Το άγνωστο μακελειό πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό. Ο στρατός δολοφόνησε άοπλους φοιτητές και εξαφάνισε τα πτώματα

“Πόλις του Μεξικού, 2 Οκτωβρίου 1968. Η νυχτερινή πολύνεκρος μάχη εις το κέντρο της Πόλεως έχει αρχίσει. Ένας στρατιώτης εκτοξεύει δακρυγόνους βομβίδας κατά των διαδηλωτών, ενώ εις το βάθος ένα στρατιωτικόν όχημα έχει παραδοθή εις τα φλόγας”. (ΒΗΜΑ,4/10/1968)

Μια άγνωστη πτυχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1968 στο Μεξικό, που η συντηρητική κυβέρνηση του Γουστάβο Ντίας φρόντισε να μη διαρρεύσει στο ευρύ κοινό, ήταν η πολύνεκρη διαδήλωση του Τλατελόλκο.

Δέκα μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία «Τρες Κουλτούρα» της συνοικίας Τλατελόλκο, πολυάριθμη συγκέντρωση του Εθνικού Συμβουλίου Απεργίας που είχε συγκροτηθεί από τους φοιτητές το καλοκαίρι του 1968. Σε συνέχεια των καλοκαιριών διαδηλώσεων του φοιτητικού κινήματος, η συγκέντρωση της 2ας Οκτωβρίου είχε τεράστια ανταπόκριση.

Δέκα χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην πλατεία με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τα υπέρογκα ποσά που δαπανήθηκαν για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και κατά της βίας του χουντικού καθεστώτος.

Στρατιώτες και Αστυνομία κατέλαβε τους δρόμους γύρω από την πλατεία Τλατελόλκο, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές παραμόνευαν από το μεσημέρι στις ταράτσες των εργατικών κατοικιών και στους τρούλους της εκκλησίας (Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia)

Εκτός από τους συγκεντρωμένους φοιτητές, στην πλατεία βρίσκονταν ξένοι ανταποκριτές και περαστικοί που σταμάτησαν για να ακούσουν τα αιτήματα των φοιτητών.

«Δεν θέλουμε Ολυμπιακούς αγώνες, θέλουμε επανάσταση», ήταν το σύνθημα που ακουγόταν, ζητώντας από την κυβέρνηση ριζικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, την αγορά εργασίας και άρση των στερήσεων που επέβαλε στον λαό. H κυβέρνηση του Γουστάβο Ντίας δεν άφησε την διαδήλωση να επισκιάσει την επικείμενη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στρατός και αστυνομία ήταν επί ποδός περιμετρικά της πλατείας για να καταστείλουν την συγκέντρωση. Δύο ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το συγκεντρωμένο πλήθος και επιτηρούσαν την εξέλιξη της διαδήλωσης. Τις απογευματινές ώρες, φωτοβολίδες που προέρχονταν από τα διπλανά κτίρια άρχισαν να σκάνε ανάμεσα στους φοιτητές.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Εμιλιάνο Ζαπάτα: «Είναι καλύτερα να πεθάνεις όρθιος, παρά να ζεις γονατισμένος». Ο Μεξικανός κτηνοτρόφος που επαναστάτησε κατά των μεγαλοτσιφλικάδων και δημιούργησε τον επαναστατικό στρατό των Ζαπατίστας. Το τραγικό τέλος

Η ρίψη των φωτοβολίδων ήταν το σύνθημα για να ξεκινήσουν οι προβοκάτορες που ήταν ανάμεσα στο πλήθος να επιτίθενται.

Οι προβοκάτορες φορούσαν ένα λευκό μαντήλι στο χέρι και άνηκαν στο τάγμα Ολύμπικο

Οι διαδηλωτές πανικοβλήθηκαν και τότε ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί ενάντια στους άοπλους φοιτητές.

Η επιλογή της πλατείας Τλατελόλκο αποδείχθηκε καταστροφική, καθώς η στενόχωρη έκτασή, εμπόδισε το πλήθος των 15.000 διαδηλωτών να ξεφύγει εύκολα.

Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος, ενώ μερικοί τους φώναζαν να σταματήσουν, καθώς δεν πίστευαν ότι τα πυρά ήταν αληθινά.

Οι συλληφθέντες φοιτητές παρατεταγμένοι στον τοίχο με κατεβασμένα παντελόνια (Πηγή φωτογραφίας: Twitter)

Οι πυροβολισμοί προς το μέρος των διαδηλωτών συνεχίστηκαν και ακολούθησε μακελειό.

Τριακόσιοι φοιτητές σφαγιάστηκαν από την αστυνομία εκείνη την ημέρα και 1.200 τραυματίστηκαν.

Οι περισσότεροι τραυματίες έφεραν πισώπλατα τραύματα, καθώς πυροβολούνταν στην προσπάθεια τους να διαφύγουν. Ο στρατός συνέλαβε περισσότερους από 1.000 φοιτητές και τους παρέταξε γυμνούς με τα χέρια ψηλά στην πλατεία.

Οι οικογένειες των θυμάτων δεν βρήκαν ποτέ τα πτώματα τους, καθώς ο στρατός τα εξαφάνισε 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τα πτώματα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα, στη συνέχεια τα παρέλαβαν στρατιωτικά φορτηγά και ύστερα τα ίχνη τους χάθηκαν. Μετά την αιματοχυσία, ο στρατός φόρτωσε τις σωρούς των θυμάτων σε αεροπλάνα και τα πέταξε στον Κόλπο του Μεξικό, ενώ άλλοι αποτεφρώθηκαν για να εξαφανιστεί κάθε πιθανό σημάδι ανίχνευσης. Το επόμενο πρωί οι στρατιώτες είχαν καθαρίσει τα αίματα από τους δρόμους και κατέστρεψαν τα φιλμ από τις κάμερες των φωτορεπόρτερ.

Οι Αρχές συνέλεξαν από τα νοσοκομείαα τους επιζώντες και τους εξαφάνισαν, προκειμένου να εξασφαλίσουν την παντοτινή σιωπή τους. Γονείς που έχασαν τα παιδιά τους από τα πυρά της κρατικής βαρβαρότητας, έμαθαν για τον θάνατο των παιδιών τους αρκετά χρόνια αργότερα. Οι πιο επίμονοι εξαφανίστηκαν από νωρίς.

Η κυβέρνηση του Γουστάβο Ντίας υποστήριξε ότι ο αριθμός των νεκρών στο Τλατέλολκο ήταν είκοσι φοιτητές και ένας στρατιώτης.

Ο μεξικάνικος Τύπος ακολούθησε κοινή γραμμή με την κυβέρνηση, προφανώς με άσκηση βίας, και απέκρυψε την πραγματική διάσταση των γεγονότων.

Στις 12 Οκτωβρίου οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν με μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης και στα επίσημα ο Γουστάβο Ντιας χειροκροτούσε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Δείτε το βίντεο από την ημέρα της σφαγής του Τλατελόλκο: 

Massacre at Tlatelolco

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η γυναίκα που έπεσε με αεροπλάνο και τη θεώρησαν νεκρή. Την «έσωσαν» στο γραφείο κηδειών που παρατήρησαν ότι αναπνέει. Ήταν η Μπέτυ Ρόμπινσον, η πρώτη γυναίκα που στα 17 της, κέρδισε χρυσό μετάλλιο στα 100μ σε ολυμπιακούς αγώνες

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr