Το αρχαίο θέατρο που ανακάλυψε τυχαία ένας παρατηρητικός Ιησουίτης μοναχός. Αν και είναι στην καρδιά του Αιγαίου, το αγόρασε ο βασιλιάς Λουδοβίκος! Είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα των Κυκλάδων

Το αρχαίο θέατρο που ανακάλυψε τυχαία ένας παρατηρητικός Ιησουίτης μοναχός. Αν και είναι στην καρδιά του Αιγαίου, το αγόρασε ο βασιλιάς Λουδοβίκος! Είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα των Κυκλάδων
Το 1735 ένας Ιησουίτης μοναχός, ο Nicolas Sarrabat, έκανε περιήγηση στο νησί της Μήλου.

Ο Sarrabat ταξίδευε για χρόνια και είχε αρκετές ιστορικές γνώσεις.

Όταν βρέθηκε κοντά στο αρχαίο λιμάνι του νησιού, διέκρινε ότι κλίση της πλαγιάς έμοιαζε με τις τοποθεσίες όπου έχτιζαν θέατρα οι αρχαίοι Έλληνες.

Αμέσως άρχισε να σκάβει και ανακάλυψε τρεις σειρές καθισμάτων ενός αρχαίου θεάτρου.

Μέχρι τότε το θέατρο παρέμεινε καλυμμένο από τόνους χώματος.

Έπειτα από αρκετά χρόνια, ο Γερμανός Αρχιτέκτονας Καν Χάλερ επισκέφτηκε το νησί και ξεκίνησε συστηματικές ανασκαφές στο θέατρο.

Τον Αύγουστο του 1816 έφερε στο φως τμήμα του κοίλου και του προσκηνίου και αργότερα το αγόρασε για λογαριασμό του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α’ . Την περίοδο εκείνη έγιναν μερικές ακόμα ανασκαφές και στη συνέχεια ο Λουδοβίκος το χάρισε στον γιο του, τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα.

Τη δεκαετία του ’90 πραγματοποιήθηκαν επιπλέον εργασίες και ήρθαν στο φως η ορχήστρα- αρένα, τμήματα του σκηνικού οικοδομήματος και η πλευρική είσοδος.

73537121

Ιστορία του θεάτρου

Το πρώτο θέατρο είχε οικοδομηθεί πιθανόν κατά την Ελληνιστική εποχή από τους κατοίκους της αρχαίας πόλης του Κλήμματος, όπου βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι.

Μετά την καταστροφή του νησιού από τους Αθηναίους, το θέατρο ισοπεδώθηκε. Στην ίδια θέση οι Ρωμαίοι έχτισαν πάνω από τα ερείπια του παλιού θεάτρου, μεταξύ του 1ου έως του 4ου αιώνα μ.Χ., ένα θέατρο που έμοιαζε με εκείνα των ανατολικών επαρχιών της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Ήταν μεγαλύτερο από το ελληνικό θέατρο και ήταν κατασκευασμένο με ολόλευκο παριανό μάρμαρο. Υπολογίζεται ότι είχε χωρητικότητα 8.000 θεατές και το κτίριο της σκηνής έφτανε σε ύψος τους δύο ορόφους.

TH1

Στη σύγχρονη ιστορία, το θέατρο της Μήλου λειτούργησε πρώτη φορά το 1930, όταν πραγματοποιήθηκε επίδειξη πάλης. Τα επόμενα χρόνια έγιναν μικρές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις, αλλά οι φθορές που υπέστη από το πέρασμα του χρόνου, ανάγκασε τους αρμόδιους να διακόψουν τη λειτουργία του.

Το 2007 ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης, ένα έργο που κόστισε  συνολικά 1.547.206,36€. Σκοπός ήταν να επαναλειτουργήσει το θέατρο και να γίνει ξανά επισκέψιμος χώρος για τους νησιώτες και τους επισκέπτες.

Άλλωστε η θέση και η ακουστική του είναι ιδανική για την παρουσίαση σπουδαίων έργων, όπως γίνεται στα υπόλοιπα αρχαία θέατρα της χώρας.

Βρίσκεται σε μια πλαγιά πάνω από το αρχαίο λιμάνι του νησιού, γνωστό ως Κλήμμα και έχει απέραντη θέα στη θάλασσα.

85_big

Η πρώτη μέρα λειτουργίας, μετά τις εργασίες αναστήλωσης, ήταν στις 9 Ιουλίου 2016.

Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά το έργο του Θουκυδίδη «Διάλογος Αθηναίων- Μηλίων» στον χώρο που οι Αθηναίοι αποβιβάστηκαν για να επιτεθούν στους Μηλίους.

Το θέατρο της Μήλου θεωρείται από τα καλύτερα σωζόμενα των Κυκλάδων και η αναστήλωση θα συμβάλλει σημαντικά στην πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού.

milos-to-arxaio-theatro-anoikse-tis-pules-tou

lykavittosΔιαβάστε στη “ΜτΧ”: Μισός αιώνας θέατρο Λυκαβηττού. Το έργο που έγινε για να μάθει ο λαός το αρχαίο θέατρο, αλλά φιλοξένησε τις καλύτερες ροκ συναυλίες. Εσείς ποια θυμάστε;

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr