Υπήρξε από τους ελάχιστους Έλληνες καλλιτέχνες που κατάφεραν να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, έχοντας παίξει σε ταινίες στο Χόλιγουντ, καθώς και σε παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ.
Ο λόγος για τον, διεθνούς φήμης, Τίτο Βανδή, ο οποίος θεωρείται από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του.
Γεννήθηκε το 1917 στο Νέο Φάληρο. Ήταν γόνος εύπορης οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν καπνέμπορος, που δραστηριοποιείτο στην Καβάλα.
Σε ηλικία 5 ετών, ο Τίτος μετακόμισε με την οικογένεια του στον τόπο καταγωγής του πατέρα του. Λίγους μήνες αργότερα, διαγνώστηκε με ελονοσία και παραλίγο να χάσει τη ζωή του.
Γι’ αυτό το λόγο και ενώ ήταν σε άσχημη κατάσταση, έφυγε με τη μητέρα του και τα τρία του αδέρφια για την Ελβετία, ώστε να γίνει καλά.
Το όνειρο να γίνει ηθοποιός
Σχολείο πήγε στη Λωζάνη, αλλά δεν ήταν από τους καλύτερους μαθητές. Τέσσερα χρόνια αργότερα, όντας πλέον υγιής, επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στη Θεσσαλονίκη.
Από μικρός ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός. Η ανυπομονησία του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ενώ φοιτούσε στο Γαλλικό Λύκειο και στο Ωδείο Θεσσαλονίκης, τα παράτησε. Ταξίδεψε στην Αθήνα, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο Εθνικό Θέατρο, σε ηλικία 16 ετών. Σε συνέντευξή του στον Άρη Σκιαδόπουλο, ο γνωστός ηθοποιός είχε πει:
«Ήθελα να γίνω ηθοποιός, απ΄ όταν ήμουν 5 ετών. Καθόμουν, κλεινόμουν μέσα στο δωμάτιο και έκανα ιστορίες. Περισσότερο έπαιζα τον Ταρζάν και την αδερφή μου την είχα για Τζέιν. Ήθελα μάλιστα να την παντρευτώ την αδερφή μου, αλλά 8 ετών κατάλαβα ότι αυτό δεν γίνεται. Συνειδητά είπα ότι θα γίνω ηθοποιός όταν ήμουν 11 ετών»
Η παρθενική εμφάνιση στο σανίδι , η συμμετοχή στον πόλεμο και η οργάνωση στο ΚΚΕ
Ανέβηκε για πρώτη φορά στο σανίδι το 1934, στο έργο του Σπύρου Μελά ‘’Ιούδας’’ ενώ ήταν ακόμη φοιτητής στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Εκεί γνωρίστηκε και με την πρώτη του σύζυγο, Μαρία Αλκαίου, αλλά ο γάμος τους διήρκεσε για μικρό χρονικό διάστημα.
Το 1938, και ενώ συνεργαζόταν θεατρικά με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, κλήθηκε στο στρατό. Το 1940 βρέθηκε στο μέτωπο.
Με την επιστροφή του στην Αθήνα, ο νεαρός ηθοποιός οργανώθηκε στο ΚΚΕ, εξαιτίας ενός… τσαγκάρη.
«Κάποια στιγμή και ενώ πήγαινα ακόμα σχολείο, πήγα σε έναν τσαγκάρη. Όλοι περνούσαν μακριά από το μαγαζί του, γιατί έλεγαν ότι είναι κομμουνιστής. Πήγα λοιπόν σε αυτόν, πως τάχα θέλω να φτιάξω ένα παπούτσι και σιγά-σιγά εκείνος μου έκανε διαφώτιση. Μου είπε διάφορα πράγματα που μου μείνανε», είχε αναφέρει ο ηθοποιός για τη μύηση του στο ΚΚΕ.
Το 1943 ανέβηκε για δεύτερη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας με την, επίσης ηθοποιό, Καίτη Ασπρέα, με την οποία απέκτησε μια κόρη. Το ζευγάρι χώρισε λίγο αργότερα. Το 1945 επέστρεψε στο θέατρο και συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της υποκριτικής. Ένα χρόνο μετά, δημιούργησε το δικό του θίασο με το Δήμο Σταρένιο και την Αλέκα Παϊζη, την οποία και παντρεύτηκε το 1950.
Ο κινηματογράφος
Έκανε την παρθενική του εμφάνιση στον κινηματογράφο το 1953, παίζοντας στην ταινία ‘’Το Κλειδί της Ευτυχίας’’, αλλά η αναγνωρισιμότητα ήρθε με τη συμμετοχή του στο έργο του Ζυλ Ντασέν ‘’Ποτέ την Κυριακή’’, με τη Μελίνα Μερκούρη.
Το 1962 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για το ρόλο του στην ελληνογαλλική παραγωγή ‘’Πολιορκία’’ του Κλοντ Μπερνάρ Ομπέρ.
Τα επόμενα χρόνια έπαιξε σε αρκετές ταινίες, συνεργάστηκε με το Μίκη Θεοδωράκη, ενώ ίδρυσε από κοινού με το Γιώργο Θεοδοσιάδη τη Δραματική Σχολή Αθηνών, στην οποία υπήρξε και εισηγητής.
Το 1965 ο ηθοποιός αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού τα χρέη από τους θιάσους είχαν φτάσει στα ύψη.
«Είχα ανεβάσει με το θίασο μου τον «Όμηρο» και είχα χρεωθεί. Αν και έλεγα, ως αστείο, ότι είμαι πολύ καλός ηθοποιός για να φύγω από την Ελλάδα και να γίνω μετανάστης, το έκανα. Έφυγα. Είχα όμως συγκεκριμένη πρόταση», παραδεχόταν χρόνια αργότερα ο Βανδής.
Για να μπορέσει να ξεχρεώσει, αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό.
Εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνει καριέρα στο Μπρόντγουεϊ, στο σινεμά και στην τηλεόραση, παρά το γεγονός ότι δεν ήξερε να μιλάει την αγγλική γλώσσα.
«Ήξερα άπταιστα γαλλικά. Ήταν η πρώτη μου γλώσσα. Δεν ήξερα αγγλικά. Καθόλου. Το bam, που προφερότανε μπαμ, εγώ το έλεγα μπουμ. Γελάγανε όλοι. Είχα άνθρωπο που με βοηθούσε να μαθαίνω τα λόγια μου», θυμόταν ο ηθοποιός.
Οι ταινίες «Young Doctors In Love», «Τhe Betsy», «Τα Πάντα Γύρω Από Το Σεξ» και «Εξορκιστής», καθώς και οι τηλεοπτικές σειρές «Χαβάη 5-0», «Κότζακ» και «Επικίνδυνες Αποστολές» αποτελούν μόνο ένα δείγμα της διεθνής του καριέρας.
Τη δεκαετία του 1970, ο Βανδής ασχολήθηκε με μεταφράσεις θεατρικών έργων, ενώ παράλληλα δίδασκε στο Κολέγιο της Σάντα Μόνικα.
Η επιστροφή στην Ελλάδα
Παρά την επιτυχία που σημείωνε στο εξωτερικό, δεν ξέχασε ποτέ την Ελλάδα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ερχόταν και πραγματοποιούσε εμφανίσεις στο Εθνικό Θέατρο.
Το 1982, ερωτεύτηκε την ηθοποιό Μπέτυ Βαλάση. Δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν και επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα.
«Η Μπέτυ ήρθε στην Αμερική μαζί μου. Πήραμε όλα μας τα πράγματα, τα σκυλιά, τα αυτά, πούλησα το αυτοκίνητο, αλλά δεν γινόταν. Γυρίσαμε πίσω στην Ελλάδα».
Το 1983, απέσπασε το βραβείο ‘Α Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή του στην ταινία ‘’Προσοχή Κίνδυνος’’.
Δεν εγκατέλειψε ποτέ την υποκριτική. Ήταν ενεργός και συνέχιζε να παίζει στο θέατρο και την τηλεόραση μέχρι και το 2000. Τελευταία του συμμετοχή ήταν στην τηλεοπτική σειρά της κρατικής τηλεόρασης «Παππούδες Εν Δράσει».
Ο Τίτος Βανδής έφυγε από τη ζωή το 2003, σε ηλικία 86 ετών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ