Ήταν Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, όταν η Γαλλία βυθίστηκε στο πένθος. Σε εφτά διαφορετικές περιοχές του Παρισιού σημειώθηκαν μαζικές τρομοκρατικές ενέργειες, με εκρήξεις και μαζικούς πυροβολισμούς. Η πιο πολύνεκρη επίθεση ήταν στο θέατρο «Μπατακλάν». Συνολικά, έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.
Οι πρώτες επιθέσεις καταγράφηκαν στο 10ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού, στις οδούς Bichat και Alibert, στις 21:20. Φανατικοί τζιχαντιστές εξαπέλυσαν πυρ σε εξωτερικούς χώρους καφέ, μπαρ και εστιατορίων. Στο εστιατόριο «Le Petit Cambodge» και «Le Carillon» σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και 5 στο «Café Bonne Bière» και στο « La Casa Nostra».
Μετά από δέκα λεπτά, εκκωφαντικός θόρυβος από εκρήξεις διέκοψε τον αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας, στο «Σταντ ντε Φρανς», στο προάστιο Σαιν Ντενί. Οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε ένα μπαρ κοντά στο στάδιο, όπου φίλαθλοι παρακολουθούσαν τον αγώνα.
Επιπλέον, δύο μαυροφορεμένοι εισέβαλαν στο εστιατόριο «La Belle Équipe», στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, σκοτώνοντας 20 άτομα. Οι δράστες έπεσαν νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών.
Το αιματοκύλισμα στο «Μπατακλάν»
Μια τρίτη ομάδα τρομοκρατών έφτασε στο θέατρο «Μπατακλάν», όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η συναυλία του ροκ αμερικανικού συγκροτήματος «Eagles of Death Metal». Στο χώρο υπήρχαν 1.500 θεατές. Bαριά εξοπλισμένοι τζιχαντιστές εισέβαλαν στο θέατρο και άρχισαν να πυροβολούν ακατάπαυστα. Ο εφιάλτης κράτησε 20 λεπτά. Μέχρι να φτάσουν οι γαλλικές αρχές, οι δράστες άρχισαν να κρατάνε ομήρους.
Την ίδια στιγμή, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ, ο οποίος βρισκόταν στο «Σταντ ντε Φρανς», κήρυξε όλη τη Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Θεατές της συναυλίας υποστήριξαν ότι, λίγο πριν οι τρομοκράτες αρχίσουν να πυροβολούν, φώναξαν «Αλλάχ Ακμπάρ». Μάρτυρας δήλωσε ότι ένας ένοπλος είπε, «Αυτό είναι συνέπεια του κακού που κάνει ο Ολλάντ στους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο».
Περίπου στις 00:15, έφτασε η αστυνομία. Δύο από τους δράστες ενεργοποιήσαν τις ζώνες αυτοκτονίας και η ζώνη του τρίτου δράστη εξερράγη όταν πυροβολήθηκε από τις αρχές. Στις 00:58, με τον θάνατο των τρομοκρατών, έληξε η κατάσταση ομηρίας και οι όμηροι απελευθερώθηκαν.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας αφού έλεγξαν όλη την πόλη, διαπίστωσαν ότι επτά από τους εννέα τρομοκράτες που πήραν μέρος στις επιθέσεις ήταν νεκροί.
Τα θύματα
Συνολικά, 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών και πάνω από 410 τραυματίστηκαν. Γύρω στα 100 άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.
Πολλοί από τους επιζώντες της τρομοκρατικής επίθεσης υπέφεραν από διαταραχή μετατραυματικού στρες, ένας εκ των οποίων αυτοκτόνησε δύο χρονιά μετά. Τον Μάιο του 2024, τέλος στη ζωή του έβαλε και ο σκιτσογράφος Φρεντ Ντιούιλντ, ο οποίος αποτύπωσε το τραύμα σε πολλά έργα του.
Ο ISIS
Στις 14 Νοεμβρίου, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Παρίσι.
Ο Ολάντ χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «πράξη πολέμου» και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Τις επόμενες ημέρες, η αστυνομία πραγματοποίησε εκατοντάδες επιδρομές σε όλη τη χώρα.
Στις 15 Νοεμβρίου, γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν μια σειρά από αντίποινα στην de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, Αλ-Ράκα , στη Συρία.
Η αστυνομία άρχισε να αναζητά τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ ως εγκέφαλο των επιθέσεων. Η προσοχή της στράφηκε στο Βέλγιο, καθώς ο δράστης είχε μεγαλώσει στις Βρυξέλλες. Η πόλη θεωρήθηκε ως πιθανή εστία του ισλαμιστικού εξτρεμισμού.
Οι αρχές αναζητούσαν και έναν άλλο ντόπιο, τον γαλλομαροκινό Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος είχε νοικιάσει αρκετά από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες.
Ο Αμπααούντ παρέμεινε ελεύθερος μετά τις επιθέσεις. Στις 18 Νοεμβρίου, μέλη της αστυνομίας, του στρατού και της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας της Γαλλίας, συγκεντρώθηκαν σε ένα διαμέρισμα στο Σαιν-Ντενί. Άρχισαν να πυροβολούν ακατάπαυστα, με περισσότερες από 5.000 βολές ενώ το κτίριο κατεδαφίστηκε μερικώς από αστυνομικές χειροβομβίδες.
Μετά από επτά ώρες, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε και οι αρχές ανέσυραν το πτώμα του Αμπααούντ. Επιπλέον, εντόπισαν στοιχεία για μια προγραμματισμένη επακόλουθη επίθεση στη Λα Ντεφάνς.
Οι έρευνες συνεχίστηκαν για τον εντοπισμό του Αμπντεσλάμ. Στις 21 Νοεμβρίου, οι Βρυξέλλες τέθηκαν σε lockdown λόγω «σοβαρής και επικείμενης» απειλής για την πόλη. Στις 23 Νοεμβρίου, η γαλλική αστυνομία εντόπισε μια βομβιστική ζώνη σε έναν κάδο απορριμμάτων στο Μονρούζ. Αυτό οδήγησε τις αρχές να θεωρήσουν ότι άνηκε στον Αμπντεσλάμ, καθώς το κινητό του είχε εντοπιστεί στην περιοχή.
Μετά από έρευνες και διάφορες επιχειρήσεις, συνελήφθη στις 18 Μαρτίου 2016, όταν η αστυνομία έκανε έφοδο σε ένα διαμέρισμα στο Μόλενμπεκ στο Βέλγιο.
Η δίκη και ο μοναδικός ζωντανός τρομοκράτης
Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2021 ξεκίνησε στο Παρίσι η δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015. Ήταν η μεγαλύτερη στη σύγχρονη γαλλική ιστορία. Περισσότεροι από 300 δικηγόροι εκπροσώπησαν περίπου 2.500 ενάγοντες και 20 κατηγορούμενους ενώ το δικαστήριο εξέτασε περισσότερες από ένα εκατομμύριο σελίδες αποδεικτικών στοιχείων.
Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε στις 29 Ιουνίου 2022. Έκρινε ένοχους 20 άνδρες για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο «Σταντ ντε Φρανς», στο «Μπατακλάν» και σε μια σειρά καφέ – εστιατόρια στο κέντρο του Παρισιού.
Ο Αμπντεσλάμ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς την πιθανότητα αναστολής. Η ποινή αυτή αποτελεί την αυστηρότερη στη Γαλλία και έχει επιβληθεί μόνο τέσσερις φορές, για εγκλήματα που σχετίζονται με βιασμό και δολοφονία ανηλίκων.
Οι άλλοι 19 που είχαν βοηθήσει στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης έλαβαν ποινές που κυμαίνονταν από δύο χρόνια έως ισόβια με δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους
«Μου είπαν να πάω σε ένα καφέ στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού. Μπήκα, παρήγγειλα κάτι να πιω, κοίταξα τον κόσμο γύρω μου και είπα “δε θα το κάνω”. Δεν φοβήθηκα. Απλά δεν ήθελα να τους σκοτώσω. Ήταν σοκ για μένα, αλλά ο Αμπαούντ κατάφερε να με πείσει. Τελικά δέχθηκα και είπα “ΟΚ, θα το κάνω”», υποστήριξε ο Αμπντεσλάμ.
Πηγή αρχικής εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΕΡΑ/GUILLAUME HORCAJUELO
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Στη θέση του ο Σερραίος πολιτικός Τάσος Χατζηβασιλείου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ