Το χωριό στην Πολωνία, όπου όλοι οι κάτοικοι μένουν πάνω στον ίδιο δρόμο. Έγινε γνωστό από λάτρεις των drone

Το χωριό στην Πολωνία, όπου όλοι οι κάτοικοι μένουν πάνω στον ίδιο δρόμο. Έγινε γνωστό από λάτρεις των drone

Στην πόλη Σουλοσόβα (Sułoszowa) στο Πόβιατ της Κρακοβίας και οι περίπου 6.000 κάτοικοι ζουν σε έναν μόνο δρόμο που εκτείνεται σε εννέα χιλιόμετρα, δίνοντας στην πόλη μια ξεχωριστή, γραμμική διάταξη.

Το άγνωστο χωριό έγινε ξαφνικά γεωγραφικό αξιοθέατο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από μια φωτογραφία. Έχει το παρατσούκλι “Μικρή Τοσκάνη” της Πολωνίας και παρουσιάζει ένα γραφικό τοπίο, που αντανακλά μια σπάνια ισορροπία μεταξύ απλότητας και αρμονίας.

Το χωριό εντυπωσιάζει με τη μοναδική του διάταξη. Όλα τα σπίτια βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, δεξιά και αριστερά του δρόμου, χωρίς να υπάρχει διπλή σειρά με κτίσματα.

Στον ενιαίο και μοναδικό κεντρικό δρόμο, που είναι από τους μακρύτερους στην Πολωνία, αναπτύσσεται όλη η τοπική κοινωνία. Υπάρχει μια πλατεία, καταστήματα, παντοπωλεία, ένας φούρνος, μια τράπεζα και μια κλινική.

Οι “κορδέλες” από κίτρινα, πράσινα και χρυσά χωράφια που εκτείνονται πίσω από τα σπίτια σχηματίζουν αυτή τη φυσική τέχνη στη γύρω ύπαιθρο. Πηγή φωτογραφίας: Visit Poland/facebook

Τα περισσότερα από αυτά τα σπίτια είναι αγροκτήματα και οι αγρότες έχουν χωράφια. Στο καθένα από αυτά καλλιεργείται κάτι διαφορετικό, οπότε κάθε “δέσμη” έχει διαφορετικό χρώμα και τη δική της υφή.

Το σύνολο δημιουργεί μια μοναδική εικόνα χρωμάτων και σχημάτων, που είναι ορατή από ψηλά. Αυτός είναι και ο λόγος που το ιδιαίτερο αυτό χωριό ανακαλύφθηκε από λάτρεις των drone.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Έγινε γνωστό και κατέκτησε το διαδίκτυο για πρώτη φορά το 2021, όταν χρήστες του Twitter και του Instagram μοιράστηκαν μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από ψηλά. Οι φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στη συνέχεια στο διαδίκτυο, έδειχναν την ασυνήθιστη διάταξη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. ‘Ενας ντόπιος αγρότης ο Marian Gęgotek, δήλωσε στην Daily Mail :

“Μέχρι να δω τις εικόνες από ψηλά, δεν είχα εκτιμήσει πραγματικά πόσο ωραία είναι εδώ”

Βαθιά ριζωμένο στην παράδοση, το χωριό ευδοκιμεί χάρη στη γεωργία. Οι κάτοικοι εκτρέφουν ζώα και καλλιεργούν σιτάρι και βρώμη και οι ετήσιες γιορτές συγκομιδής με ονόματα όπως Ημέρες Φράουλας και Ημέρες Πατάτας φέρνουν τους κατοίκους του χωριού κοντά για να γιορτάσουν τα αγαθά των διάφορων εποχών.

Τα αρνητικά

Το αρνητικό με αυτή την ιδιόρρυθμη διαρρύθμιση είναι ότι πρέπει να οδηγήσεις παντού για να φτάσεις στον προορισμό σου. “Υποτίθεται ότι είμαστε κοντά μεταξύ μας, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε πολύ μακριά ο ένας από τον άλλον”, έχει πει ένας 38χρονος κάτοικος του χωριού.

“Δεν υπάρχουν ταξί εδώ, οπότε δεν έχετε άλλη επιλογή από το να περπατήσετε. Την ημέρα των Χριστουγέννων περπατήσαμε 5 χιλιόμετρα για να πάμε να γιορτάσουμε σε μια άλλη οικογένεια”, σύμφωνα με τη Martyna μία άλλη κάτοικο.

Tο κάστρο Pieskowa Skała. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Το κάστρο

Η Sułoszowa είναι η έδρα μιας διοικητικής περιφέρειας που ονομάζεται Γκμίνα Σουουοσόβα  και βρίσκεται περίπου 29 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του βοεβοδάτου Κρακοβίας.

Η ιστορία της Sułoszowa χρονολογείται από το Μεσαίωνα. Το όνομα του χωριού μπορεί να σχετίζεται με το όνομα Sułosz ή Sulisław, που χρησιμοποιήθηκε τον 12ο και 13ο αιώνα.

Τον 14ο αιώνα ο βασιλιάς Καζιμίρ Γ’ ο Μέγας έχτισε ένα κάστρο που ονομαζόταν Pieskowa Skala και οχυρώσεις στις άκρες του χωριού, για να προστατεύσει μια εμπορική οδό από την Κρακοβία προς την περιοχή της Σιλεσίας.

Το χωριό πέρασε από πολλά χέρια τους επόμενους αιώνες. Από τον πολωνικό στον αυστριακό έλεγχο το 1795 κατά τη διάρκεια του διαμελισμού της Πολωνίας και στη συνέχεια αποτελώντας μέρος του Βασιλείου της Πολωνίας, το 1815 που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μέχρι η χώρα να ανακτήσει την ανεξαρτησία της το 1918.

Τον Σεπτέμβριο του 1939, λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το χωριό καταλήφθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα και έμεινε υπό γερμανική κατοχή μέχρι τον Ιανουάριο του 1945.

Μετά τον  Πόλεμο, ξεκίνησαν εργασίες συντήρησης στο κάστρο. Έως το 1963 το κτίσμα ανακαινίστηκε πλήρως και η όψη του επανήλθε όπως ήταν κατά τον 17ο αιώνα. Ένας κριτικός του Tripadvisor δήλωσε ότι το κάστρο “μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι”.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Weather Phenomena

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.