Τα αμερικανικά μέσα το χαρακτήρισαν “έγκλημα του αιώνα”. Η αγριότητα με την οποία ο Ρίτσαρντ Σπεκ σκότωσε οκτώ εκπαιδευόμενες νοσηλεύτριες στον κοιτώνα τους, το 1966, σόκαρε τους Αμερικανούς και χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη “τυχαία” μαζική δολοφονία του 20ου αιώνα.
Ο Σπεκ εισέβαλε στον κοιτώνα τους, στο Σικάγο, τη νύχτα της 13ης Ιουλίου 1966. Με την απειλή του όπλου του ανάγκασε τρεις κοπέλες να κλειστούν σε μια κρεβατοκάμαρα, όπου βρίσκονταν άλλες τρεις.
Με σχοινιά και ναυτικούς κόμπους τις έδεσε χειροπόδαρα. Μέχρι τα μεσάνυχτα άλλες τρεις κοπέλες επέστρεψαν σπίτι και βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση με τις συγκατοίκους τους. Ο Σπεκ τις διαβεβαίωσε ότι ήθελε μόνο να τις ληστέψει.
Αφού πήρε ό,τι τον ενδιέφερε από το σπίτι, έβαλε τις κοπέλες σε ξεχωριστά δωμάτια και τις σκότωσε μία μία, μέσα σε πέντε ώρες. Τις κραυγές καθεμιάς άκουγαν οι υπόλοιπες που παρέμεναν κλειδωμένες στα δωμάτιά τους. Μέχρι που ήρθε η σειρά τους.
Ο Σπεκ είχε χάσει τον λογαριασμό των θυμάτων του. Στον κοιτώνα έμεναν 9 κοπέλες, αλλά σκότωσε 8.
Μία κοπέλα, η Κοραζόν Αμουράο κρύφτηκε κάτω από ένα κρεβάτι και περίμενε έως τις 6 το πρωί της επομένης, οπότε έφυγε ο Σπεκ.
Βγήκε από την κρυψώνα της κι αφού έκανε ένα γύρο στο σπίτι, βγήκε στο παράθυρο και άρχισε να ουρλιάζει: “Είναι όλες νεκρές. Οι φίλες μου είναι όλες νεκρές. Ω Θεέ μου, είμαι η μόνη ζωντανή”!
Η σύλληψη του Σπεκ σε μια λίμνη αίματος
Η αστυνομία πήρε κατάθεση από την κοπέλα και λεπτομερή περιγραφή του Σπεκ, χωρίς να παραλείψει το τατουάζ “born to raise hell” που είδε στο χέρι του. Το σκίτσο του βρέθηκε στις πρώτες σελίδες όλων των τοπικών εφημερίδων.
Επί τρεις ημέρες η αστυνομία είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Νο1 καταζητούμενου εγκληματία στις ΗΠΑ.
Ο Σπεκ βρέθηκε αναίσθητος μέσα σε μια λίμνη αίματος στις 17 Ιουλίου, στο δωμάτιο ενός φτηνού ξενοδοχείου όπου κρυβόταν. Είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, κόβοντας τις φλέβες του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου ο γιατρός που καθάριζε τα τραύματα είδε στο χέρι του το τατουάζ και αμέσως συνειδητοποίησε ποιος ήταν ο ασθενής…
Με τη μαρτυρία της κοπέλας που σώθηκε και τα δακτυλικά του αποτυπώματα, τα οποία ήταν παντού στον κοιτώνα, ο Σπεκ καταδικάστηκε σε θάνατο. Παρ’ όλα αυτά, το 1972, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τον νόμο περί θανατικής ποινής, η ποινή του Σπεκ μετατράπηκε σε 400 χρόνια κάθειρξη. Πέθανε στη φυλακή το 1991 από καρδιακή προσβολή.
Το παρελθόν του δράστη
Ο Σπεκ γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1941 στο Ιλινόις. Ήταν πολύ δεμένος με τον πατέρα του, αλλά όταν έγινε έξι χρόνων ο πατέρας του πέθανε και η ζωή του πήρε άλλη τροπή.
Λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα του, η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε και για σύζυγό της επέλεξε έναν γερό πότη, με πλούσιο ποινικό μητρώο.
Μετακόμισαν σε άλλη πολιτεία, ο Σπεκ παράτησε το σχολείο στα 16 του και άρχισε να ακολουθεί τα χνάρια του πατριού του. Έπινε και έκανε μικροεγκλήματα.
Από το 1963 ο Σπεκ μπαινόβγαινε στη φυλακή για αδικήματα όπως πλαστογράφηση, διαρρήξεις και επιθέσεις.
Μέχρι τα 25 του είχε περισσότερες από 20 συλλήψεις.
Τον Μάρτιο του 1966 ο Σπεκ έφυγε από το Ντάλας και πήγε στο Ιλινόις, αφού είχε ληστέψει ένα κατάστημα και η αστυνομία είχε εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψή του.
Στο Ιλινόις επισκέφτηκε την περιοχή που μεγάλωσε, όπου είχαν μείνει κάποια μέλη της οικογένειάς του.
Έμεινε ένα μήνα δουλεύοντας ως ξυλουργός. Έφυγε άρον άρον και πήγε στην αδερφή του στο Σικάγο, καθώς η αστυνομία τον έψαχνε για να τον ανακρίνει για τη δολοφονία μιας γυναίκας.
Ο γαμπρός του του πρότεινε να εργαστεί ως μαθητευόμενος στο εμπορικό ναυτικό. Πέρασε αρκετό διάστημα δουλεύοντας σε φορτηγά πλοία, αλλά απολύθηκε κακήν κακώς όταν τσακώθηκε με έναν αξιωματικό. Προσπάθησε να βρει δουλειά αλλού στον ίδιο τομέα και ταξίδεψε μέχρι την Ιντιάνα όπου του υποσχέθηκαν μια θέση εργασίας. Όταν έφτασε όμως διαπίστωσε ότι η δουλειά είχε δοθεί σε άλλον. Ήταν μία μέρα πριν από τη μαζική δολοφονία.
Επιστρέφοντας στο Σικάγο πήγε στο ναυτικό σωματείο για να ψάξει για δουλειά. Το κτίριο το οποίο στέγαζε τις εκπαιδευόμενες νοσηλεύτριες ήταν μόλις 150 μέτρα μακριά και προφανώς ο Σπεκ είχε δει νοσοκόμες να μπαινοβγαίνουν στις προηγούμενες επισκέψεις του στο σωματείο.
Ο Σπεκ πέρασε την 13η Ιουλίου πίνοντας σε μπαρ και ταβέρνες κοντά στους κοιτώνες. Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Σπεκ απείλησε μια 53χρονη γυναίκα με μαχαίρι και την ανάγκασε να πάει μαζί του στην γκαρσονιέρα όπου έμενε. Εκεί τη βίασε και της έκλεψε το περίστροφο το οποίο η γυναίκα δεν είχε προλάβει να χρησιμοποιήσει.
Την ίδια νύχτα ο Σπεκ πήγε στους κοιτώνες και σκότωσε τις φοιτήτριες.
Το 1996 εμφανίστηκε μια βιντεοκασέτα με πρωταγωνιστή τον Σπεκ στη φυλακή, που είχε κινηματογραφηθεί το 1988.
Το βίντεο έδειχνε τον Σπεκ με γυναικεία εσώρουχα, να σνιφάρει κοκαΐνη και να κάνει σεξ με κρατούμενο.
Στο βίντεο ο Σπεκ ακούγεται για πρώτη φορά να ομολογεί ότι σκότωσε τις φοιτήτριες.
Τόσα χρόνια ισχυριζόταν ότι είχε πάθει μπλακ άουτ από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και δεν θυμόταν απολύτως τίποτα από εκείνη τη νύχτα.
Διαβάστε: «Δολοφονούσαν σκλάβες του σεξ». Το ζευγάρι που απήγαγε γυναίκες από εμπορικά κέντρα. Ο άνδρας τις βίαζε και τις δολοφονούσε. Ο εγκληματίας που συγκλόνισε την Αμερική
Διαβάστε: Ο εξάχρονος που πυροβόλησε από πρόθεση και σκότωσε τον οχτάχρονο φίλο του για ένα πολύτιμο μέταλλο. Ήταν ο νεότερος δολοφόνος της Αμερικής. Το δίλημμα των δικαστών
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr