Tο 6χρονο παιδί που έχασε την οικογένειά του και συμμετείχε στο Β’ Π.Π. Η ιστορία του έγινε ταινία

Tο 6χρονο παιδί που έχασε την οικογένειά του και συμμετείχε στο Β’ Π.Π. Η ιστορία του έγινε ταινία

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άλλαξε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση.

Πολλά πέθαναν, ορφάνεψαν ή τραυματίστηκαν και άλλα, όπως ο Σεργκέι Αλέσκοφ από τη Σοβιετική Ένωση, κατόρθωσαν να επιζήσουν πολεμώντας.

Έγγραφα για τη γέννηση του Αλέσκοφ δεν διατηρήθηκαν. Εκτιμάται ότι γεννήθηκε ή το 1934 ή, κατά πάσα πιθανότητα, το 1936 στο δασικό χωριό Γκριν της περιφέρειας Καλούγκα.

Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, το χωριό αποτέλεσε ορμητήριο ανταρτών και πολλοί κάτοικοί του παρείχαν τρόφιμα στους αντάρτες με ρίσκο τη ζωή τους.

“Τρέξε όσο σου επιτρέπει η δύναμή σου!”

Το καλοκαίρι του 1942, οι κάτοικοι του Γκριν πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τη συνεργασία τους με τους αντάρτες. Ούτε η οικογένεια του μικρού Αλέσκοφ γλίτωσε από το μένος των Γερμανών.

Εκείνοι κρέμασαν τον μεγαλύτερο αδερφό του και πυροβόλησαν τη μητέρα του ενώ εκείνη προσπαθούσε να προστατεύσει τον γιο της. Με δεδομένο ότι ο πατέρας είχε πεθάνει πριν από τον πόλεμο, το μικρό αγόρι έμεινε εντελώς απροστάτευτο.

Κατάφερε να γλιτώσει, χάρη σε ένα γείτονα που τον βοήθησε να δραπετεύσει από ένα παράθυρο. Μες στην απελπισία του, ο γείτονας φώναξε στο μικρό παιδί: “Τρέξε όσο σου επιτρέπει η δύναμή σου!

Βρέθηκε αδυνατισμένο και γεμάτο ψώρα

Σοκαρισμένο από την απώλεια της μητέρας του, το 6χρονο αγόρι τριγυρνούσε στο δάσος για εβδομάδες, προσπαθώντας να επιβιώσει.

Τον Αύγουστο του 1942, ανακαλύφθηκε από μια ομάδα αναγνώρισης του 142ου Συντάγματος Τυφεκιοφόρων Φρουρών. Οι στρατιώτες έμειναν εμβρόντητοι, όταν τον αντίκρισαν.

Ο Αλέσκοφ βρισκόταν σε πολύ κακή σωματική και ψυχολογική κατάσταση. Ήταν αδυνατισμένος και γεμάτος ψώρα ενώ όταν ρωτήθηκε για τη μητέρα του, ξέσπασε σε κλάματα.

“Όλοι ήταν μουδιασμένοι βλέποντας την κατάστασή του. Ήθελα να ορμήσω εκεί, στη γραμμή των χαρακωμάτων, και να πιάσω το λαιμό του πρώτου Ναζί που θα συναντούσα”, είπε ο διοικητής του συντάγματος, Μιχαήλ Βορόμπιοφ που αργότερα υιοθέτησε το παιδί.

Εντάχθηκε στο στρατό, βοήθησε ποικιλοτρόπως και έγινε η χαρά μέσα στη ζοφερότητα

Ο Αλέσκοφ έγινε μέλος του σοβιετικού συντάγματος και φόρεσε στολή. Ήταν ο νεότερος στρατιώτης του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, όπως ονομαζόταν ο Β’ Παγκόσμιος στη Σοβιετική Ένωση.

Όπως ήταν λογικό, δεν έλαβε μέρος στα πεδία των μαχών. Αποδείχθηκε, όμως, ιδιαίτερα πρόθυμος και χρήσιμος σε βοηθητικές εργασίες.

Έδινε εφημερίδες και επιστολές σε υπομονάδες και έτρεχε συνεχώς στα κεντρικά γραφεία για να ζητήσει περισσότερες οδηγίες. Πρόσφερε, νερό, φυσίγγια και χειροβομβίδες στους στρατιώτες.

Μια μέρα, ενώ έκανε τα συνηθισμένα του δρομολόγια, ανακάλυψε Γερμανούς που κρύβονταν σε μια θημωνιά. Τους ανέφερε στον Βορόμπιοφ και οι στρατιώτες εξουδετέρωσαν τον εχθρό.

aleshkov_regiment

Ο μικρός Σεργκέι μαζί με το σοβιετικό σύνταγμα – Πηγή εικόνας: Youtube

Όλοι οι στρατιώτες τον έβλεπαν σαν το γιο ή τον μικρό αδελφό τους. Τα τραγούδια του και η χαριτωμένη παρουσία του, τους βοήθησε να ξεχάσουν για λίγο ότι βρίσκονται σε καιρό πολέμου.

Ο ταγματάρχης Βορόμπιοφ αγαπούσε πολύ τον μικρό Σεργκέι. Δεν είχε γυναίκα ή παιδιά, αλλά χάρη στο μικρό αγόρι βρήκε και τα δύο.

Ο Αλέσκοφ του ζήτησε να παντρευτεί μια νοσοκόμα ονόματι Νίνα Μπέντοβα. Συγκινημένος από την πρόταση του αγαπημένου του Σεργκέι, ζήτησε από τη Νίνα να βγουν και τελικά παντρεύτηκαν.

Ο νεότερος συμμετέχων της μάχης του Στάλινγκραντ

Ο Αλέσκοφ συμμετείχε στην περίφημη μάχη του Στάλινγκραντ και διακρίθηκε για τη γενναιότητα και την οξυδέρκειά του. Μια φορά τραυματίστηκε στο πόδι από θραύσματα. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, αλλά ανέρρωσε και επέστρεψε στα καθήκοντά του.

Προσπάθησε να σώσει τον θετό του πατέρα, όταν ο τελευταίος βρέθηκε κάτω από συντρίμμια σε ένα χαράκωμα κατά τη διάρκεια γερμανικών βομβαρδισμών. Επειδή δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα μόνος του, ενημέρωσε τους στρατιώτες του συντάγματος να τον βοηθήσουν.

Τον Απρίλιο του 1943, του απονεμήθηκε το μετάλλιο “Για Στρατιωτική Αξία”. “Με το κέφι και την αγάπη του για τη μονάδα, ενίσχυσε το ηθικό και την αυτοπεποίθηση για τη νίκη σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Ο σύντροφος Αλέσκοφ είναι ο αγαπημένος του συντάγματος”, έλεγε η διαταγή που συνόδευε το μετάλλιό του.

Αφού τελείωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, έλαβε το μετάλλιο “Για τη νίκη επί της Γερμανίας”. Μετά από αίτημα του στρατάρχη Βασίλι Τσούικοφ, ο Αλέσκοφ σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή της πόλης Σουβόροφ. Αποφοίτησε το 1954, αλλά τελικά ακολούθησε νομική καριέρα, συνεχίζοντας τις σπουδές του.

Στην πορεία της ζωής του, ο Αλέσκοφ παντρεύτηκε και έγινε πατέρας δύο παιδιών. Το 1990, πέθανε από καρδιακή προσβολή, βρισκόμενος σε στάση λεωφορείου. Η στρατιωτική παιδική ηλικία είχε αφήσει βαριά σημάδια στην υγεία του.

Η ιστορία του έγινε πηγή έμπνευσης για ταινία

Το Φεβρουάριο του 2019, κυκλοφόρησε η ταινία “Το αγόρι στρατιώτης“, η οποία βασίστηκε στην ιστορία του Σεργκέι Αλέσκοφ. Τον 6χρονο στρατιώτη υποδύθηκε ο Αντρέι Αντρέεφ.

Soldier Boy - Full Movie

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: YouTube

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr