Το χωριό της Κρήτης που αρνείται να βυθιστεί στην τεχνητή λίμνη. Δείτε πώς το νερό “πνίγει” τα σπίτια σε ένα υπέροχο βίντεο από ψηλά

Το χωριό της Κρήτης που αρνείται να βυθιστεί στην τεχνητή λίμνη. Δείτε πώς το νερό “πνίγει” τα σπίτια σε ένα υπέροχο βίντεο από ψηλά
Όλα ξεκίνησαν το 2007, όταν ξεκίνησε η κατασκευή φράγματος με σκοπό την ύδρευση της πόλης του Ηρακλείου. Το χωριό βρέθηκε μέσα στον ταμιευτήρα και κάτω από τη στάθμη πλήρωσης, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε σταδιακή βύθιση.

Το Σφεντύλι όμως πεισματικά αρνείται να μείνει στον βυθό της τεχνητής λίμνης του φράγματος του Αποσελέμη, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Χερσόνησο Ηρακλείου. Όχι μόνο δεν βουλιάζει, αλλά αναδύεται όταν σταματούν οι βροχές. Το 2015 είχε καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του χωριού, αλλά τα επόμενα χρόνια λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας αναδύθηκε στην στεριά σχεδόν στο σύνολό του. Τον τελευταίο καιρό οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις ανέβασαν πάλι τη στάθμη στα παράθυρα των σπιτιών.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα της εκκλησίας που προεξέχει μόνο ο σταυρός στην κορυφή. Μισοβυθισμένα και τα ερειπωμένα σπίτια που αντιστέκονται.

Το φράγμα Αποσελέμη…”πηγή ζωής” 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης και κατασκευάστηκε προκειμένου να λύσει ζωτικές ανάγκες ύδρευσης-άρδευσης των βορείων παραλίων της ανατολικής Κρήτης, από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2012.

Βρίσκεται κοντά στα χωριά Ποταμιές και Αβδού. Συγκεντρώνει τα νερά από τα Λασιθιώτικα όρη (Οροπέδιο Λασιθίου) ενώ η χωρητικότητα του ξεπερνά τα 30.000.000 m3. Σήμερα στο φράγμα είναι πλέον η μεγαλύτερη τεχνική λίμνη του νησιού. Εκεί έχουν βρει καταφύγιο πτηνά διαφόρων ειδών μετατρέποντας την περιοχή σε υδροβιότοπο.

Το φράγμα Αποσελέμη αποτελεί πηγή ζωής και ανάσα ανάπτυξης στην περιοχή και γίνονται εξορμήσεις περιπάτου και αναψυχής. Οι επισκέπτες, μπορούν να παρατηρήσουν ή να φωτογραφίσουν πουλιά με εντυπωσιακούς χρωματισμούς πολλά από τα οποία είναι μεταναστευτικά.

Σφεντύλι. Το χωριό που κατοικήθηκε κατά την Βενετοκρατία

Στη περιοχή βρισκόταν το χωριό Σφεντύλι, το οποίο εκκενώθηκε γιατί βρισκόταν μέσα στα όρια της τεχνητής λίμνης του φράγματος και οι τότε κάτοικοι του οικισμού έχουν αποζημιωθεί από το κράτος για τις περιουσίες τους. Καθώς γεμίζει και αδειάζει το φράγμα Αποσελέμη, το Σφεντύλι εξαφανίζεται και εμφανίζεται, πράγμα που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών.

Η παλαιότερη μαρτυρία για την ύπαρξη του οικισμού Σφεντύλι χρονολογείται στο 1577 στον ενετικό κατάλογο του Fr. Barozzi ενώ αναφέρεται Καστροφύλακα ως Sfendigli το 1583 με 78 κατοίκους. Στην πρώτη τουρκική απογραφή το 1671 ο οικισμός αναφέρεται ως Isfendil με 9 φορολογούμενες χριστιανικές οικογένειες.

Η ονομασία του οικισμού είναι ανθρωπωνυμική. Το οικογενειακό όνομα Σφενδήλος μαρτυρείται στην Κρήτη και ασφαλώς o πρώτος οικιστής του θα είχε αυτό το όνομα. Στα χρόνια της Βενετοκρατίας ήταν φέουδο της λατινικής επισκοπής Χερρονήσου ήδη από το 1248. Το χωριό ήταν κατοικημένο τόσο κατά την διάρκεια της Βενετοκρατίας όσο και κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Στο σημείο βρέθηκαν στην περιοχή, από την αρχαιολόγο Αθανασία Κάντα, 65 σκελετοί που σύμφωνα με έρευνες πιθανώς να προέρχονται από ένα Μινωικό νεκροταφείο.

Πέρα όμως από τον προβληματισμό για τις κλιματολογικές συνθήκες και την ανησυχία για το πολύτιμο νερό, το Σφεντύλι μας χαρίζει απλόχερα, για μία ακόμα φορά, εντυπωσιακές εικόνες που τράβηξε ο Νίκος Σαράντος.

Πλημμύρησε από χρώματα και νερά το Σφενδυλι

myhelis drone

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Εδώ δεν μένει κανείς». Το εγκαταλελειμμένο χωριό της Κρήτης που ο χρόνος σταμάτησε στο ’70. Εντυπωσιακές εικόνες από drone (βίντεο) 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr