Το Λόνγκγιαρμπιεν βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στη Νορβηγία, κοντά στον Βόρειο Πόλο. Ο ήλιος «βλέπει» τον οικισμό μόνο 110 μέρες το χρόνο, ενώ λόγω των περίεργων κλιματολογικών συνθηκών απαγορεύουν στους κατοίκους να πεθάνουν ή και να γεννηθούν!
Αποτελεί τον βορειότερο οικισμό στον κόσμο, με περισσότερους από 1.000 κατοίκους. Έως τον Δεκέμβριο του 2015, αριθμούσε τους 2.144.
Οι ακραία χαμηλές θερμοκρασίες
Το Λόνγκγιαρμπιεν είναι ένα από τα πιο κρύα μέρη στη γη. Η μέρα με την πιο χαμηλή θερμοκρασία καταγράφηκε τον Μάρτιο του 1986, στους -46,3°C, ενώ η θερμότερη τον Ιούλιο του 2020 στους 21,7°C.
Η μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι κυμαίνεται από 3°C ως 7°C και τον χειμώνα από -11°C ως -13°C.
Ο οικισμός καλύπτεται με χιόνι από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο.
Το Λόνγκγιαρμπιεν παρουσιάζει ήλιο του μεσονυχτίου από τις 19 Απριλίου μέχρι τις 23 Αυγούστου (123 ημέρες, δηλ. 4 μήνες και 3 ημέρες) και πολική νύχτα από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου (108 ημέρες, δηλ. 3 μήνες και 18 ημέρες)
Η θέση του ήλιου είναι τόσο μακρινή που οι ακτίνες του δεν φτάνουν στο Σβάλμπαρντ. Έτσι, περίπου από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου ο οικισμός βρίσκεται υπό συνθήκες πολικής νύχτας. Ωστόσο, λόγω της σκιάς που δημιουργούν τα βουνά, ο ήλιος δεν είναι ορατός μέχρι τις 8 Μαρτίου.
Η πολική νύχτα είναι η εποχή κατά την οποία η νύχτα στον αρκτικό και ανταρκτικό κύκλο διαρκεί για περισσότερο από 24 ώρες.
Επειδή η Γη περιστρέφεται σε κεκλιμένο άξονα στις 23,5 μοίρες, υπάρχουν περίοδοι του έτους που οι περιοχές που βρίσκονται στους πολικούς κύκλους είτε είναι εντελώς καλυμμένες είτε εντελώς εκτεθειμένες στο φως του ήλιου.
Οι «απαγορευμένοι» θάνατοι και γεννήσεις
Στο Λόνγκγιαρμπιεν, ο θάνατος είναι «απαγορευμένος» για περιβαλλοντικούς λόγους.
Το 1950, η νορβηγική κυβέρνηση θέσπισε νόμο, καθιστώντας παράνομο τον θάνατο και την ταφή εντός των ορίων της πόλης. Έτσι, απαγορεύτηκε η είσοδος στα ήδη υπάρχοντα νεκροταφεία.
Η απόφαση οφείλεται στο ότι το Λόνγκγιαρμπιεν κάνει τόσο κρύο που τα σώματα δεν αποσυντίθενται λόγω του μόνιμου παγετού
Τα πτώματα που είναι θαμμένα έχουν μείνει τόσο άθικτα που οι επιστήμονες μπόρεσαν ακόμη και να ανακτήσουν ζωντανά δείγματα της πανδημίας της ισπανικής γρίπης του 1918.
Οι άνθρωποι που πρόκειται να πεθάνουν, μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα της Νορβηγίας.
Η κυβέρνηση είναι σε θέση να βοηθήσει όσους πεθαίνουν, καθώς και τις οικογένειές τους με διάφορους τρόπους για να διευκολύνουν τη διαδικασία. Τους μεταφέρουν στη νορβηγική ενδοχώρα για να περάσουν τις τελευταίες ημέρες τους και να ταφούν εκεί.
Αν κάποιος κάτοικος έχει κάνει αποτέφρωση, οι αγαπημένοι του μπορούν να φέρουν στο Λόνγκγιαρμπιεν την τέφρα του. Βέβαια, πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν έγκριση από την κυβέρνηση.
Όχι μόνο δεν μπορεί κανείς να πεθάνει κανείς στον οικισμό, αλλά δεν μπορεί και να γεννηθεί! Όταν σε μια γυναίκα έχουν απομείνει 3 εβδομάδες για τον τοκετό, πρέπει να πάει στην ηπειρωτική χώρα για να γεννήσει.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Αυστραλοί μαθηματικοί κατέρριψαν το «παράδοξο του σοφού πιθήκου». Τι υπολόγισαν
- Η αντιτρομοκρατική ερευνά την έκρηξη σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους. Ένας νεκρός και μια τραυματίας. Βρέθηκε όπλο
- Υπόθεση αδελφών Μενέντεζ. Ζητούν χάρη από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας να αποφυλακιστούν πριν τα Χριστούγεννα
- Δηλητηρίαση από διοξείδιο του μεθανίου σε ξενοδοχείο στη Φλώρινα. Βγήκε από την εντατική ο 55χρονος
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ