του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 η αστυνομία της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι έλυσε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην ιστορία της χώρας. Άργησε κάπως, αφού χρειάστηκε να περάσουν 90 χρόνια για να ανακαλύψει ποιος ήταν ο δολοφόνος! Όταν το 1933 η αστυνομία διερευνούσε τον φόνο, οι εφημερίδες συνέβαλαν ώστε ο δράστης να βγει από το κάδρο των υπόπτων, ως ήρωας πολέμου και «άτομο υπεράνω υποψίας».
Το διαμελισμένο πτώμα στις βαλίτσες
Την 1η Σεπτεμβρίου 1933 στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπρατισλάβας έφθασαν από την Πράγα δύο ασυνόδευτες βαλίτσες. Όταν οι υπάλληλοι του σιδηροδρόμου τις άνοιξαν βρέθηκαν μπροστά σ’ ένα αποτρόπαιο θέαμα. Στη μία βαλίτσα ήταν το κομμένο κεφάλι, χέρια και πόδια μιας γυναίκας και στην άλλη ο κορμός της.
Μερικές μέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι η δολοφονημένη γυναίκα ήταν η Οτίλια Βρανσκά (Otília Vranská), μία ιερόδουλη.
Η υπόθεση ήταν πρωτοσέλιδη είδηση για πολλές εβδομάδες. Ήταν το φρικτότερο έγκλημα στην ιστορία της νέας χώρα που είχε ιδρυθεί μόλις πριν από 14 χρόνια.
Η αστυνομία της Πράγας συγκρότησε μία ομάδα για να ερευνήσει το έγκλημα και να βρει το δολοφόνο της Βρανσκά. Τη διεύθυνσή της ανέλαβε ο Τζόσεφ Βανιάσεκ, ο καλύτερος αστυνομικός επιθεωρητής της Τσεχοσλοβακίας που είχε λύσει πολλές υποθέσεις δολοφονίας.
Ο ύποπτος
Ο Βανιάσεκ πολύ γρήγορα κατέληξε σ’ ένα ύποπτο, τον Τζόσεφ Πέκνι. Ήταν ένας από τους τακτικούς πελάτες της Βρανσκά, και πριν τη δολοφονία είχε θεαθεί μαζί του.
Η σπιτονοικοκυρά της ιερόδουλης ανέφερε στην ανάκριση, πως ο Πέκνι είχε υποσχεθεί στη Βρανσκά ότι θα την παντρευόταν. Όμως, ήταν ήδη αρραβωνιασμένος.
Ο επιθεωρητής Βανιάσεκ υποπτεύθηκε ότι ο Πέκνι είχε δολοφονήσει την Βρανσκά όταν αυτή έμαθε ότι σκόπευε να παντρευτεί άλλη γυναίκα. Ίσως τον απείλησε ότι θα αποκάλυπτε στη μνηστή του ότι τον είχε πελάτη.
Οι υποψίες του αστυνομικού φάνηκε να επιβεβαιώνονται όταν ανακάλυψε ότι ο Πέκνι νοίκιαζε ένα από τα λίγα διαμερίσματα στην Πράγα που είχε μπανιέρα. Όμως, το ξενοίκιασε λίγε μέρες μετά το έγκλημα.
Έλλειψη στοιχείων
Ο Βανιάσεκ και η ομάδα του ερεύνησαν διεξοδικά το διαμέρισμα που έμεινε ο Πέκνι. Ερεύνησαν για στοιχεία και τη μπανιέρα καθώς πίστευαν ότι εκεί την τεμάχισε.
Μάταια. Με τα μέσα της εποχής, δεν βρήκαν κανένα ουσιαστικό τεκμήριο του εγκλήματος.
Βρήκαν αποτυπώματά της Βρανσκά στο διαμέρισμα, αλλά ο Πέκνι ήταν ένας από τους πολλούς πελάτες της και αυτά δεν αποδείκνυαν ότι ήταν ο δολοφόνος της.
Δίχως να έχει στοιχεία από τη σήμανση που να συνέδεαν τον Πέκνι με το έγκλημα, ο Βανιάσεκ προσπάθησε να τον κάνει να ομολογήσει στην ανάκριση. Όμως, ο ύποπτος δεν «έσπαγε» με τίποτα.
Επρόκειτο για ένα σκληροτράχηλο λοχαγό, πρώην μέλος της Λεγεώνας των Ξένων και βετεράνο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Για πολλούς Τσέχους θεωρούνταν ήρωας. Όταν οι δημοσιογράφοι πληροφορήθηκαν ότι ο Βανιάσεκ θεωρούσε ύποπτο τον λοχαγό Πέκνι, του επιτέθηκαν επειδή “τόλμησε” να σκεφτεί και μόνο, ότι ένας «ήρωας πολέμου» είχε σχέση με το φόνο μιας «πόρνης».
Παράλληλα, καθώς η υπόθεση ήταν στο προσκήνιο, οι εφημερίδες δημοσίευαν διάφορες μαρτυρίες, που αποπροσανατόλιζαν την έρευνα. Προέρχονταν κυρίως από φαντασιόπληκτους αλλά η αστυνομία αναγκαζόταν να τις ερευνά με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή από τον κυρίως ύποπτο.
Κάλιο αργά, παρά ποτέ!
Στο τέλος, η υπόθεση της «διαμελισμένης ιερόδουλης» έκλεισε δίχως να υπάρξει καταδίκη ή ακόμη και δίωξη. Δεν βρέθηκε κανένας ύποπτος. Ανεξιχνίαστο έγκλημα, με το οποίο κάποια στιγμή και ο τύπος κουράστηκε να ασχολείται.
Το 2017 οι ερευνητές του Μουσείου Αστυνομίας της Τσεχικής Δημοκρατίας άνοιξαν ξανά την υπόθεση καθώς τα στοιχεία είχαν διατηρηθεί στη φορμόλη. Ακόμη και τα διαμελισμένα μέλη. Τότε διαπίστωσαν ότι στην παλάμη της, υπήρχαν τρίχες, που δεν ήταν δικές της.
Ήταν ξεκάθαρο ότι πάνω στην πάλη με τον δολοφόνο της, η Βρανσκά τον είχε πιάσει από τα μαλλιά και έτσι έμειναν οι τρίχες στο χέρι της. Οι ερευνητές είχαν τρόπο να βρουν το DNA του λοχαγού Τζόσεφ Πέκνι και αμέσως έγινε η ταυτοποίηση. Εκτός θεαματικού απροόπτου, ο αστυνόμος Βανιάσεκ είχε δίκιο!
Με τα μέσα της εποχής όμως δεν μπορούσε να το αποδείξει.
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 ανακοινώθηκε επίσημα ότι η υπόθεση δολοφονίας του 1933 είχε επιτέλους λυθεί. Ο δολοφόνος της Βρανσκά ήταν ο Πέκνι. Όμως, δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη αφού ο δολοφόνος είχε πεθάνει τριάντα χρόνια μετά το έγκλημα, το οποίο εξιχνιάστηκε μετά από 90 χρόνια.
Ειδήσεις σήμερα:
- Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες και τα στοιχεία των τριών κατηγορούμενων για την έκρηξη στους Αμπελοκήπους
- Το μεγάλο πείραμα με την τετραήμερη εργασία στην Γερμανία. Πώς αντιδρούν οι εργαζόμενοι
- «Μυρίζει μπαρούτι» στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο Γκάζι. Κασσελάκης: «Δεν μπαίνω μέσα αν δεν μπει και ο τελευταίος σύνεδρος»
- «Ραντεβού στο Παλατάκι». Το εμβληματικότερο σημείο συνάντησης στην Αττική ανακαινίστηκε (Bίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ