Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο άνθρωπος που εκπροσωπούσε το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» και ήταν υπέρμαχος της λιτής ζωής, μετά την κατάρρευση της Χούντας αποκαλύφθηκε ότι είχε διάφορες κατοικίες.
Την μονοκατοικία της οδού Αδριανού στο Ψυχικό, την παραθαλάσσια έπαυλη στο Λαγονήσι αλλά και ένα πολεμικό καταφύγιο σε μια δύσβατη, και για πολλά χρόνια άγνωστη, τοποθεσία στην Πάρνηθα.
Στην πραγματικότητα το κτίσμα στο βουνό δεν ήταν μια συνηθισμένη εξοχική κατοικία, αλλά εγκατάσταση που έκρυβε πολεμικό καταφύγιο.
Τι αναφέρουν παλιά δημοσιεύματα
Το καταφύγιο εντόπισε για πρώτη φορά μετά την πτώση του καθεστώτος ο δημοσιογράφος Βασίλης Καβαθάς που έκανε το φωτορεπορτάζ για το περιοδικό “Ταχυδρόμος“. Όταν εντόπισε το κτίριο βρίσκονταν εκεί ακόμα στρατιώτες. Έπιασε στον ύπνο έναν από αυτούς, που πετάχτηκε έξω με ένα όπλο στο χέρι. Τα άγρια σκυλιά ήταν αυτά που σήμαναν συναγερμό.
Το ρεπορτάζ της εποχής ανέφερε ότι το κτίσμα βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας όπου απαγορεύεται κάθε είδους οικοδομική δραστηριότητα. Φυσικά για να πέσουν τα μπετά στην “αετοφωλιά” του δικτάτορα δεν χρειάστηκε άδεια.
Το καταφύγιο ήταν ικανό να φιλοξενήσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ακόμα και σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Συγκεκριμένα το οίκημα έκρυβε μια σειρά υπόγειων στοών και εγκαταστάσεων, στα οποία θα μπορούσε να φιλοξενήσει με ασφάλεια τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, τους Αρχηγούς των Όπλων, τον Πρωθυπουργό αλλά και τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Συντονισμού, Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Βραδυνής“, που δημοσιεύτηκε την 1η Δεκεμβρίου 1973, το ορεινό καταφύγιο είχε δύο ορόφους, έκταση 400 τετραγωνικά μέτρα και ξοδεύτηκαν περίπου 100 εκατομμύρια δραχμές για την ανοικοδόμησή του, ποσό ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής.
Λέγεται ότι, τα χρόνια της παντοδυναμίας του δικτάτορα, η τοποθεσία του καταφυγίου στο βουνό παρέμεινε κρυφή και προστατευόταν από στρατιωτική φρουρά που κατοικούσε σε ξεχωριστό χώρο και διπλή περίφραξη.
Όπως διακρίνουμε και στην αερολήψη, διέθετε ελικοδρόμιο για την ταχύτερη πρόσβαση στο σημείο. Άγνωστο παραμένει το δίκτυο με τις υπόγειες σήραγγες που διαθέτει και σύστημα εξαερισμού.
Τις επόμενες δεκαετίες, το κτήριο λεηλατήθηκε και ήρθε αντιμέτωπο με τη φθορά του χρόνου. Η παρατημένη «αετοφωλιά», ο στρατώνας και το ελικοδρόμιο στέκουν ανάμεσα στα υπολείμματα βλάστησης που άφησε η καταστροφική πυρκαγιά των τελευταίων ετών. Το σημείο είναι προσβάσιμο σε πεζοπόρους και ποδηλάτες.
Δείτε τα εναέρια πλάνα του Up Stories:
Δείτε το βίντεο drone του n.p production:
Πηγές εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: Up Stories
Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ήθελε να βαφτίσει το παιδί της Τζένης Καρέζη και του Καζάκου. Το σχέδιο για να τον αποφύγουν…
Ειδήσεις σήμερα:
- Τραμπ από Νταβός. «Ελάτε στην Αμερική να παράγετε, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσετε δασμούς». Τι είπε για τον Πούτιν
- Έρχεται τροπολογία για απαγόρευση πώλησης καυσίμων σε μοτοσικλετιστές που δεν φορούν κράνος
- Αστεροειδής ή Tesla; Η απίστευτη παρανόηση που ενθουσίασε και απογοήτευσε αστρονόμους
- Απόπειρα αρπαγής ανηλίκου στην Άνω Γλυφάδα. Ο δράστης ισχυρίστηκε ότι η μητέρα του παιδιού είχε χτυπήσει
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ