Το χωριό – φάντασμα στο Ντουμπάι που το “καταπίνει” η άμμος. Η ιστορία συνωμοσίας γύρω από την ξαφνική αποχώρηση των κατοίκων και τα σενάρια ερήμωσης

Το χωριό – φάντασμα στο Ντουμπάι που το “καταπίνει” η άμμος. Η ιστορία συνωμοσίας γύρω από την ξαφνική αποχώρηση των κατοίκων και τα σενάρια ερήμωσης
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Εμιράτο του Ντουμπάι, βρίσκεται το χωριό Αλ Μαντάμ, το οποίο έχει γίνει ευρέως γνωστό ως χωριό φάντασμα.

Τα κτήρια και οι δρόμοι είναι καλυμμένοι με άμμο και μόνο μερικά τμήματα των σπιτιών είναι ακόμη διακριτά. Κανείς δεν ξέρει πως ερημώθηκε καθώς μέχρι το 1980 το χωριό ήταν κατοικήσιμο. Τοπικοί μύθοι θέλουν τους κατοίκους να εγκατέλειψαν βιαστικά τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από μεταφυσικούς κινδύνους.

Η άμμος “κατάπιε” τα σπίτια του χωριού αναγκάζοντας τους κατοίκους σε φυγή

Το πολεοδομικό σχέδιο είναι απλό και περιλαμβάνει δύο σειρές από πανομοιότυπα σπίτια και ένα τζαμί. Σύμφωνα με έρευνες το χωριό δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1970. Τα σπίτια αποδείχτηκαν γερά καθώς μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου θρυμματισμένα τοιχώματα ή παρόμοιες καταστροφές. Σύμφωνα με κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, το χωριό κάποτε κατοικήθηκε από ανθρώπους της φυλής Αλ Κούτμπι, μια από τις τρεις διακεκριμένες φυλές που ζουν κοντά στο Αλ Μαντάμ.

Το χωριό Αλ Μαντάμ καλλυμένο με άμμο. Διακρίνονται οι δυο σειρές σπιτιών και το τζαμί (Πηγή φωτογραφίας: Youtube)

Σήμερα, οι πόρτες των σπιτιών είναι ορθάνοιχτες και η άμμος κοντεύει να “καταπιεί” ολόκληρο το χωριό. Τα σπίτια έχουν σκουριασμένες σιδερένιες πόρτες αλλά στο εσωτερικό τους είναι πολύχρωμα, άλλα μπλε και άλλα πράσινα, διακοσμημένα με κεραμικά πλακάκια και ταπετσαρίες. Κάθε δωμάτιο είναι “πλημμυρισμένο” από άμμο.

Το εσωτερικό ενός σπιτιού στο εγκαταλελειμμένο χωριό Αλ Μαντάμ στο Εμιράτο του Ντουμπάι (Πηγή φωτογραφίας: Youtube)

Το απόκοσμο σκηνικό έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών περιηγητών που σπεύδουν να το επισκεφτούν και να μοιραστούν την εμπειρία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η αίσθηση είναι τρομακτική αλλά και εντυπωσιακή. Σε ορισμένα σπίτια βρίσκει κανείς έπιπλα των πρώην κατοίκων της περιοχής, ψηφιδωτά, ακόμα και ζωγραφισμένες τοιχογραφίες τοπίων.

Ο θρύλος γύρω από την ξαφνική εγκατάλειψη του χωριού

Μετά την ξαφνική εγκατάλειψη του οικισμού, εμφανίστηκαν μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας που προσπάθησαν να εξηγήσουν την ξαφνική αυτή εγκατάλειψη. Μάλιστα πολλοί αρέσκονται στο σενάριο της εμφάνισης ενός αλλόκοτου μεταφυσικού όντος που τον αποκαλούν “Τζιν”.

Τα σπίτια στο χωριό Αλ Μανταμ τα καταπίνει σιγά σιγά η άμμος. Τα περισσότερα σπίτια είναι βαμμένα στο εσωτερικό τους με μπλε ή πράσινο χρώμα (Πηγή φωτογραφίας: Atlas Obsura)

Τα Τζιν (jinn ή djinn) περιγράφονται ως υπερφυσικά πλάσματα στην πρώιμη προ-ισλαμική αραβική και αργότερα ισλαμική μυθολογία και θεολογία. Τα Τζιν δεν είναι ούτε έμφυτα κακά, ούτε έμφυτα καλά πλάσματα, σύμφωνα με αυτή την παράδοση. Παρ΄όλα αυτά δεν πρόκειται για μια αυστηρά ισλαμική έννοια, καθώς αντιπροσωπεύει και συναντάται σε αρκετές παγανιστικές πεποιθήσεις, κάποιες από τις οποίες ενσωματώθηκαν στο Ισλάμ.

Από την άλλη πλευρά, οι ορθολογιστές αρνούνται τέτοιου είδους ερμηνείες και θεωρούν ότι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω της ανεμοθύελλας που έκανε την ζωή τους αφόρητη. Το φαινόμενο των τεράστιων κυμάτων άμμου που σάρωναν την περιοχή τους υποχρέωσε να αναζητήσουν έναν άλλο τόπο για να ζήσουν.

Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Wikipedia

Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Το μικρασιατικό χωριό – φάντασμα που ερήμωσε μετά την καταστροφή του ’22. Ο θρύλος για την κατάρα που δεν άφησε τους Τούρκους να στεριώσουν στην περιοχή.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.