Το αρχαίο δάσος 180 μέτρα κάτω από τη γη. Πώς τα δέντρα ξεπερνούν σε ύψος τα 40 μέτρα παρά το λιγοστό φως

Το αρχαίο δάσος 180 μέτρα κάτω από τη γη. Πώς τα δέντρα ξεπερνούν σε ύψος τα 40 μέτρα παρά το λιγοστό φως
 Ένα κολοσσιαίο αρχαίο δασικό βασίλειο υπάρχει σε βάθος 180 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης στην Κίνα. Τα δέντρα σε αυτή την απομονωμένη άβυσσο φτάνουν σε ύψος σχεδόν 40 μέτρων.
Τα δέντρα βρέθηκαν να ορθώνονται από τη βάση της γιγάντιας τρύπας με τα κλαδιά τεντωμένα προς το φως που πέφτει από το άνοιγμα στην κορυφή. Ανάμεσα σε αυτά, φυτά που φτάνουν ως τον ώμο, καταφέρνουν να μεγαλώσουν με λίγο φως.

Την ανακάλυψη έκανε τυχαία μια ομάδα εξερευνητών που επιχείρησαν να εισέλθουν σε ένα κινεζικό πάρκο. Το πάρκο ονομάστηκε Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Leye Fengshan και βρίσκεται στην αυτόνομη περιοχή Guangxi Zhuang της νοτιοδυτικής Κίνας.

Πηγή φωτογραφίας: youtube

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της UNESCO, αποτελείται κυρίως από ιζηματογενείς αποθέσεις, με πάνω από το 60% της σύνθεσής της να αποδίδεται σε ανθρακικά πετρώματα πάχους 3000 μέτρων.

Ο Zhang Yuanhai, διακεκριμένος ανώτερος μηχανικός στο Ινστιτούτο Γεωλογίας Καρστ υπό την αιγίδα της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Κίνας, προσέφερε πρόσθετες πληροφορίες. Επιβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία φιλοξενεί ένα εντυπωσιακά καλά διατηρημένο αρχέγονο δάσος στις εσοχές της.

Η μνημειώδης αυτή καταβόθρα (στην ορολογία της γεωλογίας λέγονται δολίνες), εκτείνεται σε μήκος 306 μέτρων και  πλάτος 150 μέτρων. Το απόλυτο μέγεθός της περιλαμβάνει έναν όγκο που ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ένα επίτευγμα που την κατατάσσει απερίφραστα ως μια σημαντική καταβόθρα.

“Παραδεισένιος λάκκος”

Η καταβόθρα, ή “tiankeng” όπως λέξεται στα κινέζικα, μεταφράζεται ως “παραδεισένιος λάκκος”. Βρίσκεται στην κομητεία Leye της Αυτόνομης Περιφέρειας Guangxi Zhuang. Η ανακάλυψη ανεβάζει τον απολογισμό των γιγάντιων δολίνων στην κομητεία, σε 30. 

Σύμφωνα με τον Zhang Yuanhai,  ανώτερο μηχανικό του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Κίνας, η τοποθεσία έχει ένα καλά διατηρημένο αρχαίο δάσος στο κάτω μέρος και τρεις σπηλιές στα τείχη του. Η ομάδα εξερεύνησης κατέβηκε πάνω από 100 μέτρα και έκανε πεζοπορία για αρκετές ώρες ώσπου να φτάσει στον πάτο. Εκεί, συνάντησαν βλάστηση που κατάφερε να αναπτυχθεί με τόσο λίγο φως.

Σύμφωνα με τις μελέτες, τα φυτά που αναπτύσσονται στον πυθμένα των γιγάντιων δολίνων στην Κίνα είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, καθώς προσλαμβάνουν λιγότερο άνθρακα. Αυτό τα βοηθάει να αναπτύσσονται ταχύτερα από τα αντίστοιχα που βρίσκονται στην επιφάνεια.

Kαταβόθρα στην Ισπανία. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Πως σχηματίζονται οι καταβόθρες

Οι καταβόθρες είναι κοιλότητες ή τρύπες στο έδαφος που προκαλούνται από την κατάρρευση ενός επιφανειακού στρώματος. Μπορούν να κυμαίνονται σε μέγεθος από λίγα μόνο μέτρα σε διάμετρο, έως εκατοντάδες στρέμματα, και μπορεί να είναι ρηχές, ή να φτάνουν σε βάθος τα 40 μέτρα. 

Οι καταβόθρες σχηματίζονται κυρίως από μια διαδικασία που ονομάζεται χημική διάβρωση των βράχων και με την επακόλουθη απομάκρυνση του χαλαρωμένου υλικού. Δημιουργούνται έτσι υπόγεια κενά που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσουν την κατάρρευση του εδάφους από πάνω, σχηματίζοντας μια καταβόθρα.

Οι “tiankeng”, είναι μερικά από τα τελευταία εναπομείναντα φυσικά καταφύγια για αρχαία δάση και ενδεχομένως να φιλοξενούν, σύμφωνα με τις έρευνες, είδη άγνωστα στην επιστήμη. Το πώς ακριβώς αυτά τα είδη μπορούν να ευδοκιμήσουν στον πυθμένα αυτών των βαθιών κοιλωμάτων παραμένει ασαφές.

Πηγή φωτογραφίας: Weather Phenomena/facebook

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr