“Η ιστορία λάμπει στο σύγχρονο νόμισμα”. Είναι ένα από τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιγράφουν το νόμισμα του ενός ευρώ στολισμένο με το ίδιο μοτίβο που είχε το ασημένιο τετράδραχμο στην Αθήνα τον 5ο αιώνα π.χ.
Το αργυρό τετράδραχμο ήταν το πιο γνωστό νόμισμα του αρχαίου κόσμου. Υπήρξε το ισχυρό διεθνές νόμισμα της αρχαιότητας για δύο αιώνες. Είχε επικρατήσει να λέγεται απλώς “γλαύκα”, καθώς απεικόνιζε μια κουκουβάγια στην οπίσθια όψη. Η εθνική όψη του ελληνικού κέρματος του 1 ευρώ απεικονίζει την οπίσθια όψη του αργυρού τετράδραχμου Αθήνας.
Το τετράδραχμο είχε αξία ίση με τέσσερις δραχμές. Τα πλέον γνωστά τετράδραχμα της αρχαιότητας ήταν αυτό της πόλης των Αθηνών το οποίο είχε ευρεία εμπορική χρήση από τις αρχές του 5ου αιώνα έως και τον 1ο αιώνα π.Χ., καθώς και το ελληνιστικό τετράδραχμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η “γλαυξ”
Το Αθηναϊκό τετράδραχμο χρησιμοποιούνταν ευρέως στις συναλλαγές κατά την αρχαιότητα. Το χρησιμοποιούσαν ακόμα και πόλεις οι οποίες ήταν εχθρικές προς την Αθήνα. Η Αθήνα είχε στη διάθεση της ορυχεία αργύρου -ιδιαίτερα αυτό του Λαυρίου- και ήταν σε θέση να παράγει μεγάλο αριθμό νομισμάτων. Έτσι ανέπτυξε μεγάλη οικονομική άνεση, που επέτρεψε στην πόλη να δημιουργήσει μεγάλα έργα όπως την ανοικοδόμηση της Ακρόπολης και το κτίσιμο του Παρθενώνα, καθώς και την χρηματική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου.
Το Αθηναϊκό τετράδραχμο είχε την παράσταση της κεφαλής της Αθηνάς στη μια όψη, και την παράσταση της κουκουβάγιας στην άλλη πλευρά, η οποία αποτελούσε το σύμβολο της πόλης και συνοδευόταν με ένα κλαδί ελιάς. Σύμφωνα με τον Φιλόχορο, Αθηναίο ιστορικό του 3ου αιώνα π.Χ., η “γλαυξ” ήταν γνωστή σε όλο τον αρχαίο κόσμο και απολάμβανε εμπιστοσύνης στις συναλλαγές.
Το σχέδιο του νομίσματος παρέμεινε αναλλοίωτο για πάνω από 2 αιώνες, όταν και αισθητικά άρχισε να θεωρείται πεπαλαιωμένο. Για να διαφοροποιήσει το νόμισμα της από τον αργυρό στατήρα της Αίγινας ο οποίος ζύγιζε περίπου 12.3 γραμμάρια, η Αθήνα δημιούργησε το τετράδραχμο της με βάση το Αττικό μέτρο των 4.3 γραμμαρίων ανά δραχμή, συνολικά 17.2 γραμμάρια.
Συλλεκτικό
Tο ευρώ με τη μορφή κουκουβάγιας κόπηκε από την Ελλάδα από την αρχή κυκλοφορίας του νομίσματος. Τον Σεπτέμβριο του 2023, οι συλλέκτες της ιταλίας πλήρωναν 30 ευρώ για ένα ευρώ κοπής του 2020 και του 2021, ενώ για εκείνα από το 2013 η τιμή έφτανε έως και τα 50 ευρώ. Πρέπει όμως να είναι σε άψογη κατάσταση, σαν να έχουν μόλις βγει από το νομισματοκοπείο.
“Η κουκουβάγια είναι ένα ζώο που ανήκει στη μυθολογία της Αρχαίας Ελλάδας, στην πραγματικότητα συνδέεται στενά με τη μορφή της θεάς Αθηνάς, και είναι επίσης το σύμβολο της πόλης της Αθήνας σήμερα”, ανέφερε συγκεκριμένη ιταλική ιστοσελίδα με αντικείμενο τις συλλογές.
Αλλά δεν είναι μόνο η κουκουβάγια που έκανε το νόμισμα τόσο περιζήτητο. Υπάρχει επίσης ένα «S» μέσα στο αστέρι που περιβάλλει και τις δύο πλευρές, κάτω από τα πόδια της κουκουβάγιας.
Το γράμμα αντιπροσωπεύει το Suomi, το αρχικό όνομα της Φινλανδίας που τα πρώτα χρόνια ανέλαβε την παραγωγή διαφόρων νομισμάτων για την Ελλάδα.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Greeks Worldwide/facebook
Το ελληνικό νησί που έκοψε τα πρώτα νομίσματα στην Ευρώπη. Γιατί απεικόνιζαν τη θαλάσσια χελώνα
Ποια σχέση έχουν τα “τάλαρα” με το δολάριο και τη Γερμανία; Γιατί το 5δράχμο λεγόταν τάληρο;
Ειδήσεις σήμερα:
- Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τα μεγαλύτερα λιμάνια πετρελαίου παγκοσμίως
- Πέθανε σε ηλικία 116 ετών η Γιαπωνέζα Τομίκο Ιτόκα, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο
- Στο φως οι υπόγειες δομές της Αγίας Σοφίας. Θα είναι προσβάσιμες στο κοινό σε περίπου ένα χρόνο
- Διάρρηξη με λεία Rolex και κοσμήματα στη Βάρη. Ένοπλη εισέβαλλαν σε μονοκατοικία
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ