Το αιματοβαμμένο Κίεβο. Πόσες φορές βρέθηκε αντιμέτωπο με εισβολές, καταστροφές και ερείπια

Το αιματοβαμμένο Κίεβο. Πόσες φορές βρέθηκε αντιμέτωπο με εισβολές, καταστροφές και ερείπια

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία. Το Κίεβο δεν γλίτωσε από τις πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η πρωτεύουσα της Ουκρανίας βρέθηκε στο επίκεντρο καταστροφικών πολεμικών επιχειρήσεων.

Η ιστορία της είναι γεμάτη από νεκρούς και ερείπια.

Οι επιδρομές και οι λεηλασίες στα χρόνια του Μεσαίωνα

Το 1240, τα μογγολικά στρατεύματα, με αρχηγό τον Μπατού Χαν, εγγονό του Τζένγκις Χαν, πολιόρκησαν και κατέκαψαν το Κίεβο. Σχεδόν ολόκληρη η πόλη καταστράφηκε. Από τους 50.000 κατοίκους της επέζησαν περίπου 2.000.

Ο Φραγκισκανός μοναχός και περιηγητής, Giovanni da Pian del Carpini ανέφερε ότι μόνο 200 σπίτια σώζονταν στο Κίεβο έξι χρόνια μετά.

Siege_of_Kiev_1240

Η πολιορκία και η καταστροφή του Κιέβου από τους Μογγόλους το 1240 – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Έτσι, το Κίεβο υποβιβάστηκε σε μια μικρή περιφερειακή πόλη. Μέχρι τότε, αποτελούσε ακμάζον εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο και ήταν πρωτεύουσα του Κράτους των Ρως, του πρώτου ανατολικού σλαβικού κράτους.

Τον 14ο αιώνα, το Κίεβο, που ανήκε τότε στο Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας, δεχόταν συχνά επιθέσεις από τους Τατάρους. Το 1482, λεηλατήθηκε από τον ηγέτη του Χανάτου της Κριμαίας, Mengli I Giray.

Η ολοκληρωτική καταστροφή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Κίεβο καταστράφηκε ολοσχερώς. Με διάταγμά του, στις 19 Ιουλίου 1941, ο Χίτλερ έδωσε την ακόλουθη εντολή:

“Ο κύριος στόχος είναι η διάλυση των σοβιετικών μονάδων στην Ουκρανία και η πρόωθηση των Γερμανών στα εδάφη της ΕΣΣΔ. Ο άλλος στόχος είναι η διάλυση της 12ης και της 6ης στρατιάς του αντιπάλου, στα ανατολικά του Δνείπερου”.

Ο Κόκκινος Στρατός ήταν στο έλεος των Γερμανών. Εγκλωβίστηκε και περικυκλώθηκε από τα στρατεύματα της Βέρμαχτ στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι βόμβες έπεφταν η μία μετά την άλλη. Περισσότερες από δέκα χιλιάδες νάρκες που είχαν τοποθετήσει οι Σοβιετικοί σε όλη την πόλη εξερράγησαν και κατέστρεψαν πολλά μεγάλα κτίρια.

Kiev_1941

Έκρηξη στο Κίεβο το Σεπτέμβριο του 1941 – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Η πρώτη μάχη του Κιέβου, όπως ονομάστηκε, ήταν μια άνευ προηγουμένου ήττα για τον Κόκκινο Στρατό. Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι χάθηκαν.

Ο διοικητής του Νοτιοδυτικού Μετώπου Mikhail Kirponos εγκλωβίστηκε και σκοτώθηκε. Μόνο 15.000 σοβιετικοί στρατιώτες κατάφεραν να “σπάσουν” την περικύκλωση.
Στις 19 Σεπτεμβρίου 1941, οι Γερμανοί κυρίεψαν το Κίεβο. Τα τελευταία υπολείμματα στρατευμάτων, ανατολικά του Κιέβου, παραδόθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου.
Στις 29-30 Σεπτεμβρίου, 34.000 Εβραίοι σφαγιάστηκαν στο Μπάμπι Γιαρ, μια χαράδρα κοντά στο Κίεβο. Πολλοί Ουκρανοί κάτοικοι της πόλης εκτοπίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ruined_Kiev_in_WWII

Τα ερείπια του Κιέβου στο Β’ Π.Π. – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Μετά τη νικηφόρα έκβαση της μάχης του Στάλινγκραντ, το Φεβρουάριο του 1943, οι Σοβιετικοί εξαπέλυσαν αντεπίθεση στην Ουκρανία. Η επιχείρηση ονομάστηκε δεύτερη μάχη του Κιέβου και οδήγησε στην απελευθέρωση της πόλης στις 6 Νοεμβρίου 1943.
Πάρα την ανακατάληψή του, οι καταστροφές που υπέστη ήταν τεράστιες. Καταστράφηκαν πάνω από το 40% των κτιρίων της και περίπου 800 από τις βιομηχανικές της επιχειρήσεις.
Kiev_after_liberation_November_1943

Το Κίεβο μετά την απελευθέρωσή του από τους Ναζί τον Νοέμβριο του 1943 – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Η μεταπολεμική ανάκαμψη

Μετά το τέλος του πολέμου, η σοβιετική κυβέρνηση έδωσε στο Κίεβο τον τίτλο της “Ηρωικής Πόλης”. Χάρη σε ένα πενταετές σχέδιο ταχείας ανοικοδόμησης, το Κίεβο ανέκαμψε και έγινε η πρωτεύουσα της δεύτερης πολυπληθέστερης Σοβιετικής Δημοκρατίας. Το 1991, η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε και το Κίεβο ήταν πλέον πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Ουκρανίας.

Η πόλη φημίζεται για την περίφημη Πλατεία της Ανεξαρτησίας και για πολλά αξιόλογα μνημεία και εκκλησίες. Το Μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ, ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας, χτισμένος στα πρότυπα του ομώνυμου ναού στην Κωνσταντινούπολη, και ο Ναός του Αγίου Ανδρέα συγκαταλέγονται στα πιο σημαντικά.

kiev_collage

Η Πλατεία Ανεξαρτησίας (αριστερά) και ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο – Πηγές εικόνων: Wikipedia και Flickr

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.