Ανέκαθεν οι απολαύσεις στο τραπέζι, είτε θα πάχαιναν είτε θα ήταν «παράνομες» λέει το γνωμικό όμως πλέον η μανία με την γκουρμέ κουζίνα, έχει οδηγήσει τους σεφ να αναζητούν ό,τι πιο ακραίο. Υπάρχει όμως ένας μεζές που στην Κορέα τον βρίσκουν ακόμη και σε υπαίθρια κιόσκια. Μόνο που μπορεί να «σε φάει». Κυριολεκτικά.
Το «ελάχιστο» χταπόδι της Κορέας
Στην Κορέα ζει ένα είδος «μωρού» χταποδιού, μικροκαμωμένο αλλά ως φαίνεται πολύ νόστιμο.
Πριν φτάσει όμως σε κάποιο πιάτο το «νάκζι», όπως το αποκαλούν οι κορεάτες, ζει στο βυθό της θάλασσας και παρά το μικρό μέγεθός του είναι από τα πιο εξελιγμένα κεφαλόποδα.
Στη Νότια Κορέα οι ειδικοί το αποκαλούν «Ελάχιστο» χταπόδι αλλά ο κόσμος συχνά αναφέρεται σ’ αυτό ως «μωρό» χταποδάκι ενώ στη Βόρεια Κορέα το λένε «καλαμάρι-νάκι»
Το μικροσκοπικό αυτό χταπόδι διαθέτει ένα πολύ εξελιγμένο νευρικό σύστημα και κάποιες τοξίνες. Τα δύο τρίτα αυτού του πολύπλοκου συστήματος βρίσκονται στα πολύ λεπτά πόδια του και αυτή είναι η απειλή για τους καλοφαγάδες.
Κίνδυνος από τα ζωντανά πλοκάμια
Αυτή η ιδιότητα του χταποδιού λοιπόν κάνει τα πλοκάμια να έχουν μια δική τους αυτονομία ακόμη και όταν αποκόπτονται από το τον εγκέφαλο. Μπορούν να κινούνται για ώρες και μάλιστα οι βεντούζες πάνω στα ποδαράκια είναι εξίσου δυνατές όπως όταν το χταπόδι είναι ζωντανό.
Το θύμα, που γεύεται τα πλοκάμια συνήθως πεθαίνει από ασφυξία γιατί τα “ζωντανά ποδάρια” κολλάνε στον οισοφάγο και στη στοματική κοιλότητα και είναι σχεδόν αδύνατο να αποκολληθούν χωρίς ιατρική παρέμβαση. Κάθε χρόνο καταγράφονται τουλάχιστον 9 θάνατοι από την κατανάλωση αυτού του μικρού χταποδιού.
Οι άλλες ουσίες που περιέχει το χταπόδι μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλεργικό σοκ και άμεσο θάνατο σε ανθρώπους με αλλεργίες.
Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν το 2008 στην πόλη Γκγουανζού της Νότιας Κορέας.
Η συνταγή
Ο επικίνδυνος αυτός μεζές προσφέρεται σε πολλά εστιατόρια της Κορέας αλλά και στα υπαίθρια κιόσκια με πρόχειρο φαγητό.
Τα πλοκάμια κόβονται παρουσία του πελάτη και σερβίρονται σε ένα πιάτο με λίγο σησαμέλαιο και πασπαλισμένα με καβουρδισμένο σουσάμι.
Σε κάποια πιο καλά εστιατόρια τα ζωντανά και αεικίνητα πλοκάμια συνοδεύονται από μια παραδοσιακή σάλτσα, την σαμγιάνγκ, που μοιάζει με την γνωστή μας μπάρμπεκιου σος, και είναι αρκετά καυτερή.
Υπάρχουν επίσης μέρη που σερβίρουν ολόκληρο το «ελάχιστο» χταπόδι, για πολύ μερακλήδες και όσους αψηφούν τον κίνδυνο. Οι ειδικοί πάντως αυτό που προτείνουν είναι μικρές μπουκιές και γρήγορο μάσημα ώστε να μην προλάβει το πλοκάμι να βρει διαφυγή. «Φάτο πριν σε φάει» δηλαδή με άλλα λόγια.
Ένα φαγητό που μοιάζει με ρώσικη ρουλέτα, αλλά εξακολουθεί να είναι νόμιμο και εύγεστο.
Πηγή φωτο: Wikipedia / Tasteatlas.com
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr