Οργανωμένες ομάδες τυμβωρύχων ξεθάβουν και πουλάνε προσωπικά αντικείμενα και στρατιωτικό εξοπλισμό, που βγάζουν από τάφους στρατιωτών του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι ιερόσυλοι, διαθέτουν συμβούλους με ιστορικές γνώσεις. Ξέρουν που έγιναν οι πολύνεκρες μάχες, ερευνούν επί τόπου τα πεδία και ξεθάβουν, από τους τάφους χιλιάδων γερμανών και ρώσων στρατιωτών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, οτιδήποτε έχει αξία στο «χρηματιστήριο» των συλλεκτών της Βρετανίας.
Τι βρίσκουν
Στρατιωτικές ταυτότητες αναγνώρισης, τουφέκια, μαχαίρια, μεταλλικούς σταυρούς, κράνη, στολές, ακόμη και προσωπικές φωτογραφίες που είχαν μαζί τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, πωλούν ακόμα και οστά που ανασύρουν από τους τάφους. Η εμπορική διακίνηση, γίνεται κυρίως μέσα από ηλεκτρονικές ιστοσελίδες .
Περιοχές που δραστηριοποιούνται
Οι ιερόσυλοι δραστηριοποιούνται στα πεδία των μαχών, κυρίως του ανατολικού μετώπου, όπου χάθηκαν εκατομμύρια στρατιώτες και από τις δύο πλευρές. Οι εκταφές είναι μεθοδικές και αρκετά οργανωμένες. Κάποια από τα «αναμνηστικά», που έχουν αναγνωριστεί, προέρχονται από την περιοχή Demyansk της Ρωσίας και από την περιοχή Kurland της Λετονίας.
Αγοραστικό κοινό
Στόχος είναι η διάθεσή των αντικειμένων στην βρετανική αγορά, καθώς είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που όχι μόνο δεν απαγορεύεται αυτού του είδους το εμπόριο, αλλά ο τζίρος φθάνει σε πολλά εκατομμύρια λίρες.
Στην πρόσφατη έκθεση με όνομα «Πόλεμος και Ειρήνη» -η οποία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη- και έγινε στο Κεντ, υπήρχαν διάφορα αντικείμενα, τα οποία προέρχονταν από τους τάφους. Οι αγοραστές αυτοπροσδιορίζονται ως λάτρεις της ιστορίας και όχι φιλοναζί και υποστηρίζουν ότι ο σκοπός τους είναι «να κάνουν δικό τους ένα κομμάτι ιστορίας».
Εξάλλου, όπως διευκρινίζουν κάποιοι συλλέκτες, οι αφοσιωμένοι ναζιστές επιθυμούν «κάτι καθαρό και όχι λείψανα».
Αντιδράσεις
Πολλοί είναι εκείνοι που αντιδρούν στην ιεροσυλία.
Η επιτροπή για τους γερμανικούς τάφους των πολέμων αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το ζήτημα.
Στο πλευρό τους βρίσκονται και οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η μελέτη για τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι στο ζενίθ της και με τις ενέργειες αυτές το μόνο που καταφέρνουν είναι να καταστρέφουν την έρευνα.
«Δεν αξίζει σε κανέναν να ξεθάβουν τα οστά του και να τα ξαναπετάνε μέσα στον λάκκο», υποστηρίζει ο αρχαιολόγος Πωλ Ρήντ. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν δυνατή η αναγνώριση των πτωμάτων καθώς δεν υπάρχει πια κανένα προσωπικό τους στοιχείο ή κάποια ταυτότητα.
αντλήθηκαν πληροφορίες από: The Daily Mail
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr