22 Οκτωβρίου του 1975 το σοβιετικό διαστημόπλοιο “Βενέρα 9” προσγειώθηκε στην Αφροδίτη και έστειλε φωτογραφίες από το πλανήτη. Ήταν το πρώτο διαστημικό σκάφος που έστειλε φωτογραφίες από άλλο πλανήτη.
Η «αδελφή» της Γης
Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος. Είναι το πιο λαμπρό σώμα στον νυκτερινό ουρανό μετά τη Σελήνη. Η μαγευτική λαμπρότητα αυτού του πλανήτη οφείλεται στα πυκνά σύννεφα αέριου θειικού οξέος στην ατμόσφαιρά της, τα οποία ανακλούν έντονα το φως του Ηλίου (σε ποσοστό 70%).
Η Αφροδίτη παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τη Γη και για αυτό το λόγο οι Αμερικάνοι και οι Σοβιετικοί θέλησαν να τη προσεγγίσουν. Έχει περίπου το ίδιο μέγεθος και την ίδια πυκνότητα με τη Γη, βρίσκεται σε μια καλή απόσταση από τον ήλιο και διαθέτει ατμόσφαιρα. Για αυτό θεωρήθηκε ως «αδελφή» της Γης και πλανήτης με πιθανότητες ύπαρξης ζωής.
Αποστολές «Βενέρα»
Η πρώτη επιτυχημένη «φευγαλέα επίσκεψη» στον πλανήτη Αφροδίτη πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1962 από τους Αμερικάνους με το διαστημόπλοιο «Mariner 2». Οι Σοβιετικοί ήταν εκείνοι όμως που έκαναν τις περισσότερες προσπάθειες για να ανακαλύψουν αυτόν τον λαμπρό πλανήτη με τη σειρά διαστημοπλοίων «Βενέρα».
Η πρώτη αποστολή πραγματοποιήθηκε το 1961. Το σκάφος πέρασε κοντά από τον πλανήτη Αφροδίτη, αλλά χωρίς να φτάσει σε αυτόν. Το ίδιο συνέβη και με τη δεύτερη αποστολή το 1965. Με τη τρίτη αποστολή το Νοέμβριο του 1965 το σκάφος κατάφερε να φτάσει στο πλανήτη αλλά συνετρίβη. Παρόλα αυτά έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη διαστημική αποστολή που έφθασε στην επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη. Το 1967 και το 1969 οι «Βενέρα» 4, 5 και 6 έκαναν μετρήσεις στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης.
«Βενέρα 7», η πρώτη επιτυχία
Στις 15 Δεκεμβρίου 1970 σημειώθηκε η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια. Το διαστημόπλοιο «Βενέρα 7» , το οποίο είχε εκτοξευθεί στις 17 Αυγούστου από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν, έφτασε στην επιφάνεια της Αφροδίτης χωρίς να καταστραφεί.
Το «Βενέρα 7» ήταν στην ουσία δύο σκάφη: το μητρικό σκάφος, τύπου 3MV, δηλαδή σκάφος τρίτης γενιάς για τον Άρη και την Αφροδίτη και η κάψουλα προσεδάφισης. Χρειάστηκαν 120 μέρες από την στιγμή της εκτόξευσης για να φτάσει το διαστημόπλοιο στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Η κάψουλα παρέμεινε συνδεδεμένη στο μητρικό σκάφος, ώστε να ψύχεται από αυτό στους μείον 8 βαθμούς Κελσίου προκειμένου να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούνται από την τριβή στην ατμόσφαιρα.
Όταν το μητρικό σκάφος έχασε την επαφή με τη Γη εξαιτίας της πυκνής ατμόσφαιρας της Αφροδίτης, η κάψουλα απελευθερώθηκε αυτόματα και άρχισε να πέφτει με αλεξίπτωτο. Κατάφερε να εκπέμψει σήμα για 53 λεπτά, 20 εκ των οποίων ήταν από το έδαφος.
Η αποστολή του Βενέρα 7 πρόσφερε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες γνώσεις για τον πλανήτη. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν, αποδείχθηκε ότι η Αφροδίτη αποτελείται κατά 97% από διοξείδιο του άνθρακα. Εντυπωσιακή είναι επίσης και η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη καθώς φτάνει τους 480 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ατμοσφαιρική πίεση τα 9 εκατομμύρια Πασκάλ, δηλαδή 90 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη πίεση στην επιφάνεια της Γης.
Οι καταγραφές έδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιβίωσης του ανθρώπου στο συγκεκριμένο πλανήτη
«Βενέρα 9»
Παρόλα αυτά οι διαστημικές αποστολές των Σοβιετικών συνεχίστηκαν με τη σειρά Βενέρα το 1972, 1975, 1978, και 1981, έχοντας πλέον προηγμένα όργανα μετρήσεων.
Σημαντική είναι η αποστολή του Βενέρα 9 όπου προσγειώθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1975 στον πλανήτη Αφροδίτη και έστειλε φωτογραφίες από τον πλανήτη. Ήταν το πρώτο διαστημικό σκάφος που έστειλε φωτογραφίες από την επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη.
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr