του συνεργάτη μας ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Πολλές χώρες έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να τυπώσουν χαρτονομίσματα που εξαιτίας του υπερπληθωρισμού τους είχαν δυσθεώρητες αξίες, αλλά στην πραγματικότητα ήταν άχρηστα χαρτιά!
Τέτοιες περιπτώσεις, για παράδειγμα, ήταν η Γερμανία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα στην περίοδο της γερμανικής Κατοχής, η υπό κατάρρευση Γιουγκοσλαβία το 1990-1991, και η Ζιμπάμπουε το 2004-2009. Η τελευταία χώρα έφθασε στο σημείο να τυπώσει χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων Ζιμπάμπουε! Υπάρχει γενική εντύπωση ότι το θλιβερό ρεκόρ της έκδοσης χαρτονομίσματος με τη μεγαλύτερη αξία εξαιτίας του υπερπληθωρισμού κατέχει η Ελλάδα στη διάρκεια της Κατοχής.
Ο ελληνικός υπερπληθωρισμός τότε υπήρξε ένας από τους υψηλότερους που έχει καταγραφεί ποτέ, και το χαρτονόμισμα με τη μεγαλύτερη αξία που εκδόθηκε στην Ελλάδα ήταν των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών και τέθηκε σε κυκλοφορία αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα τον Οκτώβριο του 1944.
Όμως, η Γερμανία στο αποκορύφωμα του δικού της υπερπληθωρισμού, τον Οκτώβριο του 1923, έκοψε χαρτονόμισμα πολλαπλάσιας αξίας και πιο συγκεκριμένα των 100 τρισεκατομμυρίων μάρκων!
Η αξία του ήταν ασήμαντη αφού τόσο κόστιζε ένα καρβέλι ψωμί που λίγους μήνες πριν έκανε μόλις 169 μάρκα. Όμως, το θλιβερό ρεκόρ στον υπερπληθωρισμό και στην έκδοση χαρτονομίσματος με τη μεγαλύτερη αξία στην ιστορία κατέχει η Ουγγαρία αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1946.
Από το τέλος του 1945 μέχρι και τον Ιούλιο του 1946 ο υπερπληθωρισμός της Ουγγαρίας είχε φθάσει στο απίστευτο ποσοστό 150,000% την ημέρα! Η επίπτωση στην έκδοση χαρτονομισμάτων υπήρξε άμεση και άκρως δραματική. Το 1944 το χαρτονόμισμα με τη μεγαλύτερη αξία στην Ουγγαρία ήταν τα 1,000 πέγκο (pengő). Στο τέλος του 1945 ήταν τα 10 εκατομμύρια πέγκο και στα μέσα του 1946 τα 100,000,000,000,000,000,000 (1020) πέγκο!
Για να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε την εξωπραγματική αξία του τελευταίου χαρτονομίσματος αρκεί να πούμε ότι θεωρητικά λίγους μήνες πιο πριν έφθανε για να αγοράσει κάποιος ολόκληρη την ανθρωπότητα!
Όταν κυκλοφόρησε επαρκούσε μόνο για τα ημερήσια ψώνια μιας τετραμελούς οικογενείας. Μόνο από το τέλος του 1946 και ύστερα από σημαντικές νομισματικές μεταρρυθμίσεις στάθηκε δυνατό να ξεκινήσει να περιορίζεται ο υπερπληθωρισμός στην Ουγγαρία. Ωστόσο χρειάστηκαν άλλα πέντε χρόνια μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να μπορέσει η χώρα να επανέλθει σ’ ένα σταθερό νομισματικό σύστημα με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης αφού μεταπολεμικά η χώρα ανήκε στον Ανατολικό Συνασπισμό.
Στοιχεία αντλήθηκαν από: businessinsider
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το τεράστιο μισθολογικό χάσμα ανδρών και γυναικών το 1975. Οι άνδρες έπαιρναν τα διπλάσια χρήματα για τις ίδιες δουλειές. Ο χάρτης με τις αμοιβές
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ