, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν στην εξαφάνιση τους ελέφαντες της περιοχής.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι μέσα στο σπήλαιο, τα οστά των ελεφάντων βρέθηκαν σε χαμηλότερα στρώματα από τα οστά των ελαφιών και άλλων μικρότερων θηλαστικών.

Σήμερα στο σπήλαιο βρίσκουν καταφύγιο οι φώκιες monachus – monachus.

Το μήκος του σπηλαίου είναι 160 μέτρα, ενώ η είσοδός του βρίσκεται περίπου 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σπήλαιο Ελεφάντων -είσοδος

Η είσοδος όπου είναι και η μοναδική έξοδος του σπηλαίου των Ελεφάντων.

Ο πυθμένας του είναι πλήρως καλυμμένος με νερό, σε κάποια σημεία πιο ρηχά ενώ σε κάποια σημεία, πιο βαθιά φτάνοντας ακόμη και τα τέσσερα μέτρα. Στην είσοδο του σπηλαίου υπάρχει ένα τούνελ περίπου 40 μέτρων και στη συνέχεια το υπόλοιπο τμήμα έχει μήκος 125 μέτρα και μέσο πλάτος τα 25 μέτρα το οποίο αποτελεί και την κύρια αίθουσα του σπηλαίου, η οποία έχει εν μέρει κατακλυστεί από ύδατα.

Σπήλαιο Ελεφάντων

Πρίν το τέλος της διαδρομής ο δύτης εισέρχεται σε ένα άλλο τοπίο. Η ολόλευκη άμμο διαφοροποιεί τις χρωματικές αποχρώσεις κάνοντας την εικόνα εξωπραγματική

Στο σπήλαιο υπάρχουν σταλακτίτες και σταλαγμίτες με κοκκινωπό χρώμα το οποίο οφείλεται στην περιεκτικότητα αλουμινίου και σιδήρου. Το γεγονός αυτό όπως και η μελέτη των ιζημάτων αποδεικνύει ότι το σπήλαιο πριν από χιλιάδες χρόνια δεν καλυπτόταν από νερό και ήταν στεγνό.

Οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίτες αποδεικνύουν ότι το σπήλαιο πριν χιλιάδες χρόνια ήταν στεγνό. @Grafas Diving

Όλες οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από τον δύτη Αντώνη Γράφα.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Το νησί ελέφαντας! Όταν η φύση έχει κέφια δημιουργεί τα πάντα και με κάθε λεπτομέρεια. Δείτε το νησί που μοιάζει με ελέφαντα που περιπλανιέται στη θάλασσα (φωτο & βίντεο) 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.