Στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, ένα κτίριο στην οδό Alaykoskü στην περιοχή Cagaloglu προσφέρει ένα στιγμιότυπο 1.800 ετών από την ιστορία της πόλης.
H κατασκευή βρίσκεται πολύ κοντά στην Αγία Σοφία και αποτελεί απόδειξη του πολύπλοκου και πολυεπίπεδου παρελθόντος της πόλης. Από τα ρωμαϊκά του θεμέλια μέχρι τα οθωμανικά τείχη και τις σύγχρονες πινελιές του, το κτίριο είναι μια τέλεια μικρογραφία των διαφορετικών πολιτισμών και αυτοκρατοριών που “πέρασαν” από την πόλη.
Το πλούσιο και ποικίλο παρελθόν της Κωνσταντινούπολης αντικατοπτρίζεται στην αρχιτεκτονική της και αυτό το συγκεκριμένο κτίριο, αν και δεν είναι τόσο διάσημο όσο η Αγία Σοφία ή το Παλάτι Τοπ Καπί, είναι ένα αξιόλογο εναλλακτικό μνημείο.
Ρωμαϊκή περίοδος
Στη βάση αυτού του κτιρίου, βρίσκουμε το αρχαιότερο στρώμα της ιστορίας του. Ρωμαϊκές στήλες που χρονολογούνται από τα τέλη του 2ου ή τις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. Αυτές οι κολώνες είναι απομεινάρια μιας ρωμαϊκής στέρνας, ενός υπόγειου συστήματος αποθήκευσης νερού που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υποδομή του αρχαίου Βυζαντίου.
Οι στήλες στην οδό Alaykoskü, λαξευμένες από συμπαγή πέτρα, αντικατοπτρίζουν τη μηχανική ικανότητα των Ρωμαίων, οι οποίοι κατανοούσαν τη σημασία των αξιόπιστων πηγών νερού για μια αναπτυσσόμενη μητρόπολη. Στέρνες όπως αυτή, ήταν απαραίτητες για την τροφοδοσία του πληθυσμού της πόλης με νερό και η κατασκευή τους αποκαλύπτει την πρώιμη ρωμαϊκή επένδυση στην υποδομή της πόλης.
Τα θεμέλια υπενθυμίζουν ότι οι ρίζες της Κωνσταντινούπολης εκτείνονται βαθιά στο παρελθόν
Βυζαντινή περίοδος
Πάνω από τους ρωμαϊκούς κίονες υψώνεται το επόμενο στρώμα, μια βυζαντινή αψίδα από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Η αψίδα πιθανότατα χρονολογείται από την εποχή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είναι ίσως η πιο καθοριστική περίοδος στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης, σηματοδοτώντας τη μετάβαση της πόλης από ένα επαρχιακό φυλάκιο σε ένα κοσμοπολίτικο κόμβο.
Η αψίδα, με το ξεχωριστό βυζαντινό στυλ της, θα ήταν μέρος των μεγαλύτερων έργων δημοσίων έργων που ξεκίνησαν οι αυτοκράτορες της εποχής, με στόχο να εδραιώσουν την Κωνσταντινούπολη, ως την καρδιά της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Ο 4ος αιώνας ήταν μια περίοδος μεγάλων αλλαγών για την πόλη. Η άνοδος του Χριστιανισμού υπό τον Κωνσταντίνο, η ανέγερση εκκλησιών και ανακτόρων και η ενίσχυση της άμυνας της πόλης, συνέβαλαν στη μετατροπή της σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις του αρχαίου κόσμου.
Οθωμανική αυτοκρατορία
Πάνω από τη βυζαντινή αψίδα, υπάρχει ένα πέτρινο τείχος του 15ου αιώνα από την οθωμανική εποχή. Όταν ο Μωάμεθ Β’ κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη το 1453, ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο για την πόλη. Έγινε η πρωτεύουσα της τεράστιας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μιας αυτοκρατορίας που θα κυριαρχούσε σε μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής για αιώνες.
Το πέτρινο τείχος είναι απομεινάρι της πρώιμης οθωμανικής περιόδου, όταν η πόλη υπέστη εκτεταμένη αναδιαμόρφωση για να αντικατοπτρίζει τη νέα της θέση ως αυτοκρατορική πρωτεύουσα.
Υπό Οθωμανική κυριαρχία, η Κωνσταντινούπολη μεταμορφώθηκε για άλλη μια φορά, με την κατασκευή μεγάλων τζαμιών, δημόσιων λουτρών και ανακτόρων. Η λιθοδομή αυτής της εποχής είναι ξεχωριστή, χαρακτηρίζεται από τη δύναμη και τη στιβαρότητά της, αντανακλώντας το μεγαλείο και τη δύναμη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο 15ος αιώνας σηματοδότησε μια εποχή μεγάλης πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής σύνθεσης, καθώς οι Οθωμανοί συνδύασαν τις δικές τους παραδόσεις με τη βυζαντινή κληρονομιά που κληρονόμησαν.
Πρώιμη Τουρκική Δημοκρατία
Οι επάνω όροφοί του κτιρίου κατασκευάστηκαν από ψημένο τούβλο τη δεκαετία του 1920, κατά τα πρώτα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον απόηχο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Τουρκία πέρασε μια περίοδο εκσυγχρονισμού υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Αυτή την εποχή τα αρχιτεκτονικά στυλ άλλαξαν, από το μεγαλείο του οθωμανικού παρελθόντος προς πιο πρακτικά, μοντέρνα σχέδια.
Το ψημένο τούβλο των ανώτερων επιπέδων αντικατοπτρίζει αυτή τη νέα προσέγγιση και μια περίοδο ραγδαίου εξυγχρονισμου. Η χρήση του τούβλου ήταν ευρέως διαδεδομένη στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς ήταν οικονομικά και ανθεκτικά.
Οι επάνω όροφοι αντιπροσωπεύουν τη συνεχή εξέλιξη της πόλης, δείχνοντας πώς η Κωνσταντινούπολη προσαρμόστηκε, αυτή τη φορά, στα ιδανικά του νέου τουρκικού κράτους.
Ένα ζωντανό μνημείο της ιστορίας
Το κτίριο στην οδό Alaykoskü είναι κάτι περισσότερο από μια απλή κατασκευή. Είναι ένα ζωντανό μνημείο της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης. Τα ρωμαϊκά, βυζαντινά, οθωμανικά και μοντέρνα στοιχεία του δείχνουν πώς διαμορφώθηκε η πόλη από κάθε εποχή που έζησε.
Σε μια πόλη που συχνά περιγράφεται ως σταυροδρόμι πολιτισμών, αυτό το κτίριο υπενθυμίζει ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν πάντα ένα μέρος όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση, όπου οι αυτοκρατορίες ανεβαίνουν και πέφτουν και όπου το παρελθόν είναι πάντα παρόν στους δρόμους, τις πέτρες, και τοίχους.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Archeology & Ancient Civilizations
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
- Μυστήριο με τις πλεξούδες των τριών γυναικών που απελευθέρωσε η Χαμάς
- Ενδιαφέρον από την Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί η έλευση του αμερικανικού κολοσσού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ