Το απομονωμένο μοναστήρι των Αγράφων που χτίστηκε σε σπήλαιο. Οι τρεις θρύλοι για την ονομασία του (drone)

Το απομονωμένο μοναστήρι των Αγράφων που χτίστηκε σε σπήλαιο. Οι τρεις θρύλοι για την ονομασία του (drone)

Ανάμεσα στα χωριά Τρίδενδρο και Επινιανά, στο σπήλαιο ενός γρανιτένιου βράχου των Αγράφων, βρίσκεται κρυμμένη η Ιερά Μονή της Παναγίας Στάνας.

Πρόκειται για μια τοποθεσία που αναμφισβήτητα προκαλεί δέος και θαυμασμό σε οποιονδήποτε επισκέπτη. Η θέα που αντικρίζει είναι απλά καθηλωτική και η όλη εμπειρία μοναδική.

monh_stanas_agrafa

Η τοποθεσία που βρίσκεται η Μονή της Παναγίας Στάνας προκαλεί δέος και θαυμασμό σε κάθε επισκέπτη. Η θέα είναι απλά μαγευτική – Πηγή εικόνας: Μάκης Θεοδώρου (Nature Drone)

Οι θρύλοι που συνδέονται με το μοναστήρι

Η μονή φαίνεται πως ανοικοδομήθηκε τον 15ο με 16ο αιώνα, όταν η περιοχή είχε πυκνοκατοικηθεί απο κατατρεγμένους Έλληνες, λόγω της εγκατάστασης των Οθωμανών σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας. Για την προέλευση του ονόματος της μονής υπάρχουν τρεις διαφορετικοί θρύλοι.

Ο πρώτος θρύλος αναφέρει ότι προήλθε από τις στάνες των κτηνοτρόφων που υπήρχαν στην περιοχή κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Ο δεύτερος λέει πως εικόνα της Παναγίας μεταφέρθηκε εκεί από το χωριό Στάνο της Αιτωλοακαρνανίας την περίοδο της Εικονομαχίας. Έτσι οι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν αυτό το όνομα στο μοναστήρι που χτίστηκε  αργότερα.

Τέλος, ο τρίτος θρύλος λέει ότι, περί τα μέσα του 12ου αιώνα, βοσκοί βρήκαν μία εικόνα της Γέννησης της Θεοτόκου στο βάθος της σπηλιάς και αποφάσισαν ότι έπρεπε να την τιμήσουν με την ανέγερση μονής.

Διάφοροι θρύλοι συνοδεύουν την ιστορία και την ονομασία της Ιεράς Μονής Παναγίας Στάνας στα Ευρυτανικά Άγραφα – Πηγή εικόνας: Μάκης Θεοδώρου (Nature Drone)

Το μοναστήρι έχει σχήμα σταυρικό με τρούλο ύψους 7 έως 8 μέτρων. Το τέμπλο του ναού είναι μικρό, αλλά εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο, ενώ οι εικόνες που κοσμούν το ναό είναι έργα επιχώριων αγιογράφων της Βυζαντινής Σχολής των Αγράφων.

Στο προαύλιο της μονής η καμπάνα γράφει τη χρονολογία 1856.

Τοιχογραφίες σώζονται στην δυτική πλευρά της μονής και στα υψηλότερα μέρη. Οι πιο ευδιάκριτες είναι η κυρίαρχη μορφή του Παντοκράτορα στον τρούλο, πίσω από τον οποίο βρίσκεται η είσοδος της μικρής σπηλιάς που πιστεύεται ότι εκεί βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.

Η Μονή της Παναγίας Στάνας ανήκει στον ενορία του Αγίου Γεωργίου των Επινιανών, από την οποία απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα. Έχει υποστεί φθορές λόγω της υγρασίας και των νεότερων επιχρισμάτων.

Για να φτάσει ο επισκέπτης στο πανέμορφο αγραφιώτικο μοναστήρι, χρειάζεται να διανύσει 3 χιλιόμετρα χωματόδρομου. Ωστόσο, η θέα και η κατάνυξη που αισθάνεται όταν φτάσει εκεί τον αποζημιώνουν.

Δείτε την Μονή της Παναγίας Στάνας μέσα από τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του συνεργάτη μας, Μάκη Θεοδώρου (Nature Drone):

Η Ιερά Μόνη Παναγίας Στάνας Αγράφων απο ψηλά!

Με πληροφορίες από: Δήμος Αγράφων και Ιερά Μητρόπολις Καρπενησίου

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Μάκης Θεοδώρου (Nature Drone)

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr