Μόλις μία ώρα από το κέντρο της Αθήνας, σε ένα πανέμορφο κατάφυτο τοπίο, βρίσκεται μία όαση νερού που σχετίζεται με την πολύτιμη ύδρευση της Αθήνας.
Πρόκειται για ένα άγνωστο ποτάμι μήκους μόλις 1000 μέτρων, που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες τροφοδότησης με νερό της τεχνητής λίμνης του Μαραθώνα. Τα νερά του προέρχονται από τη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού Πολυδενδρίου, η οποία δέχεται ποσότητες νερού από την Υλίκη και το Μόρνο.
Η ΜΕΝ Πολυδενδρίου άρχισε να λειτουργεί το 1986 και τοποθετείται πλησίον της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος των διοδίων Αφιδνών. Βρίσκεται σε υψόμετρο 237 μ. και τροφοδοτεί τα ανατολικά και βόρεια προάστια της Αθήνας.
H διυλιστική της ικανότητα φτάνει τα 200.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως. Σε περιπτώσεις αιχμής, μπορεί να φτάσει τα 300.000 κ.μ..
Δείτε το ποτάμι που τροφοδοτεί με νερό την τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα στο βίντεο drone του συνεργάτη μας, Up Stories:
Γιατί είναι σημαντικές οι ΜΕΝ
Οι Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) έχουν καθοριστική σημασία για το νερό που πίνουμε, καθώς είναι οι τοποθεσίες που το πολυτιμότερο αγαθό του πλανήτη υποβάλλεται σε επεξεργασία, για να καταστεί πόσιμο.
Η διαδικασία ξεκινά με την προχλωρίωση, η οποία συνεισφέρει στην εξουδετέρωση των όποιων μικροβίων υπάρχουν, ακολουθούν η κροκίδωση και η καθίζηση και τα τελικά στάδια είναι η φίλτρανση και η μεταχλωρίωση.
Εκτός από το Πολυδένδρι, στο λεκανοπέδιο της Αττική λειτουργούν άλλες τρεις ΜΕΝ: στο Γαλάτσι, στις Αχαρνές και τη Μάνδρα Ασπροπύργου. Οι τέσσερις ΜΕΝ έχουν αθροιστικά διυλιστική ικανότητα 1.900.000 κ.μ. νερού ημερησίως.
Η εξέλιξη των υδροδοτικών έργων: η Υλίκη, ο Μόρνος και ο Εύηνος
Το 1956, λόγω της αύξησης του πληθυσμού της Αθήνας, χρησιμοποιήθηκαν, για την υδροδότηση της πόλης, τα νερά της φυσικής λίμνης Υλίκης στη Βοιωτία.
Η Υλίκη έχει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται σε περιοχή χαμηλού υψομέτρου. Έτσι, για να γίνει εφικτή η άντληση του νερού, λειτουργούν πλωτά και χερσαία αντλιοστάσια. Το κεντρικό αντλιοστάσιο της Υλίκης είναι σήμερα το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Μείζονος σημασίας για την υδροδότηση της Αθήνας είναι το τεχνικό έργο που έγινε στον ποταμό Μόρνο, μέσα από το οποίο δημιουργήθηκε η ομώνυμη τεχνητή λίμνη σε σχήμα Χ, το 1981.
Το φράγμα είναι το ψηλότερο χωμάτινο φράγμα της Ευρώπης, με ύψος 126 μέτρα. Το νερό φτάνει στην Αθήνα διαμέσου του υδραγωγείου του Μόρνου, του δεύτερου μεγαλύτερου υδραγωγείου στην Ευρώπη.
Ένα άλλο μεγάλο έργο που ενισχύει την υδροδότηση της Αθήνας είναι η εκτροπή του ποταμού Ευήνου προς τον ταμιευτήρα του Μόρνου, με την κατασκευή φράγματος και σήραγγας, έργο που ολοκληρώθηκε το 2001.
Η ενωτική σήραγγα προσαγωγής που μεταφέρει τα νερά του Ευήνου στον ταμιευτήρα του Μόρνου, μήκους 29,4 χλμ., ολοκληρώθηκε σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών, γεγονός που αποτελεί παγκόσμιο επίτευγμα για την ολοκλήρωση σήραγγας μεγάλου μήκους.
Για τη μεταφορά του ακατέργαστου νερού από τους ταμιευτήρες στην Αττική κατασκευάστηκαν δύο μεγάλα υδραγωγεία, του Μόρνου και της Υλίκης, καθώς και ενωτικά υδραγωγεία, μέσω των οποίων επικοινωνούν μεταξύ τους τα δύο κύρια υδραγωγεία.
Μέσω των υδραγωγείων του Μόρνου και της Υλίκης, το ακατέργαστο νερό μεταφέρεται στις τέσσερις (ΜΕΝ) και από αυτές στις βρύσες των νοικοκυριών. Τέλος, η ΕΥΔΑΠ έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 100 γεωτρήσεις στους νομούς Αττικής και Βοιωτίας, οι οποίες έχουν εφεδρικό ρόλο στο σύστημα υδροληψίας.
Με πληροφορίες από: ΕΥΔΑΠ
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Up Stories
Ειδήσεις σήμερα:
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Live η ιδρυτική διακήρυξη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr