του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Το μεγαλύτερο σε αξία χαρτονόμισμα που εξέδωσαν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι των 100.000$ και τυπώθηκε το 1934.
Είναι ένα από τα ακριβότερα τραπεζογραμμάτια στον κόσμο αφού την εποχή εκείνη 100.000 δολάρια αντιστοιχούν σήμερα σε σχεδόν 2.5 εκατομμύρια!
Μεγάλη Οικονομική Κρίση
Όταν τυπώθηκε το χαρτονόμισμα των 100.000$ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισσότερες χώρες του κόσμου υπέφεραν ακόμη από τις συνέπειες της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης που προκλήθηκε με το Κραχ του 1929.
Έτσι κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι το χαρτονόμισμα ήταν πληθωριστικό, όπως αντίστοιχα των τρισεκατομμυρίων μάρκων στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ή των δισεκατομμυρίων δραχμών στην Ελλάδα στην περίοδο της Κατοχής.
Δείτε εδώ Τo χαρτονόμισμα που θα μπορούσε να αγοράσει όλη την ανθρωπότητα! (mixanitouxronou.gr)
Όμως στις ΗΠΑ μεταξύ 1929 και 1933 όχι μόνο δεν υπήρχε πληθωρισμός αλλά αποπληθωρισμός!
Πως λοιπόν εξηγείται η έκδοση ενός τόσο ακριβού τραπεζογραμμάτιου και μάλιστα στο μέσον της χειρότερης οικονομικής κρίσης που είχε πλήξει μέχρι τότε τις ΗΠΑ στον 20ο αιώνα;
Χρυσός στο Φορτ Νοξ
Το χαρτονόμισμα των 100.000 δολαρίων εκτυπώθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Φραγκλίνου Ρούσβελτ, τον Ιανουάριο του 1933.
Αυτός είχε θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, γνωστό ως “Νιου Ντίλ”, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, κυρίως με παρεμβάσεις του κράτους στην οικονομία Ανάμεσα στα πρώτα μέτρα που πήρε ο Ρούσβελτ ήταν η απαγόρευση πώλησης του χρυσού από ιδιώτες και τράπεζες, με την εξαίρεση μικρών ποσοτήτων.
Όλος ο χρυσός που βρισκόταν στα δεκάδες υποκαταστήματα της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών θα μεταφερόταν σ’ ένα κεντρικό αποθετήριο, το περίφημο Φορτ Νοξ.
Επειδή η εγγύηση των καταθέσεων γινόταν με το χρυσό που υπήρχε σε κάθε υποκατάστημα, το αμερικανικό κράτος το αντικατέστησε με χαρτονομίσματα αξίας 28 $ για κάθε ουγγιά χρυσού που πήρε.
Γούντροου Ουίλσον
Αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να γίνουν μεταφορές εκατομμυρίων δολαρίων σε πολλά σημεία των ΗΠΑ. Προκειμένου να γίνει η διαδικασία γρήγορα και με ασφάλεια, η κυβέρνηση τύπωσε το 1934 περίπου 42.000 χαρτονομίσματα με την εξωφρενικά μεγάλη αξία των 100.000 δολαρίων. Την ίδια εποχή ένας μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ήταν περίπου 1000 δολάρια ετησίως.
Στην μπροστινή όψη του χαρτονομίσματος εμφανίζεται η μορφή του Γούντροου Ουίλσον, Προέδρου των ΗΠΑ στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η επιλογή δεν υπήρξε τυχαία, αφού ήταν πρόεδρος των δημοκρατικών όπως ο Ρούσβελτ. Επιπλέον, αυτός θαύμαζε τον Ουίλσον, στην κυβέρνηση του οποίου ανέλαβε για πρώτη φορά υπουργείο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Με τα χαρτονομίσματα αυτά η κυβέρνηση του Ρούσβελτ πλήρωσε το 1934 τα υποκαταστήματα της Κεντρικής Τράπεζας για τα αποθέματα χρυσού που είχαν μεταφερθεί στο Φορτ Νοξ.
Απαγόρευση κυκλοφορίας
Μάλιστα, υπήρξε πρόνοια τα χαρτονομίσματα αυτά να μην μπορούν να τεθούν σε κανονική κυκλοφορία παρά το γεγονός ότι είχαν όλα τα χαρακτηριστικά ενός κανονικού αμερικανικού τραπεζογραμματίου.
Αυτό σήμαινε και αν ακόμη κάποιος έκλεβε ένα τέτοιο χαρτονόμισμα δεν θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει αφού απαγορευόταν η κυκλοφορία του. Είναι κάτι που ισχύει ακόμη και σήμερα καθώς η κατοχή από ένα ιδιώτη ενός τέτοιου χαρτονομίσματος είναι παράνομη!
Έτσι τα τραπεζογραμμάτια των 100.000 δολαρίων βρίσκονται ακόμη στις αποθήκες δημοσίων φορέων των ΗΠΑ.
Στις εννέα δεκαετίες από τότε που τυπώθηκαν δεν έχει χαθεί ούτε ένα! Περίπου 350 δόθηκαν από την Αμερικανική κυβέρνηση σε δημόσιες νομισματικές συλλογές αλλά και μουσεία που τα εκτέθουν ως ιστορικά τεκμήρια.
Ειδήσεις σήμερα:
- Προσωπικός γιατρός. Εφάπαξ €40.000 σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν συγκεκριμένες ειδικότητες
- Υποχρεωτικός από τις 22:00 ο εφοδιασμός με αλυσίδες σε όλη την Αττική. Μήνυμα του 112 στην Εύβοια
- Στις 31/12 λήγει η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Δεν θα δοθεί παράταση λέει το ΥΠΟΙΚ
- Μεταμόσχευση ήπατος στο Τορίνο με δότη Έλληνα πατέρα και λήπτη την κόρη του, μόλις έντεκα μηνών
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ