Το χωριό του γκρεμού, είναι ένα από τα πιο ριψοκίνδυνα μέρη της γης. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοσχέδιες σκάλες που είναι δεμένες στα κάθετα βράχια. Πως έγινε αξιοθέατο

Το χωριό του γκρεμού, είναι ένα από τα πιο ριψοκίνδυνα μέρη της γης. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοσχέδιες σκάλες που είναι δεμένες στα κάθετα βράχια. Πως έγινε αξιοθέατο
Το χωριό Ατουλέρ στη νοτιοδυτική Κίνα είναι ίσως ένα από τα πιο δυσπρόσιτα μέρη του πλανήτη. Το 2016 έγινε παγκοσμίως γνωστό, όταν ένας Κινέζος φωτορεπόρτερ αποκάλυψε τον ριψοκίνδυνο τρόπο μετακίνησης των κατοίκων και ιδιαίτερα των παιδιών.
Το χωριό αποτελεί ένα από τα φτωχότερα μέρη της Κίνας και η μοναδική πρόσβαση με τον έξω κόσμο είναι οι χειροποίητες σκάλες ύψους 800 μέτρων.

Πρόσφατα η Κινέζικη κυβέρνηση αποφάσισε την εκκένωση του απομακρυσμένου οικισμού και τη μεταφορά των κατοίκων σε ασφαλέστερη περιοχή. Οι περισσότεροι προτίμησαν να μετακομίσουν.

Η πιο ριψοκίνδυνη διαδρομή

Οι μαθητές και οι μαθήτριες από το απομακρυσμένο χωριό Ατουλέρ, κάθε μέρα διανύουν μια άκρως ριψοκίνδυνη διαδρομή, προκειμένου να φτάσουν στο πλησιέστερο σχολείο. Με τα σακίδιά τους στην πλάτη, σκαρφαλώνουν στα απόκρημνα βράχια και ανεβοκατεβαίνουν μια σκάλα από ατσάλι σε έναν κατακόρυφο γκρεμό ύψους 800 μέτρων.

Διαβάστε ακόμα: 9 «απαγορευμένες» περιοχές του πλανήτη. Το νησί των καταραμένων στην Ιταλία, το νησί των φιδιών στην Βραζιλία, τα αρχεία του Βατικανού και η αποθήκη σπόρων στη Νορβηγία

Το 2016, ο φωτογράφος Τσεν Τζι (Chen Jie) επισκέφτηκε την περιοχή και δημοσίευσε το ρεπορτάζ του στη δημοφιλέστερη εφημερίδα του Πεκίνο. Οι εντυπωσιακές και ανατριχιαστικές φωτογραφίες δεν άργησαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Τότε χιλιάδες χρήστες, τρομοκρατημένοι απ’ το θέαμα, ζητούσαν την άμεση επέμβαση του κράτους και της τοπικής κοινωνίας.

“Είχα σοκαριστεί από την επίπονη πραγματικότητα που έβλεπα μπροστά μου”, είχε πει σε συνέντευξή του ο φωτογράφος. Ο ίδιος, κατά την τριήμερη επίσκεψή του στο χωριό, ανεβοκατέβηκε την περίφημη “σκάλα του ουρανού” τρεις φορές. “Είναι πραγματικά επικίνδυνη. Πρέπει να είσαι συνεχώς συγκεντρωμένος. Με ένα λάθος πάτημα, έχεις βρεθεί στην άβυσσο”.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της δύσβατης διαδρομής, ενώ πάρα πολλοί έχουν τραυματιστεί.

Η μετακίνηση των μαθητών πήρε μεγάλες διαστάσεις και η κυβέρνηση πιέστηκε να βρει λύση. Ο τοπικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος ανακοίνωσε ότι θα αντικατασταθεί η παρούσα σκάλα με μία χαλύβδινη. Η παρεμβάσεις δεν έλυσαν το πρόβλημα της ασφάλειας καθώς οι αρχές κατέληξαν στο ότι είναι οικονομικά αδύνατο να φτιαχτεί άλλη, πιο ασφαλής διαδρομή, που θα συνδέσει το Ατουλέρ με τον έξω κόσμο.

Ένα από τα πιο φτωχά μέρη της Κίνας

Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 1980, περίπου 700 εκατομμύρια Κινέζοι πολίτες εγκατέλειψαν τις πόλεις και αναζήτησαν νέα ζωή στην ύπαιθρο. Όμως η φτώχεια τους ακολούθησε και εκεί. Ενδεικτικό είναι ότι το βασικό εισόδημα των κατοίκων στο “Χωριό του Γκρεμού”, όπως αποκαλείται, είναι λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

Στιγμιότυπο από την κατάβαση των κατοίκων από το χωριό Ατουλέρ στη νοτιοδυτική Κίνα. Έχει χαρακτηριστεί ως “Το χωριό του Γκρεμού”. Η επαφή των κατοίκων με τον έξω κόσμο προϋποθέτει μία δίωρη κατάβαση

Οι κάτοικοι συνηθίζουν να τρέφονται με ότι καλλιεργούν ενώ τα μόνα έπιπλα που υπάρχουν στα σπίτια τους είναι τα κρεβάτια τους.

Οι κινέζικες αρχές στο πλαίσιο της εκστρατείας για την “καταπολέμηση της φτώχειας” προχώρησαν στην επανεγκατάσταση 18.000 φτωχών κατοίκων από 92 απομακρυσμένα χωριά. Το χωριό Ατουλέρ δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Πάνω από 84 οικογένειες εγκατέλειψαν τις ριψοκίνδυνες διαδρομές και μετεγκαταστάθηκαν σε πολυκατοικίες στην πόλη.

Οι συνθήκες στις νέες κατοικίες είναι εξαιρετικά πρωτόγνωρες για τους χωρικούς, οι οποίοι είχαν συνηθίσει στις δυσκολίες της υπαίθριας ζωής. Τα νέα διαμερίσματά τους κυμαίνονται από 25 έως 100 τετραγωνικά μέτρα, ανάλογα με το μέγεθος της κάθε οικογένειας, είναι επιπλωμένα και διαθέτουν σύγχρονες κουζίνες, τουαλέτες, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Το χωριό Ατουλέρ αποτελεί σήμερα έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Κίνας. Περίπου 30 οικογένειες ζουν ακόμη εκεί.

αρχική φωτογραφία: Youtube

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Η Σκάλα της Τζαβέλενας. Το δυσπρόσιτο σκαλιστό μονοπάτι με την ένδοξη ιστορία. Πήρε το όνομά του από την μικρόσωμη Σουλιώτισσα που αψήφησε τον Οθωμανικό στρατό (drone)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.