Πρόσφατα μία νεαρή κοπέλα στο δυτικό Νεπάλ έχασε τη ζωή της από ασφυξία σε μία καλύβα όπου ήταν κλεισμένη εξαιτίας του εθίμου Chhaupadi, σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης θεωρούνται ακάθαρτες, μιαρές και απομονώνονται από την κοινωνία.
Η κοπέλα είχε ανάψει φωτιά για να ζεσταθεί και όπως φαίνεται πέθανε από τις αναθυμιάσεις. Όμως, δεν ήταν το πρώτο θύμα, καθώς δεκάδες κοπέλες έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του βάναυσου εθίμου .Εκτός από το διάστημα της εμμηνόρροιας, το Chhaupadi εφαρμόζεται μετά από τη γέννα. Τους απαγορεύεται να μένουν στο σπίτι τους, να αγγίζουν κάποια πράγματα ή ακόμη και να κοιτάζονται στον καθρέπτη.
Το έθιμο προέκυψε από μια ινδουιστική παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο Indra, ο Θεός των Ουρανών κατηγορήθηκε για κάποιον φόνο και για να εξιλεωθεί, έκανε αμαρτίες με γυναίκες. Γι’ αυτές τις πράξεις, όλες οι γυναίκες “τιμωρούνται” με έμμηνο ρύση και πρέπει να μένουν μακριά από τους “αγνούς” άνδρες. Το Chhaupadi σημαίνει “ανεπιθύμητη, ανέγγιχτη ύπαρξη”.
Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν κάποια δεν υπακούσει αυτά που προστάζει το έθιμο, θα προκαλέσει καταστροφή και θάνατο στην οικογένειά της.
Αν αγγίξει έναν καρπό, δεν θα ωριμάσει. Αν πάρει νερό από το πηγάδι, θα στερέψει. Αν ακουμπήσει ένα φυτό, θα μαραθεί. Αν ακουμπήσει τον άνδρα της, θα αρρωστήσει.
Οι κοπέλες που έχουν για πρώτη φορά περίοδο, απομονώνονται για περίπου δέκα μέρες, ενώ οι υπόλοιπες για όσο κρατήσει η περίοδός τους. Σε αυτό το διάστημα δεν επιτρέπεται να μπουν στο σπίτι τους και έτσι μένουν σε αυτοσχέδιες καλύβες.
Δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα, βούτυρο, κρέας και άλλα θρεπτικά τρόφιμα γιατί υπάρχει φόβος ότι θα τα μολύνουν. Τρέφονται με ξηρή τροφή, αλατισμένο ψωμί και ρύζι. Επίσης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κουβέρτες, παρά μόνο ένα μικρό χαλί. Απαγορεύεται να κάνουν μπάνιο, να πάνε σχολείο ή να κάνουν άλλες δραστηριότητες που θα τις φέρουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους.
Παρόλο που το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ έθεσε εκτός νόμου το έθιμο του Chhaupadi το 2005, συνεχίζει να εφαρμόζεται από ινδικές αγροτικές οικογένειες κυρίως στο δυτικό τμήμα του Νεπάλ. Το 2017 ψηφίστηκε νόμος κατά τον οποίο οι άνθρωποι που πιέζουν τις γυναίκες να ακολουθήσουν το Chhaupadi, καταδικάζονται σε ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες φυλάκισης ή 3.000 ρουπίες, δηλαδή 25 ευρώ. Όμως, όπως φαίνεται οι κάτοικοι δεν είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν τον νόμο και συνεχίζουν να εφαρμόζουν το έθιμο κυρίως στις αγροτικές περιοχές.
Σύμφωνα με την Radha Paudel, επικεφαλής της οργάνωσης Action Works Nepal (Awon) που βοηθάει φτωχούς και ευάλωτους ανθρώπους, περίπου το 95% των γυναικών στις δυτικές περιοχές του Νεπάλ, εφαρμόζουν το έθιμο.
Το Chhaupadi έχει συνδεθεί και με πολλές ψυχολογικές και σωματικές ασθένειες. Η έρευνα του Awon διαπίστωσε ότι το 77% των κοριτσιών και των γυναικών αισθάνονται ταπεινωμένες, ενώ τα 2/3 ανέφεραν ότι φοβόντουσαν μέσα στις καλύβες που τις έβαζαν να μείνουν.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, υπάρχει κίνδυνος να υποφέρουν από διάρροια, πνευμονία και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος επίθεσης από φίδια, άγρια ζώα και μεθυσμένους άνδρες. Έχουν καταγραφεί περιστατικά βιασμού και κακοποίησης, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά βρεφικής και μητρικής θνησιμότητας, καθώς τόσο η μητέρα όσο και το παιδί που γεννιέται απομακρύνονται από το σπίτι.
Δείτε το βίντεο:
Πηγή εικόνας: Youtube
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Το μακάβριο έθιμο των Τοράγια. Κρατάνε τους νεκρούς στο σπίτι για χρόνια μετά τον θάνατό τους και τους φροντίζουν. Πως εμποδίζουν την αποσύνθεση (Σκληρές εικόνες)
Ειδήσεις σήμερα:
- Πυρκαγιά σε χώρο εργοστασίου της Καραμολέγκος στο Κορωπί. Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις
- Ισχυρός παγετός στις χιονισμένες περιοχές και βροχές. Πότε θα ανέβει η θερμοκρασία
- Αλλαγές στις τραπεζικές χρεώσεις. Μηδενικές προμήθειες και μειώσεις από 20 Ιανουαρίου
- Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του πιστού αντιγράφου του μηχανισμού των Αντικυθήρων στη Ρόδο
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ