Μέχρι το 1920 η γειτονιά Γκρίνγουντ (Greenwood) στην Τούλσα της Οκλαχόμα ήταν μια αναπτυγμένη πόλη, η οποία κατοικούταν πλειοψηφικά από εύπορους Αφροαμερικάνους. Ήταν η περιοχή παράδειγμα ότι το αμερικάνικο όνειρο πετυχαίνει. Γι’ αυτό έγινε γνωστή και ως Black Wall Street.
Όμως τη 1η Ιουνίου 1921 εκτυλίχτηκε ένα από τα χειρότερα περιστατικά ρατσιστικής βίας στην ιστορία των ΗΠΑ. Μία καταγγελία για απόπειρα βιασμού, που αμφισβητείται μέχρι σήμερα, στάθηκε ως αφορμή για να ξεκινήσει ένα σκληρό πογκρόμ εναντίον των Αφροαμερικανών την περιοχής. Καταμετρήθηκαν εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες σπίτια κάηκαν και πολλά μαγαζιά μαύρων λεηλατήθηκαν. Για αρκετά χρόνια η υπόθεση παρέμεινε ανεξερεύνητη, ενώ οι ένοχοι δεν τιμωρήθηκαν ποτέ.
Γκρίνγουντ, η πόλη των εύπορων Αφροαμερικάνων
Η Τούλσα ήταν μια πλούσια σε πετρέλαια περιοχή, στην οποία ζούσε μια κοινότητα εύπορων και μορφωμένων Αφροαμερικάνων. Η κοινότητα αυτή ζούσε κυρίως σε μια συγκεκριμένη γειτονιά, στο Γκρίνγουντ, η οποία έμεινε γνωστή ως Μαύρη Γουόλ Στριτ (Black Wall Street), λόγω της ανάπτυξής της.
Οι Αφροαμερικανοί της περιοχής ήταν κατά βάση επιχειρηματίες, γιατροί και δικηγόροι, ενώ είχαν ανοίξει μια σειρά από καταστήματα. Εμπορικά, πολυτελή κομμωτήρια, δύο κινηματογράφοι, αρκετά νυχτερινά μαγαζιά ήταν μερικά από αυτά, ενώ στην περιοχή εκδίδονταν δυο εφημερίδες.
Το Γκρίνγουντ, όμως, άκμασε σε μια εποχή που η ρατσιστική Κου Κλουξ Κλαν ήταν πανίσχυρη οργάνωση με πάνω από τρεις χιλιάδες μέλη και ενεργή δραστηριότητα στην Οκλαχόμα. Οι δολοφονίες μαύρων από οπλισμένους λευκούς άντρες ήταν ένα συχνό φαινόμενο. Γρήγορα η Τούλσα βρέθηκε στο στόχαστρο λόγω της οικονομικής ευμάρειας των Αφροαμερικάνων κατοίκων της.
Διαβάστε ακόμα: Ο πρώτος Αφροαμερικανός πιλότος που πολέμησε στον Α’ Παγκόσμιο έγραψε στο αεροπλάνο του «το αίμα όλων είναι κόκκινο». Ήταν ατρόμητος και προσγειώθηκε με 78 τρύπες στα πτερύγια και την άτρακτο. Τι απέγινε
Η καταγγελία βιασμού μιας λευκής γυναίκας από έναν μαύρο έφηβο στάθηκε ως αφορμή για να ξεκινήσουν οι συμπλοκές στην περιοχή
Στις 30 Μαΐου 1921, ο 19χρονος Αφροαμερικάνος λούστρος Ντικ Ρόουλαντ (Dick Rowland) βρισκόταν στο ασανσέρ ενός κτηρίου μαζί με την 17χρονη λευκή χειρίστρια ασανσέρ Σάρα Πέιτζ (Sara Page). Ξαφνικά, ανεβαίνοντας από τον πρώτο στον τρίτο όροφο ακούστηκε η κραυγή της Πέιτζ. Αμέσως, βγήκαν και οι δύο έξω από το ασανσέρ. Κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς είχε συμβεί.
Την επόμενη μέρα, ο Ντικ Ρόουλαντ συνελήφθη και οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Η εφημερίδα Τούλσα Τριμπιούν δημοσίευσε ρεπορτάζ που υποστήριζε πως έγινε απόπειρα βιασμού της Σάρα Πέιτζ και καλούσε σε συγκέντρωση εναντίον του. Το ίδιο βράδυ πλήθος λευκών συγκεντρώθηκε έξω από το δικαστήριο, στο οποίο κρατούταν ο Ρόουλάντ.
Από την άλλη, μια μικρότερη ομάδα Αφροαμερικανών, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών βετεράνων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισαν να καταφτάνουν στο σημείο, για να προστατέψουν τον 19χρονο έφηβο σε περίπτωση συμπλοκής.
Ο νόμος των λευκών
Την 1η Ιουνίου 1921, ένας όχλος περίπου 1.500 οπλισμένων λευκών αντρών ήρθε στην περιοχή. Οι μαύροι άρχισαν να οπισθοχωρούν στο Γκρίνγουντ, αλλά ήταν ήδη περικυκλωμένοι. Ένοπλοι λευκοί άντρες ξεκίνησαν να βάζουν φωτιά στα κτήρια της περιοχής.
Λεηλάτησαν σπίτια και μαγαζιά, ενώ τα όπλα τους σημάδευαν τους Αφροαμερικάνους. Για 18 ώρες η Τούλσα φλεγόταν και οι νεκροί έπεφταν ο ένας μετά τον άλλον. Το μεσημέρι της επόμενης μέρας, η καταστροφή της περιοχής είχε ολοκληρωθεί και η Εθνική Φρουρά κήρυξε στρατιωτικό νόμο για να σημάνει το τέλος των εχθροπραξιών.
Οι εφημερίδες της εποχής, αρχικά έκαναν λόγο για λίγους λευκούς νεκρούς. Σταδιακά, οι μαύροι προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων, αλλά ο αριθμός τους ποίκιλλε από τριάντα έως εκατό. Μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι οι μαύροι νεκροί ξεπέρασαν τους τριακόσιους. Η επίσημη έκθεση του 2001 έκανε λόγο για 100 με 300 νεκρούς και πάνω από 8000 άστεγους.
Στον επίσημο απολογισμό προστέθηκαν πάνω από 1.200 κατεστραμμένα σπίτια και άλλα διακόσια λεηλατήμένα. Ο Ντικ Ρόουλαντ φυγαδεύτηκε από την πόλη και δεν επέστρεψε ποτέ. Στους μήνες που ακολούθησαν, οι μαύροι της Τούλσα έμειναν σε σκηνές και εργάστηκαν σκληρά για να ανοικοδομήσουν τη συνοικία τους.
Η υπόθεση έμεινε ανεξερεύνητη μέχρι το 1997
Για δεκαετίες, κανένας επίσημος κρατικός φορέας δεν ερεύνησε την υπόθεση. Χρειάστηκε να φτάσει το 1997, ώστε η πολιτεία της Οκλαχόμα να δημιουργήσει μια επιτροπή για την τεκμηρίωση των γεγονότων. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν ήταν κυρίως από μαρτυρίες επιζώντων και από έγγραφα που είχαν αφήσει άνθρωποι που σκοτώθηκαν εκείνες τις μέρες.
Μέχρι τότε τα πτώματα των νεκρών δεν είχαν βρεθεί. Οι ερευνητές εντόπισαν έναν πιθανό μαζικό τάφο έξω από το Νεκροταφείο της Τούλσα. Στο ίδιο το Νεκροταφείο, έχουν ταφεί μόλις δυο νεκροί, που επίσημα αναγράφεται ότι σκοτώθηκαν από την δολοφονική επιχείρηση των λευκών.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Επιτροπή πρότεινε στην πολιτεία της Οκλαχόμα να καταβάλλει 33 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση της περιοχής και για τη στήριξη των 121 επιζώντων θυμάτων. Κάνενα τέτοιο μέτρο δεν νομοθετήθηκε. Τον Απρίλιο του 2002, ένα ιδιωτικό θρησκευτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα, δώρισε 28.000 δολάρια στους επιζώντες. Για τη δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία της περιουσίας τους κανένας δεν τιμωρήθηκε.
Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Υοutube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο πρώτος μαύρος φοιτητής στο Μισισιπή, πυροβολήθηκε στη μέση του δρόμου. Οι τρομερές ταραχές και η μεγαλειώδης πορεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr