Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Το όνομα του το πήρε από τον Αμερικανό αστρονόμο Έντγουιν Χαμπλ. Μπορεί να μην ήταν το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, ήταν όμως ένα από τα πιο ευέλικτα και ζωτικής σημασίας εργαλεία που έχουν υπάρξει.
Το Χαμπλ διαθέτει καθρέφτη 2,4 μέτρων και τέσσερα κύρια όργανα, τα οποία παρατηρούν τις υπεριώδεις, ορατές και σχεδόν υπέρυθρες περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Η τροχιά που έχει έξω από την ατμόσφαιρα της Γης του επιτρέπει να τραβάει εικόνες υψηλής ανάλυσης με πολύ χαμηλότερο φωτισμό σε σχέση με τα επίγεια τηλεσκόπια.
Δικαίως το Χαμπλ έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα παρατηρητήρια της ΝΑΣΑ καθώς κατάφερε να απαθανατίσει εξαιρετικές εικόνες που δεν μπορούσαν να ληφθούν από τα επίγεια τηλεσκόπια. Καταγράφοντας μια μεγάλη ποικιλία από λεπτομερείς εικόνες ορατού φωτός, έφερε επανάσταση στην αστροφυσική, χαρίζοντας μας μια βαθιά θέα στο διάστημα.
Τη δεκαετία του 1970 χρηματοδοτήθηκε με στόχο την εκτόξευση του το 1983. Κάποια τεχνικά προβλήματα όμως που αντιμετώπισε δεν του επέτρεψαν να εκτελέσει την αποστολή του. Τελικά, η πρώτη του εκτόξευση στο διάστημα έγινε στις 24 Απριλίου του 1990 με το αμερικάνικο «Space Shuttle Discovery». Πρόκειται για μια κοινή αποστολή της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA και της ευρωπαϊκής ESA.
Λόγω όμως κάποιου προβλήματος του κύριου καθρέφτη του, πραγματοποιήθηκε αποστολή στο διάστημα το 1993 προκειμένου να το επισκευάσει. Έχουν γίνει πέντε αποστολές επιδιόρθωσης αλλά η πρώτη ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς το οπτικό σύστημα ήταν ελαττωματικό και έστελνε θαμπές φωτογραφίες.
Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του Χαμπλ στην αστροφυσική. Πολλές παρατηρήσεις του Χαμπλ έχουν οδηγήσει σε ανακαλύψεις και έχουν επιλύσει αρκετά προβλήματα. Μία από τις ανακαλύψεις ήταν πως κατάφερε να προσδιορίσει τον ρυθμό με τον οποίο το σύμπαν επεκτείνεται, μέσω της μέτρησης της απόστασης με τη μέθοδο των μεταβλητών Κηφειδών.
Ήταν αναμφισβήτητα μια από τις πιο σπουδαίες εφευρέσεις που έχουν υπάρξει ποτέ στην ιστορία της επιστημονικής εξερεύνησης.
Το εξαιρετικό αυτό εργαλείο φέτος τον Απρίλιο έκλεισε 30 χρόνια λειτουργίας και θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το 2030 με 2040. Ένας διάδοχος του Χαμπλ είναι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα τέλη του 2021.
Αρχική Εικόνα: cnn.gr
Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Ο ιερέας που διατύπωσε τη θεωρία του Big Bang, ανατρέποντας το θρησκευτικό δόγμα για τη γένεση του κόσμου. Πώς βγήκε υποτιμητικά η φράση Big Bang, που τελικά επικράτησε
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ