Εντός της Διώρυγας του Ισθμού της Κορίνθου βρίσκεται σκαλισμένο μέσα στα βράχια ένα άγαλμα. Είναι του Ρωμαίου βασιλιά Νέρωνα και στέκει εκεί πάνω από είκοσι αιώνες. Όμως λόγω της φθοράς του χρόνου σταδιακά αποσυντίθεται.
O Nέρωνας ήταν ο πρώτος που επιχείρησε να υλοποιήσει την ιδέα της διώρυγας κατά την περίοδο της αυτοκρατορίας του, το 66 μ.Χ. Οι εργασίες άρχισαν τον επόμενο κιόλας χρόνο.
Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας διέταξε 6.000 δούλους να σκάψουν μια διώρυγα με φτυάρια.
Οι εργασίες εκσκαφής είχαν προχωρήσει σε μήκος 3.300 μέτρων, όταν ο Νέρωνας αναγκάστηκε να γυρίσει στη Ρώμη για να αντιμετωπίσει την εξέγερση του στρατηγού Γάλβα.
Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Up Stories από τον άστεγο βασιλιά του Ισθμού της Κορίνθου:
Η μεγαλύτερη πισίνα της αρχαίας Ελλάδας
Τα ρωμαϊκά έργα στην περιοχή είναι αξιοσημείωτα. Στα μέσα του 2ου μ.Χ. αιώνα, στα πλαίσια ενός αξιοσημείωτου οικοδομικού προγράμματος των Ρωμαίων στην Ισθμία, χτίστηκε ένα λουτρό, πάνω στα ερείπια ενός ελληνικού λουτρού του 4ου π.Χ. αιώνα, με μια ασυνήθιστα μεγάλη πισίνα.
Το ρωμαϊκό λουτρό της Ισθμίας, όπως και όλα τα δημόσια λουτρά της εποχής του, προσέφερε στους επισκέπτες τη δυνατότητα να κάνουν θερμό και ψυχρό μπάνιο, να ασκηθούν ελαφρά και να λάβουν μέρος σε κοινωνικές και τελετουργικές συναθροίσεις.
Αποκαλύφθηκε το 1967 από τον καθηγητή Clement. Μέσα στο Λουτρό βρέθηκε ένα πολύ σπουδαίο και σπάνιο ψηφιδωτό δάπεδο ιταλικού τύπου, το οποίο, όπως φαίνεται, είναι το πιο μεγάλο του είδος του στην Ανατολική Μεσόγειο, με διαστάσεις 20,2 Χ 7,8 μέτρα.
Είναι φτιαγμένο από μικρές άσπρες και μαύρες ψηφίδες και έχει δύο παραστάσεις στο κέντρο, μια Νεράιδα πάνω σε ένα Τρίτωνα με διάφορα θαλασσινά ζώα γύρω-γύρω.
Οι έρευνες στο Ρωμαϊκό Λουτρό οδήγησαν και στην αποκάλυψη ενός Λουτρού της κλασσικής Ελληνικής εποχής. Αυτό το Λουτρό είχε μια μεγάλη πισίνα-κολυμβητήριο, διαστάσεων 30Χ30 μέτρα και βάθος 1,4 μέτρα.
Είναι η μεγαλύτερη πισίνα της αρχαίας Ελλάδας και χρησιμοποιήθηκε για ασκήσεις ή αγώνες κολύμβησης.
Το τελικό έργο της διώρυγας
Τα εγκαίνια της διώρυγας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια στις 25 Ιουλίου 1893, από τον πρωθυπουργό Σωτήριο Σωτηρόπουλο. Η διώρυγα “έκοψε” σε ευθεία γραμμή τον Ισθμό της Κορίνθου σε μήκος 6.346 μέτρων.
Το πλάτος της στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 24,6 μέτρα και στο βυθό της 21,3 μέτρα ενώ το βάθος της κυμαίνεται μεταξύ 7,50 έως 8 μέτρα.
Η γεωλογική σύσταση των πρανών της Διώρυγας είναι ανομοιόμορφη, με ποικιλία γεωλογικής συστάσεως εδαφών. Μία ιδιομορφία, που κατά καιρούς είχε ως συνέπεια την κατάπτωση μεγάλων χωμάτινων όγκων και κατά συνέπεια το κλείσιμο του καναλιού. Σήμερα η Διώρυγα της Κορίνθου παραμένει κλειστή εδώ και σχεδόν 2 χρόνια.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ