Το δεύτερο ψηλότερο άγαλμα των ΗΠΑ είναι εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία. Βρίσκεται στην Φλόριντα και υμνεί τον Πήγασο

Το δεύτερο ψηλότερο άγαλμα των ΗΠΑ είναι εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία. Βρίσκεται στην Φλόριντα και υμνεί τον Πήγασο

Είναι γνωστό ότι το υψηλότερο άγαλμα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτό της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη. Πόσοι όμως γνωρίζουν ποιο είναι το δεύτερο ψηλότερο άγαλμα; Εγκαινιάστηκε την άνοιξη του 2016, και έχει ως πηγή έμπνευσής του την ελληνική μυθολογία.

 του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Το Gulfstream Park στη Φλόριντα των ΗΠΑ διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ιπποδρόμου της χώρας. Από το 1939 διεξάγονται εκεί κάποιες από τις σημαντικότερες ιπποδρομίες καθαρόαιμων αλόγων στον κόσμο. Το 1999 ο ιππόδρομος πέρασε στην ιδιοκτησία της εταιρείας Stronach Group (σήμερα φέρει την επωνυμία 1/ST).

Ο Φρανκ Στρόνατς (Frank Stronach), ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι φανατικός φίλος των καθαρόαιμων αλόγων και των ιπποδρομίων. Έτσι αποφάσισε να στήσει μία σύνθεση αγαλμάτων πάνω από τις εγκαταστάσεις του ιπποδρόμου που θα τιμούσε το άλογο. Ήθελε αυτό να είναι φόρος τιμής στο άλογο γιατί έχει δώσει τόσα πολλά στην ανθρωπότητα.

Λήψη του συμπλέγματος του Πήγασου και του δράκου στον Gulfstream Park. Πηγή: flickr

Στο πλαίσιο αυτό, ο Στρόνατς ήθελε η γλυπτή σύνθεση να δείχνει την ωφέλεια του αλόγου στον άνθρωπο. Για το λόγο αυτό είχε ως πηγή έμπνευσης τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Πήγασου. Στη γλυπτή σύνθεση, ο Πήγασος θα απεικονιζότανε να μάχεται τη Χίμαιρα, τον αντίπαλό του, σε μια μάχη μεταξύ καλού και κακού.

Πήγασος εναντίον Χίμαιρας

Η σύντομη περιγραφή του Ομήρου στην Ιλιάδα είναι η παλαιότερη αναφορά στη μάχη του Πήγασου με τη Χίμαιρα, το τέρας που είχε δύο κεφάλια, λιονταριού και κατσίκας. Είχε επίσης ουρά οχιάς. Τα κεφάλια έβγαζαν φωτιές, όπως οι δράκοι.

Στην αρχαιότητα, ο Πήγασος ήταν σύμβολο της Κορίνθου. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούταν ως βασικός νομισματικός τύπος της πόλης. Στη φωτογραφία, ένας κορινθιακός στατήρας του 5ου αιώνα π.Χ. με παράσταση πήγασου. Πηγή: Pinterest

Εκτός από τον Πήγασο, η Χίμαιρα νικήθηκε και από τον ήρωα Βελλεροφόντη που τον ίππευε. Προκειμένου, όμως, να τονιστεί η σημασία του Πήγασου -δηλαδή, του αλόγου- για την ανθρωπότητα, αποφασίστηκε ο ήρωας να παραληφθεί από τη γλυπτή σύνθεση.

Επίσης, η Χίμαιρα αντιπροσωπεύεται από ένα δράκο.

Παράσταση Χίμαιρας στο εσωτερικό πιάτου της Απουλίας του 4ου αιώνα π.Χ. που σήμερα βρίσκεται στο Λούβρο. Πηγή: Wikimediamtx Commons

Τα χαρακτηριστικά των γλυπτών

Η γλυπτή σύνθεση ήταν έτοιμη στα τέλη του 2014. Όμως, χρειάστηκαν άλλα δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο των δύο αγαλμάτων που συμπεριλάμβαναν φωτισμό και υδάτινα στοιχεία.

Το συγκρότημα πήρε το όνομα «Πήγασος» και άνοιξε για το κοινό την άνοιξη του 2016. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν 330 τόνοι χάλυβα και 132 τόνοι μπρούντζος.

Ο Πήγασος έχει ύψος 30 μέτρα, σχεδόν όσο ένα 12όροφο κτίριο. Είναι το δεύτερο ψηλότερο άγαλμα στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: pastthewire.com

Ο Πήγασος και ο δράκος περιβάλλονται δραματικά από ένα μνημειώδες σιντριβάνι με 800.000 λίτρα νερό και ειδικό φωτισμό. Τις νύχτες η μάχη μεταξύ τους ζωντανεύει μέσω χορογραφημένων επιδείξεων φωτιάς, νερού, ομίχλης, φώτων και μουσικής.

Μάλιστα, από το στόμα του δράκου βγαίνει μία τεράστια φλόγα έξι μέτρων προς τον Πήγασο!

Το συνολικό κόστος κατασκευής των αγαλμάτων και του περιβάλλοντος χώρου ήταν 30 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των χρημάτων που η Stronach Group κατέβαλλε το 1999 για την αγορά του Gulfstream Park.

Στοιχεία αντλήθηκαν από pastthewire.com

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.