Κοντά στην πόλη Νταμπούλα της κεντρικής Σρι Λάνκα, ανάμεσα σε αχανή δάση, δεσπόζει ένας τεράστιος γρανιτένιος βράχος, ύψους 180 περίπου μέτρων, στην κορυφή του οποίου βρίσκονται τα απομεινάρια ενός αρχαίου παλατιού.
Πρόκειται για το λεγόμενο “φρούριο ή βράχο του λιονταριού”, γνωστό παγκοσμίως ως Σιγκιρίγια (“Sigiriya”). Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Σρι Λάνκα και από το 1982 εντάσσεται στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Θεωρείται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα παραδείγματα πολεοδομικού σχεδιασμού της Νότιας Ασίας και οι ντόπιοι το αποκαλούν ως “το όγδοο θαύμα του αρχαίου κόσμου”.
Ποιος έχτισε το φρούριο και γιατί
Είναι πολύ πιθανό η περιοχή γύρω από τη Σιγκιρίγια να κατοικείτο από την προϊστορική εποχή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πολλές σπηλιές στη γύρω περιοχή καταλήφθηκαν από βουδιστές μοναχούς και ασκητές ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ..
Το παλάτι-οχυρό χτίστηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. από το βασιλιά της Σρι Λάνκα, Kashyapa I. Αν και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Dhatusena, ο Kashyapa δεν είχε το δικαίωμα της διαδοχής, διότι ήταν γιος παλλακίδας.
Με τη βοήθεια του διοικητή του στρατού του βασιλιά, ο Kashyapa Ι ανέτρεψε και σκότωσε τον πατέρα του, ενώ, παράλληλα, κυνήγησε τον ετεροθαλή αδερφό του, Moggallana, το νόμιμο διάδοχο του θρόνου.
Ο Moggallana κατέφυγε στην Ινδία, για να γλιτώσει. Ωστόσο, ο Kashyapa Ι, φοβούμενος την επιστροφή και την εκδίκηση του αδερφού του, αποφάσισε να χτίσει το φρούριό του πάνω στο βράχο.
Εκεί μετέφερε και την πρωτεύουσα του βασιλείου, η οποία μέχρι τότε έδρευε στην πόλη Anuradhapura.
Ο βράχος δεν επιλέχθηκε τυχαία. Αφενός προσέφερε ανεμπόδιστη θέα προς πάσα κατεύθυνση και αφετέρου παρείχε μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση επίθεσης.
Τελικά, οι φόβοι του Kashyapa I για τον αδερφό του επιβεβαιώθηκαν. Ο Moggallana συγκέντρωσε στρατό στην Ινδία και επέστρεψε στη Σρι Λάνκα, για να διεκδικήσει το θρόνο που πίστευε ότι δικαιωματικά του ανήκε.
Ο Moggallana κέρδισε τη μάχη στην πεδιάδα και ο Kashyapa I επέλεξε να αυτοκτονήσει για να μην πιαστεί ζωντανός
Η βασιλεία του διήρκεσε 22 χρόνια, από το 473 μέχρι το 495 μ.Χ., η πρωτεύουσα επέστρεψε στην Anuradhapura και το φρούριο σταδιακά παρήκμασε.
Μέχρι τον 14ο αιώνα, λειτούργησε ως βουδιστικό μοναστήρι κι έκτοτε εγκαταλείφθηκε. Οι Ευρωπαίοι αναζητήσαν το “βράχο του λιονταριού”, αφού πληροφορήθηκαν γι’ αυτό από βουδιστικά κείμενα, και, τελικά, Βρετανοί αρχαιολόγοι το εντόπισαν πρώτοι τον 19ο αιώνα.
Η επιβλητική λεόντειος πύλη που δεν σώζεται
Η πρόσβαση των επισκεπτών στην κορυφή του βράχου Σιγκιρίγια εξασφαλίζεται μέσα από χιλιάδες σκαλοπάτια, λαξευμένα και σιδερένια, και χρειάζεται μεγάλη αντοχή και προσοχή, για να φτάσεις κανείς μέχρι εκεί.
Στις δύο πλευρές της σκάλας εισόδου αντικρίζει κανείς δύο γιγάντια σκαλισμένα πόδια λιονταριού.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι, εκτός από τα πόδια, οι γλύπτες είχαν σκαλίσει και το κεφάλι και το σώμα του λιονταριού, τα οποία δεν σώζονται σήμερα.
Φαίνεται, δηλαδή, πως η είσοδος της Σιγκιρίγια ήταν μία λεόντειος πύλη, ένα εντυπωσιακό σε μέγεθος γλυπτό που προκαλούσε δέος σε όποιον το έβλεπε.
Οι υδάτινοι κήποι, οι γυμνόστηθες γυναίκες και ο τοίχος του ναρκισσισμού
Στους πρόποδες του “φρουρίου του λιονταριού” δημιουργήθηκε ένα μεγάλο συγκρότημα κήπων με αναβαθμίδες, ορθογώνιες πισίνες και σιντριβάνια, αρκετά εκ των οποίων είναι ακόμη ορατά.
Οι κήποι αυτοί είναι από τους παλαιότερους διαμορφωμένους κήπους στον κόσμο και δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που θεωρούν ότι οι αρχιτέκτονές τους ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους.
Κατά τη διάρκεια της ανάβασης στη Σιγκιρίγια, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν στις εσοχές του βράχου βραχογραφίες που απεικονίζουν γυμνόστηθες γυναίκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για τις λεγόμενες “Apsaras“, δηλαδή θηλυκά πνεύματα των σύννεφων.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι οι παλλακίδες του βασιλιά κι άλλοι για ιέρειες. Σε κάθε περίπτωση, ξεχωρίζουν για τα ζωντανά χρώματά τους και θεωρούνται τα πιο πολύτιμα αντικείμενα της καλλιτεχνικής κληρονομιάς της Σρι Λάνκα.
Επιπλέον, οι αναβάτες μπορούν να δουν έναν λείο τοίχο, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, γυαλιζόταν πολύ συχνά, προκειμένου ο βασιλιάς να μπορεί να βλέπει το είδωλό του σε αυτόν.
Σήμερα, μέρος του τοίχου είναι γεμάτο με επιγραφές που έχουν αφήσει οι διάφοροι επισκέπτες του χώρου.
Στην κορυφή της Σιγκιρίγια βρισκόταν το παλάτι όπου έμενε ο Kashyapa I και άλλα κτίσματα. Σήμερα είναι διακριτά μία μεγάλη δεξαμενή συγκέντρωσης νερού, που μάλλον λειτουργούσε ως πισίνα, οχυρωματικά έργα και σκαλοπάτια.
Θα μπορούσε, λοιπόν, κανείς να το παρομοιάσει με ένα σύγχρονο πολυτελές θέρετρο, με όμορφους κήπους και πισίνες, το οποίο, ταυτόχρονα, λειτουργούσε ως οχυρό, για να συμβολίζει την παντοδυναμία του Kashyapa I.
Δείτε τον εντυπωσιακό βράχο της Σιγκιρίγια στα παρακάτω βίντεο:
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Youtube
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ