Τα ονόματα που αναφέρονται στο κείμενο είναι φανταστικά, για ευνόητους λόγους, αλλά τα γεγονότα πραγματικά και καλύφθηκαν εκτενώς στον Τύπο της εποχής.
Βράδυ 12ης προς 13η Σεπτεμβρίου 1972. Στην περιοχή του Μεταξουργείου, ένα έγκλημα για τα μάτια της 32χρονης Ευδοκίας, διαπράχθηκε και έγινε πρώτη είδηση στις εφημερίδες.
Ο Θωμάς, ο 23χρονος εραστής της, μονομάχησε με τον Χαράλαμπο, τον 32χρονο σύζυγό της, στη μέση του δρόμου, και του έμπηξε το μαχαίρι σε καίριο σημείο.
Ο Χαράλαμπος μεταφέρθηκε στο Σταθμό Α’ Βοηθειών, αλλά δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, μαχαίρι δεν έφερε μόνο ο δολοφόνος, αλλά και το θύμα του.
“Η θανάσιμη μονομαχία τους θύμισε σκηνή σκοτεινού λιμανιού“, έγραφε ένα δημοσίευμα.
Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν όχι μόνο η “πέτρα του σκανδάλου”, αλλά και ο Μανόλης, ένας πρώην εραστής της και ο Μιχάλης, ο 36χρονος αδερφός της. Ο πρώτος τάχθηκε με το μέρος του Θωμά και ο δεύτερος στο πλευρό του Χαράλαμπου.
Αντί να σπεύσει να βοηθήσει τον άνδρα της που χαροπάλευε, η Ευδοκία διάλεξε να ακολουθήσει τον Θωμά δηλαδή τον εραστή της.
Στις 5 τα ξημερώματα, η Ευδοκία και ο Θωμάς είχαν “πέσει” στα χέρια των αστυνομικών της Άμεσης Δράσης, που προσπαθούσαν να “ξετυλίξουν το κουβάρι” της υπόθεσης.
Και φυλακισμένος και απατημένος
Ο Χαράλαμπος, ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα, βρισκόταν πέντε χρόνια στη φυλακή για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Αποφυλακίστηκε δύο εβδομάδες πριν δολοφονηθεί.
Ήταν παντρεμένος με την Ευδοκία και είχαν αποκτήσει μία κόρη, ηλικίας επτά ετών.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Χαράλαμπος έμαθε ότι, όσο βρισκόταν στη φυλακή, η γυναίκα του είχε εξωσυζυγικές σχέσεις με τον Θωμά και τον Μανόλη.
Λίγες ημέρες πριν το μοιραίο βράδυ, η Ευδοκία εγκατέλειψε το συζυγό της, για να ακολουθήσει τον εραστή της, που επαγγελλόταν ξυλουργός.
Ο τραυματισμός του πρώην εραστή
Μία ημέρα αφότου η Ευδοκία τον εγκατέλειψε, ο απατημένος σύζυγος πήρε την απόφαση να ψάξει να βρει τους άνδρες, με τους οποίους είχε πάει η γυναίκα του.
Συναντήθηκε με τον πρώην εραστή της Ευδοκίας, το Μανόλη. Παρών στο ραντεβού ήταν και ο κουνιάδος του, ο οποίος εξαρχής τον υποστήριζε.
Τα “αίματα” ανάμεσα στον Χαράλαμπο και στο Μανόλη δεν άργησαν να “ανάψουν”. Πιάστηκαν στα χέρια και ο πρώτος τραυμάτισε τον δεύτερο με μαχαίρι στο γλουτό.
Τα πνεύματα ηρέμησαν χάρη στην παρέμβαση του κουνιάδου. Ο Μανόλης περιποιήθηκε μόνος το τραύμα του και δεν κατήγγειλε τον Χαράλαμπο στις αρχές.
Η μονομαχία με τα μαχαίρια στο Μεταξουργείο
Το μεσημέρι της 12ης Σεπτεμβρίου, ο Θωμάς πήγε, καθ’ υπόδειξή της Ευδοκίας, στο σπίτι του αδελφού της, για να παραλάβει το παιδί της. Εκείνος του είπε ότι το κορίτσι δεν βρισκόταν στο σπίτι και του πρότεινε να συναντηθούν σε ένα μπαρ.
Ο εραστής δεν πήγε στο ραντεβού, διότι προφανώς φοβήθηκε τον αδελφό της ερωμένης του. Ο αδελφός της συναντήθηκε αργότερα με το σύζυγό της.
Με σιδερόβεργα ο πρώτος και μαχαίρι ο δεύτερος έφυγαν, για να βρουν την Ευδοκία και τον εραστή της, ώστε να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση. Προφανώς γνώριζαν πάνω κάτω πού έμεναν.
Τα μεσάνυχτα, η Ευδοκία, συνοδευόμενη τόσο από τον πρώην όσο και από τον νυν εραστή, διασταυρώθηκε με τον σύζυγό της και τον αδερφό της.
Η συμπλοκή που ακολούθησε ήταν σφοδρή και όλοι έγιναν “μύλος”. ο σύζυγος, δύο εραστές και ένας αδελφός. Σαν ταινία του Ταραντίνο, μόνο που δεν ήταν σενάριο αλλά πραγματικότητα.
Η μονομαχία έληξε με τη δολοφονία του συζύγου από τον εραστή. Του κάρφωσε το μαχαίρι στο στήθος και “έγινε καπνός” μαζί με την ερωμένη του. Η τελευταία δεν έκανε καμία προσπάθεια να βοηθήσει τον Χαράλαμπο, που διένυε τα τελευταία λεπτά της ζωής του.
Παρ’ όλ’ αυτά και οι δύο συνελήφθησαν τα ξημερώματα. Ο εραστής έφερε τραύματα στο στήθος και το κεφάλι από τον αδερφό της ερωμένης του.
Στον ανακριτή, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε στην κατοχή του μαχαίρι. Διατεινόταν ότι βρισκόταν σε θέση άμυνας και πως ο Χαράλαμπος τού επιτέθηκε πρώτος με μαχαίρι.
Δεν έπεισε κανέναν. Προφυλακίστηκε και ο εισαγγελέας τού άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Προφυλακιστέος κρίθηκε και ο αδερφός της Ευδοκίας, ενώ η 32χρονη παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα για απλή συνέργεια στη δολοφονία, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερη.
Όταν η Ευδοκία ρωτήθηκε για το τι συνέβη τα μεσάνυχτα της 13ης Σεπτεμβρίου, αρκέστηκε να απαντήσει: “Αφήστε με, δεν ξέρω τίποτα για ό,τι έγινε“.
Η δίκη και η ετυμηγορία
Η υπόθεση της στυγερής δολοφονίας εκδικάστηκε τον Ιούλιο του 1973, στο Κακουργιοδικείο Αθηνών. Ο εραστής έκατσε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώ ο αδερφός της ερωμένης του δικάστηκε ερήμην, διότι η κατηγορία που του αποδόθηκε ήταν πλημμέλημα.
Ο πατέρας του θύματος υποστήριξε ότι “δεν ήθελε ποτέ να γίνει αυτός ο γάμος, γιατί η Ευδοκία άλλαζε συνεχώς φίλους“.
Κάποια στιγμή, φώναξε απευθυνόμενος στη νύφη του: “Κακούργα, το παιδί σου δεν το σκέφτηκες;“. “Εσείς είστε οι κακούργοι, εσείς με καταστρέψατε“, του απάντησε εκείνη.
Καταπέλτης ήταν και η μητέρα του δολοφόνου: “Η Ευδοκία τα είχε με πολλούς άνδρες. Τα είχε και με τον γιο μου. Μου την έφερε στο σπίτι, αλλά την έδιωξα, γιατί έχω κορίτσια“.
Από τη μεριά της, το “μήλον της έριδος” κατέθεσε ότι ο σύζυγός της μπήκε στη φυλακή τέσσερις μήνες μετά το γάμο τους και, αφότου βγήκε, την απειλούσε.
Σε αντίθεση με την απολογία του στον εισαγγελέα, ο 23χρονος δολοφόνος παραδέχθηκε ότι έφερε μαχαίρι. Δεν αρνήθηκε το δεσμό που είχε με την παντρεμένη Ευδοκία.
Μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, οι ένορκοι αποσύρθηκαν και κατόπιν ανακοίνωσαν την απόφασή τους.
Καταδίκασαν τον Θωμά σε 11 χρόνια κάθειρξη, δεχόμενοι τον ισχυρισμό του ότι βρισκόταν σε άμυνα, “αλλά με κλασική υπέρβαση αυτής“, όπως πρότεινε κι ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του.
Επιπλέον, ο 23χρονος δολοφόνος όφειλε να καταβάλει στην οικογένεια του θύματος αποζημίωση ύψους 150.000 δραχμών για ψυχική οδύνη.
Όσο για τον Μιχάλη, το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 8 μηνών για τις σωματικές βλάβες που προκάλεσε στον Θωμά.
Η αρχική φωτογραφία του κολάζ προέρχεται από την ιστοσελίδα Public Domain Pictures
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr