Μέχρι σήμερα τέσσερις Πρόεδροι της Γαλλικής Δημοκρατίας έχουν πεθάνει, ενώ κατείχαν το ύπατο αξίωμα της χώρας. Δύο απ’ αυτούς, ο Σαντί Καρνό και ο Πολ Ντουμέρ, δολοφονήθηκαν και άλλοι δύο, ο Φελίξ Φορ και ο Ζώρζ Πομιντού, πέθαναν από φυσικά αίτια.
Στην περίπτωση του Φελίξ Φορ, ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα εγκεφαλικού που υπέστη στη διάρκεια συνεύρεσης με την νεαρή ερωμένη του.
του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Η Γαλλίδα Μαργκαρίτε Ζαν Τζάπυ Στάινχαϊλ ήταν διάσημη για τις πολλές ερωτικές της σχέσεις με σημαντικούς άνδρες στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1890 παντρεύτηκε τον ζωγράφο Αδόλφο Στάινχαϊλ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί Γάλλοι καλλιτέχνες και συγγραφείς να συχνάζουν στο σπίτι του ζευγαριού στο Παρίσι.
Γρήγορα οι συναντήσεις αυτές καθιερώθηκαν και η Στάινχαϊλ έγινε γνωστή στη υψηλή κοινωνία ως οικοδέσποινα σ’ ένα από τα πιο φημισμένα παριζιάνικα σαλόνια.
Μαργκαρίτε Στάινχαϊλ, ερωμένη του Γάλλου Προέδρου
Το 1897 η Μαργκαρίτε Στάινχαϊλ γνώρισε τον Φελίξ Φορ που ήταν ο 7ος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και κατείχε την εξουσία από το 1895. Ο σύζυγός της είχε πάρει μία σημαντική παραγγελία εκ μέρους της γαλλικής προεδρίας. Ο Φορ βρήκε αυτό ως αφορμή προκειμένου να επισκέπτεται συχνά το σπίτι των Στάινχαϊλ. Υποτίθεται ότι ήθελε να ενημερωθεί για την πρόοδο του έργου.
Όμως, τελικά έκανε ερωμένη του τη Μαργκαρίτε. Ο Φορ ήταν τότε 56 και εκείνη 27 χρονών.
Ο πρόεδρος καλούσε συχνά τη Στάινχαϊλ στο Μέγαρο των Ηλυσίων (Προεδρικό Μέγαρο) και συνευρισκόταν μαζί της στο «μπλε σαλόνι» (salon blu), το ιδιωτικό «ησυχαστήριο» του εκάστοτε προέδρου μέσα στο κτίριο.
Το εγκεφαλικό του Φελίξ Φορ
Στις 16 Φεβρουαρίου 1899 ο Φορ τηλεφώνησε στη Στάινχαϊλ να έλθει το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Αργότερα την ίδια μέρα, η πανικόβλητη ερωμένη τηλεφωνούσε μέσα από το «μπλε σαλόνι» στο υπηρετικό προσωπικό της Προεδρίας να έλθουν γρήγορα γιατί «κάτι είχε πάθει ο Πρόεδρος».
Όταν οι υπηρέτες μπήκαν στο δωμάτιο βρήκαν τον Φορ αναίσθητο πάνω σ’ ένα καναπέ. Παράλληλα παρατήρησαν ότι η Στάινχαϊλ προσπαθούσε να φτιάξει τα ρούχα της. Ο Πρόεδρος μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα. Όπως αποδείχθηκε, είχε πάθει εγκεφαλικό κάνοντας σεξ με την ερωμένη του.
Το γεγονός έγινε αμέσως γνωστό. Οι συνθήκες θανάτου του Φορ όχι μόνο δεν απεκρύβησαν, αλλά δημοσιοποιήθηκαν. Υπήρξαν μάλιστα δημοσιεύματα στο γαλλικό τύπο με γαργαλιστικές λεπτομέρειες γύρω από τις συνευρέσεις του Φορ με τη Μαργκαρίτε. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του μακαρίτη -ανάμεσά τους και ο Κλεμανσώ- ειρωνεύτηκαν τον τρόπο που αποδήμησε εις Κύριον, αλλά και τι μπορεί να συνέβη πάνω στην ερωτική πράξη με την κυρία Στάινχαϊλ ώστε να καταλήξει με εγκεφαλικό!
Ο θάνατος του Φορ έκανε πασίγνωστη τη Μαργκαρίτε Στάινχαϊλ τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσει πολλούς διάσημους εραστές και θαυμαστές, από κροίσους της βιομηχανίας, πολιτικούς, καλλιτέχνες, μέχρι και τον βασιλιά της Καμπότζης.
Όμως, το 1908 ένα άλλο τραγικό γεγονός λίγο έλειψε να τη στείλει στη γκιλοτίνα.
Δύο φριχτές δολοφονίες στο σπίτι της Μαργκαρίτε Στάινχαϊλ
Εκείνη τη χρονιά βρέθηκαν στραγγαλισμένοι η μητέρα και ο άνδρας της. Στο ίδιο σπίτι η αστυνομία βρήκε σ’ ένα κρεβάτι δεμένη και φιμωμένη τη Στάινχαϊλ.
Αυτή δήλωσε στην αστυνομία ότι τα εγκλήματα είχαν κάνει τέσσερα μαυροφορεμένα άτομα -τρεις άνδρες και μία γυναίκα- που είχαν μπει στο σπίτι για να κλέψουν. Όμως, οι αστυνομικοί που ανέλαβαν να εξιχνιάσουν τα εγκλήματα υποπτεύθηκαν από την αρχή ότι η ίδια η Στάινχαϊλ είχε εμπλοκή σε αυτά με τη βοήθεια συνεργού.
Όμως, δεν μπορούσαν να βρουν αποδείξεις εναντίον της Στάινχαϊλ. Έτσι άφησαν να εννοηθεί ότι η ίδια δεν ήταν ύποπτη προκειμένου να χαλαρώσει και να κάνει κάποιο λάθος με το οποίο θα αποκαλυπτόταν. Η Στάινχαϊλ τέθηκε υπό παρακολούθηση και μετά από λίγο καιρό ανακρίθηκε ως ύποπτη.
Τότε έπεσε σε αντιφάσεις σχετικά με τις δολοφονίες.
Η Στάινχαϊλ κατηγορήθηκε για τα εγκλήματα, αλλά αθωώθηκε
Αυτό που έκανε τα πράγματα χειρότερα ήταν ότι αποκαλύφθηκε ότι είχε κατασκευάσει στοιχεία που ενοχοποιούσαν για τα εγκλήματα δύο υπηρέτες της. Όπως αποδείχθηκε ήταν αθώοι.
Οι αρχές πίστεψαν ότι είχαν αρκετά στοιχεία για να δικαστεί η Στάινχαϊλ για τις δολοφονίες του συζύγου και της μητέρας της. Η δίκη της ήταν το γεγονός της χρονιάς και για πολλές ημέρες ήταν στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου. Στο τέλος αθωώθηκε, παρ’ όλο που ο πρόεδρος του κακουργιοδικείου επισήμανε στην απόφασή του ότι η Στάινχαϊλ είχε καταθέσει στο δικαστήριο μόνο ψεύδη!
Φαίνεται ότι πολιτικές σκοπιμότητες έπαιξαν ρόλο στην αθωωτική απόφαση.
Μετά τη δίκη της, η Στάινχαϊλ έφυγε από τη Γαλλία και μετανάστευσε στην Αγγλία όπου άλλαξε το όνομά της. Εκεί το 1912 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της με πολλές γαργαλιστικές λεπτομέρειες για την ερωτική της ζωής, τους εραστές της, τον Φορ και τον θάνατό του. Το 1917 παντρεύτηκε ένα Άγγλο βαρόνο ο οποίος πέθανε μία δεκαετία αργότερα.
Η Μαργκαρίτε Στάινχαϊλ ήταν πια μία χήρα Αγγλίδα βαρόνη. Πέθανε στην Αγγλία το 1954 σε ηλικία 85 ετών.
Αρχική εικόνα: Ο τάφος του Φελίξ Φορ. Πηγή: Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr