Την άνοιξη του 2008, ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός έλαβε στο σπίτι του το “Δίπλωμα Συμμετοχής στο Νόμπελ Ειρήνης 2007”.
Ο Ζερεφός, μαζί με τον συνεργάτη του Αλκιβιάδη Μπάη, ήταν οι πρώτοι Έλληνες που τιμήθηκαν με το βραβείο.
Το Νόμπελ Ειρήνης το 2007 αποδόθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο της Αμερικής, Αλ Γκορ, και στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που κατέδειξε πόσο σοβαρό είναι το το πρόβλημα υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής “μοίρασε” το βραβείο σε όλους τους επιστήμονες που έκρινε ότι συνέβαλαν περισσότερο σε αυτή την κατάκτηση.
Ο Χρήστος Ζερεφός ήταν ένας από αυτούς, καθώς δεν έχει υπάρξει έκθεση του IPCC που δεν περιλαμβάνει κάποια εργασία του.
Ο Χρήστος Ζερεφός γεννήθηκε στο Κάιρο τον Απρίλιο του 1943, στα δύσκολα χρόνια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Σπούδασε φυσική και μετεωρολογία στην Αθήνα και τον τίτλο του καθηγητή τον κέρδισε επίσημα το 1979, όταν άρχισε να διδάσκει “Φυσική της Ατμόσφαιράς” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Διατήρησε τη θέση μέχρι και το 2002, όταν ανέλαβε να διδάξει Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών.
Παράλληλα, συμμετείχε σε πλήθος διεθνών επιστημονικών οργανισμών και κατέκτησε παγκόσμιες πρωτιές.
Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε μοντέλο για τη μελέτη της σχέσης μεταξύ του ήλιου και του όζοντος της ατμόσφαιρας, καθώς επίσης κι ο πρώτος που τόνισε ότι η αραίωση του όζοντος οφείλεται για την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία που προκαλεί μέχρι και καρκίνο.
Οι μελέτες του έχουν χρησιμοποιηθεί στις αναθεωρήσεις του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, της πρώτης παγκόσμιας συμφωνίας για το περιβάλλον, που υπογράφτηκε το 1987.
Το Πρωτόκολλο όριζε τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν, για να μειωθεί η τρύπα του όζοντος, η οποία είχε ανοίξει στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των χημικών ουσιών που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος.
Η πιο βλαβερή ουσία ήταν οι χλωροφθοράνθρακες, ουσία που χρησιμοποιούνταν κυρίως για την ψύξη, όπως στα κλιματιστικά.
Η αραίωση του όζοντος που υπάρχει στην ατμόσφαιρα παρατηρήθηκε τη δεκαετία του ’70. Μέχρι τότε δεν είχαν αντιληφθεί πως οι χλωφροράνθρακες μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στα στρώματα του όζοντος.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ζερεφός σε συνέντευξή του, το 1987, επιτεύχθηκε κάτι πρωτόγνωρο.
Οι μεγαλύτερες βιομηχανίες χημικών, εταιρείες των οποίων ο ετήσιος προϋπολογισμός ξεπερνά τον προϋπολογισμών ακόμα και κρατών σε ορισμένες περιπτώσεις, συμφώνησαν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν χλωροφθοράνθρακες.
Τα μέτρα που πάρθηκαν δεν ήταν τόσο αυστηρά όσο θα επιθυμούσαν οι επιστήμονες, αλλά ήταν μία πρώτη κίνηση που έδειχνε ότι ο κόσμος αντιλαμβανόταν ότι επρόκειτο για ένα πρόβλημα που δεν αφορούσε μόνο μία χώρα, αλλά όλη τη γη.
Ακόμα όμως και με τη συνεργασία εκατοντάδων κρατών, οι ζημιές που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στον περιβάλλον δεν είναι εύκολο να διορθωθούν.
Το όζον που καταστράφηκε μέσα σε λίγες δεκαετίες, θα χρειαστεί σχεδόν έναν αιώνα για να ανακάμψει. Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις θεωρούν πως αυτό δεν πρόκειται να επιτευχθεί πριν από 2070.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο καθηγητής Ζερεφός έχει προειδοποιήσει πως τα χρηματικά ποσά τα οποία θα χρειαστούν για να αποκαταστήσουν τις συνέπειες που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, είναι τεράστια.
Συγκεκριμένα, υπολογίζει πως το 2100, η Ελλάδα θα χρειαστεί 700 εκατομμύρια ευρώ. Αν όμως το κράτος δράσει αποτελεσματική και λάβει μέτρα προσαρμογής, το κόστος μπορεί να πέσει στα 400 εκατομμύρια.
Βέβαια, η αποσταθεροποίηση του κλίματος δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την Ελλάδα.
Το 2003, περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στην Γαλλία από τον πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της χώρας καύσωνα.
Οι θάνατοι σε όλη την Ευρώπη έφταναν τους 70 χιλιάδες.
Οι θερμοκρασίες είχαν ξεπεράσει τους 40 βαθμούς και ο καύσωνες κράτησε περισσότερο από μία εβδομάδα.
Ο καθηγητής υποστηρίζει πως, αν το κλίμα συνεχίσει να αποσταθεροποιείται με τον ίδιο ρυθμό μέχρι το 2100, οι θερμοκρασίες αυτές θα θεωρούνται δροσιά.
Τον Χρήστο Ζερεφό φιλοξενεί η νέα εκπομπή του ΟΤΕ ΤV, «Κορυφές», η οποία κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 12 Ιουλίου στις 22.00 στο OTE HISTORY.
Οι «Κορυφές» εγκαινιάζουν έναν πλούσιο κύκλο εκπομπών και σειρών ντοκιμαντέρ παραγωγής ΟΤΕ TV με καλεσμένους σπουδαίες προσωπικότητες από την ελληνική επιστημονική, επιχειρηματική και καλλιτεχνική κοινότητα.
Μείνετε συντονισμένοι από αυτή την Τρίτη και κάθε Τρίτη στις 22.00 αποκλειστικά στον ΟΤΕ ΤV.
Ειδήσεις σήμερα:
- Καρέκλες και μεταλλικά τραπέζια ανέσυραν δύτες από τη λίμνη Παμβώτιδα. Ο καθαρισμός θα ολοκληρωθεί σε 2 μήνες
- Θεσσαλονίκη. 55χρονος έκανε σκωληκοειδίτιδα και μετά από 1 χρόνο του είπαν ότι έχει καρκίνο. Κατέθεσε αγωγές κατά γιατρών
- Η νέα υπ. Παιδείας του Τράμπ εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Οι καταγγελιες
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr