του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το πλήρωμα ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού χαρακτηρίστηκε ως “το πιο ανίκανο” του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Στην πρώτη του αποστολή έκανε σωρεία λαθών και παρά λίγο να βυθίσει το θωρηκτό που μετέφερε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Φραγκλίνο Ρούσβελτ! Συνέχισε τα παρατράγουδα και στα πολεμικά μέτωπα. Στο τέλος βυθίστηκε από τους Ιάπωνες μ’ ένα τρόπο που είναι μοναδικός στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!
Το αντιτορπιλικό “Ουίλιαμ Ντ. Πόρτερ”
Τον Ιούλιο του 1943 το αντιτορπιλικό τύπου Φλέτσερ, «Ουίλιαμ Ντ. Πόρτερ» («William D Porter») του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ μπήκε σε ενεργό υπηρεσία. Αφού συμμετείχε σε διάφορες ασκήσεις θεωρήθηκε ότι το πλήρωμά του ήταν έτοιμο να αναλάβει πολεμικές αποστολές.
Πριν ξεκινήσει η δράση του στα θαλάσσια μέτωπα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το «Πόρτερ» επιλέχθηκε για μία ιδιαιτέρως τιμητική αποστολή. Θα ήταν ένα από τα πολεμικά πλοία που θα συνόδευαν στον διάπλου του Ατλαντικού το ολοκαίνουργιο θωρηκτό «Αϊόβα» (USS Iowa) που μετέφερε τον Αμερικανό Πρόεδρο, Φραγκλίνο Ρούσβελτ. Ο Ρούσβελτ θα πήγαινε από τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Τεχεράνης με τον Τσόρτσιλ και τον Στάλιν.
Στις 12 Νοεμβρίου 1943 το «Πόρτερ» αναχώρησε από το ναύσταθμο του Αμερικανικού Ναυτικού στο Νόρφολκ για να συναντήσει το «Αϊόβα» στον Ατλαντικό.
Ξεκινούν τα “παρατράγουδα”
Ενώ έφευγε από το λιμάνι, δεν σηκώθηκε εντελώς η άγκυρά του και σύρθηκε στην πλευρά ενός άλλου αντιτορπιλικού μέσα στο λιμάνι. Του προκάλεσε μεγάλες ζημιές με αποτέλεσμα να χρειαστεί να γίνουν επισκευές σε αυτό και να καθυστερήσει η αναχώρησή του σε πολεμική αποστολή.
Την επόμενη μέρα, το «Πόρτερ» συνάντησε στον Ατλαντικό το θωρηκτό «Αϊόβα» που μετέφερε τον Ρούσβελτ καθώς και τα άλλα πολεμικά της συνοδείας του.
Τότε ζητήθηκε απ’ όλα τα πλοία να πάρουν μέρος σε μια ανθυποβρυχιακή άσκηση. Θα έκαναν ότι έριχναν βόμβες βυθού ώστε να δείξουν ότι ήταν προετοιμασμένοι να υπερασπιστούν το πλοίο που μετέφερε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σε περίπτωση επίθεσης από γερμανικό υποβρύχιο.
Φαίνεται ότι το πλήρωμα του «Πόρτερ» δεν κατάλαβε τη διαταγή και έτσι έριξε μια πραγματική βόμβα βυθού, Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί πανικός στα πληρώματα των άλλων πολεμικών της νηοπομπής αφού πίστεψαν ότι ένα γερμανικό υποβρύχιο είχε καταφέρει να μπει ανάμεσά τους και απειλούσε το «Αϊόβα». Η τάξη αποκαταστάθηκε μόνο όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν λάθος του πληρώματος του «Πόρτερ».
Μία τορπίλη για τον Πρόεδρο
Στις 14 Νοεμβρίου 1943 ενώ η νηοπομπή συνέχιζε τον διάπλου του Ατλαντικού, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ ως παλαιός αξιωματικός του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού είχε τη φαεινή ιδέα να διατάξει τα πλήρωμα του «Αϊόβα» να κάνει μία άσκηση που θα επιδείκνυε την ικανότητά του να υπερασπιστεί το πλοίο από αεροπορική επιδρομή.
Οι ναύτες σήκωσαν μεγάλα μπαλόνια και άρχισαν να τα ρίχνουν με τα αντιαεροπορικά πυροβόλα. Όμως, κάποια ξέφυγαν και πέταξαν πάνω από το «Πόρτερ». Τότε το πλήρωμά του άρχισε να πυροβολεί τα μπαλόνια, αν και δεν είχαν καμία διαταγή να κάνουν κάτι τέτοιο. Αυτό έδωσε στον Ρούσβελτ να καταλάβει ότι και τα πληρώματα των συνοδευτικών πλοίων ήθελαν να απασχοληθούν κάνοντας μία άσκηση που θα επιδείκνυε την ικανότητά τους να τον προστατεύσουν από εχθρικές απειλές.
Στο πλαίσιο της άσκησης τα πλοία υποτίθεται ότι θα έριχναν τορπίλες εναντίον ενός υποβρυχίου που είχε αναδυθεί και απειλούσε το «Αϊόβα». Φυσικά, δεν θα ρίχνονταν πραγματικές τορπίλες αλλά για μία φορά ακόμη, το πλήρωμα του «Πόρτερ» μπερδεύτηκε.
Έριξε μία αληθινή τορπίλη, και μάλιστα με στόχο το θωρηκτό «Αϊόβα»!
Μηνύματα άλλα αντ’ άλλων!
Μόλις ο κυβερνήτης του «Πόρτερ» κατάλαβε τι είχε κάνει το πλήρωμά του προσπάθησε να ειδοποιήσει το «Αϊόβα» ότι είχε εξαπολυθεί από το πλοίο του μια αληθινή τορπίλη εναντίον του θωρηκτού. Επειδή για λόγους ασφαλείας υπήρχε σιγή ασυρμάτου στη νηοπομπή, διέταξε το μήνυμα να μεταδοθεί με φωτεινά σήματα.
Το πλήρωμα που χειριζόταν τα φωτεινά σήματα αποδείχθηκε και εκείνο άχρηστο. Άρχισε να στέλνει λάθος σήματα στο «Αϊόβα» με αποτέλεσμα να μην βγαίνει νόημα. Ένα σήμα του ήταν «Πηγαίνουμε με την όπισθεν με πλήρη ταχύτητα», ενώ ήταν εμφανές ότι το «Πόρτερ» έπλεε κανονικά. Όταν επιτέλους ειδοποίησαν το «Αϊόβα» ότι το «Πόρτερ» εξαπόλυσε κατά λάθος μία αληθινή τορπίλη, αντί να επισημάνουν ότι αυτή ερχόταν κατά πάνω στο θωρηκτό έδωσαν λάθος κατεύθυνση!
Τότε ο κυβερνήτης του «Πόρτερ» μέσα στον πανικό του έσπασε σιγή ασυρμάτου και ειδοποίησε ότι η τορπίλη είχε στόχο το «Αϊόβα». Το θωρηκτό έκανε ένα δύσκολο ελιγμό και κατάφερε να αποφύγει την τορπίλη που έσκασε δύο χιλιόμετρα πιο πέρα.
Στη διάρκεια του περιστατικού, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ είχε μεταφερθεί με το αναπηρικό του καροτσάκι από τους άνδρες της ασφαλείας του στο κατάστρωμα, για την περίπτωση που θα χρειαζόταν να μπει σε σωσίβια λέμβο. Ήταν η μόνη φορά στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που κινδύνεψε η ζωή του Φραγκλίνου Ρούσβελτ.
«Μην Πυροβολείτε. Είμαστε Ρεπουμπλικάνοι»
Εξοργισμένος ο Ρούσβελτ διέταξε το «Πόρτερ» να φύγει αμέσως από τη νηοπομπή και να καταπλεύσει στο κοντινότερο λιμάνι. Έτσι έφθασε στη Βερμούδα όπου όλο το πλήρωμα τέθηκε υπό κράτηση και ανακρίθηκε για δέκα μέρες. Υπήρξαν υποψίες ότι Γερμανοί πράκτορες είχαν εισχωρήσει ανάμεσά τους και ήταν υπεύθυνοι για όσα τραγελαφικά είχαν συμβεί με αποκορύφωμα τη ρίψη της τορπίλης εναντίον του θωρηκτού που μετέφερε τον Πρόεδρο.
Τελικά αποδείχτηκε ότι τα περιστατικά οφείλονταν σ’ ένα συνδυασμό ανικανότητας και ηλιθιότητας του πληρώματος. Ο μόνος που τιμωρήθηκε ήταν ο υπαξιωματικός που έριξε την τορπίλη. Πέρασε ναυτοδικείο και καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση γιατί έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του Προέδρου. Όμως, ο Ρούσβελτ αποφάσισε να του δώσει χάρη και έτσι γλύτωσε τη φυλακή.
Όπως ήταν φυσικό, το «Πόρτερ» έγινε η ντροπή του Αμερικανικού Ναυτικού. Κάθε φορά που κάποιο αμερικανικό πλοίο το συναντούσε στη θάλασσα του έστελνε κοροϊδευτικά το σήμα «Μην Πυροβολείτε. Είμαστε Ρεπουμπλικάνοι» (ο Ρούσβελτ ήταν Πρόεδρος των Δημοκρατικών).
Δεν ήταν καλεσμένος στο πάρτι
Τελικά, αποφασίστηκε στις αρχές του 1944 το «Πόρτερ» να συμμετάσχει σε αποστολές στα πολεμικά μέτωπα του Ειρηνικού εναντίον των Ιαπώνων. Το αντιτορπιλικό πρώτα κατευθύνθηκε στο βόρειο Ειρηνικό και έφθασε στις Αλεούτιες Νήσους, που οι Αμερικανοί είχαν πρόσφατα ανακαταλάβει από τους Ιάπωνες.
Ενώ το «Πόρτερ» ήταν ελλιμενισμένο σ’ ένα από τα νησιά, ένας μεθυσμένος ναύτης του έριξε μ’ ένα από τα πυροβόλα του πλοίου 5 ιντσών εναντίον του σπιτιού του διοικητή του νησιού. Το βλήμα έσκασε στην μπροστινή αυλή προκαλώντας πανικό σε ολόκληρο το νησί αφού θεωρήθηκε ότι ήταν αιφνιδιαστική ιαπωνική αεροπορική επιδρομή.
Το περιστατικό συνέβη ενώ στο σπίτι του διοικητή γινόταν πάρτι και ήταν γεμάτο με αξιωματικούς και τις γυναίκες τους. Ο ναύτης φαίνεται ότι είχε θυμώσει που δεν ήταν καλεσμένος στο πάρτι!
Στην Οκινάουα
Στη συνέχεια, το «Πόρτερ» συμμετείχε σε πολεμικές αποστολές στις Φιλιππίνες και την Οκινάουα. Σε μία από τις πρώτες μάχες στην Οκινάουα ενώ το πλήρωμά του έριχνε πυρά εναντίον ιαπωνικών αεροπλάνων καμικάζι, κατά λάθος έπληξαν και το αμερικανικό αντιτορπιλικό Λούκε (USS Luce).
Τελικά ήταν στην ακτή της Οκινάουα όπου το «Πόρτερ» βυθίστηκε. Ένας πιλότος καμικάζι επιτέθηκε στο πλοίο αλλά το πλήρωμα του «Πόρτερ» κατάφερε να τον καταρρίψει.
Το ιαπωνικό αεροπλάνο έπεσε φλεγόμενο στη θάλασσα. Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν να πανηγυρίζουν αφού αυτό σήμαινε ότι ο κίνδυνος είχε πλήρως εξαλειφθεί.
Μία στο εκατομμύριο!
Όμως, το πλοίο έτυχε να περάσει ακριβώς πάνω από το σημείο όπου είχε πέσει ο καμικάζι. Η κίνηση πυροδότησε τη βόμβα στα συντρίμματα του αεροπλάνου, η οποία έσκασε κάτω από το «Πόρτερ». Το αποτέλεσμα ήταν το πλοίο να τιναχθεί και να σπάσει σε δύο κομμάτια.
Είναι η μόνη περίπτωση στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που ενώ ένας καμικάζι είχε καταρριφθεί και πέσει στη θάλασσα, η βόμβα του πυροδοτήθηκε και βύθισε ένα αμερικανικό πολεμικό. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο ήταν “μηδενική”. Όμως, συνέβη στο πλήρωμα του «Πόρτερ»! Παρά ταύτα, ήταν τυχερό μέσα στην ατυχία του, αφού κανένας τους δεν σκοτώθηκε. Είναι η μοναδική περίπτωση πλοίου που βυθίστηκε από καμικάζι και σώθηκε ολόκληρο το πλήρωμα!
Ένα αστείο που κυκλοφόρησε τότε στο Αμερικανικό Ναυτικό ήταν ότι η είδηση της βύθισης του «Πόρτερ» περισσότερο χαροποίησε τους Αμερικανούς παρά τους Ιάπωνες! Με τέτοιους «φίλους», τι να τους κάνεις τους εχθρούς!
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr