Την ανακάλυψη έκανε τυχαία μια ομάδα εξερευνητών που επιχείρησαν να εισέλθουν σε ένα κινεζικό πάρκο. Το πάρκο ονομάστηκε Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Leye Fengshan και βρίσκεται στην αυτόνομη περιοχή Guangxi Zhuang της νοτιοδυτικής Κίνας.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της UNESCO, αποτελείται κυρίως από ιζηματογενείς αποθέσεις, με πάνω από το 60% της σύνθεσής της να αποδίδεται σε ανθρακικά πετρώματα πάχους 3000 μέτρων.
Ο Zhang Yuanhai, διακεκριμένος ανώτερος μηχανικός στο Ινστιτούτο Γεωλογίας Καρστ υπό την αιγίδα της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Κίνας, προσέφερε πρόσθετες πληροφορίες. Επιβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία φιλοξενεί ένα εντυπωσιακά καλά διατηρημένο αρχέγονο δάσος στις εσοχές της.
Η μνημειώδης αυτή καταβόθρα (στην ορολογία της γεωλογίας λέγονται δολίνες), εκτείνεται σε μήκος 306 μέτρων και πλάτος 150 μέτρων. Το απόλυτο μέγεθός της περιλαμβάνει έναν όγκο που ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ένα επίτευγμα που την κατατάσσει απερίφραστα ως μια σημαντική καταβόθρα.
“Παραδεισένιος λάκκος”
Η καταβόθρα, ή “tiankeng” όπως λέξεται στα κινέζικα, μεταφράζεται ως “παραδεισένιος λάκκος”. Βρίσκεται στην κομητεία Leye της Αυτόνομης Περιφέρειας Guangxi Zhuang. Η ανακάλυψη ανεβάζει τον απολογισμό των γιγάντιων δολίνων στην κομητεία, σε 30.
Σύμφωνα με τον Zhang Yuanhai, ανώτερο μηχανικό του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Κίνας, η τοποθεσία έχει ένα καλά διατηρημένο αρχαίο δάσος στο κάτω μέρος και τρεις σπηλιές στα τείχη του. Η ομάδα εξερεύνησης κατέβηκε πάνω από 100 μέτρα και έκανε πεζοπορία για αρκετές ώρες ώσπου να φτάσει στον πάτο. Εκεί, συνάντησαν βλάστηση που κατάφερε να αναπτυχθεί με τόσο λίγο φως.
Σύμφωνα με τις μελέτες, τα φυτά που αναπτύσσονται στον πυθμένα των γιγάντιων δολίνων στην Κίνα είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, καθώς προσλαμβάνουν λιγότερο άνθρακα. Αυτό τα βοηθάει να αναπτύσσονται ταχύτερα από τα αντίστοιχα που βρίσκονται στην επιφάνεια.
Πως σχηματίζονται οι καταβόθρες
Οι καταβόθρες είναι κοιλότητες ή τρύπες στο έδαφος που προκαλούνται από την κατάρρευση ενός επιφανειακού στρώματος. Μπορούν να κυμαίνονται σε μέγεθος από λίγα μόνο μέτρα σε διάμετρο, έως εκατοντάδες στρέμματα, και μπορεί να είναι ρηχές, ή να φτάνουν σε βάθος τα 40 μέτρα.
Οι καταβόθρες σχηματίζονται κυρίως από μια διαδικασία που ονομάζεται χημική διάβρωση των βράχων και με την επακόλουθη απομάκρυνση του χαλαρωμένου υλικού. Δημιουργούνται έτσι υπόγεια κενά που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσουν την κατάρρευση του εδάφους από πάνω, σχηματίζοντας μια καταβόθρα.
Οι “tiankeng”, είναι μερικά από τα τελευταία εναπομείναντα φυσικά καταφύγια για αρχαία δάση και ενδεχομένως να φιλοξενούν, σύμφωνα με τις έρευνες, είδη άγνωστα στην επιστήμη. Το πώς ακριβώς αυτά τα είδη μπορούν να ευδοκιμήσουν στον πυθμένα αυτών των βαθιών κοιλωμάτων παραμένει ασαφές.
Πηγή φωτογραφίας: Weather Phenomena/facebook
Η στενότερη πόλη του κόσμου έχει πλάτος μόλις 30 μέτρα! Πως είναι χτισμένα τα σπίτια στο ποτάμι
Ειδήσεις σήμερα:
- Επιβάτης του ΚΤΕΛ από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε με δύο βαλίτσες γεμάτες κλοπιμαία. Πως τον εντόπισαν
- Ηλικιωμένη κρεμόταν για μισή ώρα από μπαλκόνι στα Πατήσια. Τη διάσωση της κατέγραψαν γείτονες
- Κάθειρξη 20 ετών στον Ντομινίκ Πελικό για την υπόθεση βιασμών της συζύγου του
- Τομ Κρουζ. Κορυφαία διάκριση από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για την “εξαιρετική προβολή” του Σώματος μέσα από τις ταινίες του
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ