Τι συμβαίνει στο βυθό μεταξύ Σαντορίνης – Αμοργού. Οι χάρτες του ελληνικού Ωκεανογραφικού δεν συσχετίζουν ρήγματα με ηφαίστεια

Τι συμβαίνει στο βυθό μεταξύ Σαντορίνης – Αμοργού. Οι χάρτες του ελληνικού Ωκεανογραφικού δεν συσχετίζουν ρήγματα με ηφαίστεια
Με μια εμπειραστατωμένη σύντομη ανάλυση και απεικονίσεις ο Δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου, ειδικός στη θαλάσσια γεωλογία, ξεκαθαρίζει τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό και επισημαίνει ότι οι σεισμοί που καταγράφονται αυτή την περίοδο, δεν συσχετίζονται με τη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

“Υπάρχουν δύο κύρια ηφαιστειακά κέντρα στην περιοχή: το πρώτο κάτω από την Καλντέρα της Σαντορίνης, το δεύτερο, το υποβρύχιο ηφαίστειο Kolumbo, περίπου 7 χλμ βορειοανατολικά της Σαντορίνης.

Η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ξεχωριστά από την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η σημερινή σεισμική δραστηριότητα δεν συμπίπτει με τις τοποθεσίες των ηφαιστειακών κέντρων”, ανάφερε στη Dailymail Online.

Ο διακεκριμένος γεωλόγος στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, συμπληρώνει:

“Οι σεισμολόγοι έχουν δύο σενάρια: το πρώτο, πιο πιθανό, είναι ότι η δραστηριότητα θα συνεχιστεί για μερικές μέρες, εβδομάδες ή λίγους μήνες με παρόμοια ή μικρότερα μεγέθη και σταδιακά θα σταματήσει. Το δεύτερο σενάριο, που είναι λιγότερο πιθανό, είναι ότι η δραστηριότητα θα κορυφωθεί με μεγαλύτερο σεισμό και θα αρχίσει να μειώνεται μετά από αυτό”.

Το θρυλικό Ελληνικό Ωκεανογραφικό Σκάφος ΑΙΓΑΙΟ που κατέγραψε το βυθό και τα ρήγματα.

Ο Δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου, που έχει ειδίκευση στη Τεκτονική και τη Γεωδυναμική, κάνει λόγο για παραφημολογία για σχέση της ενεργοποίησης των ρηγμάτων με πιθανή πρόκληση ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Καλδέρα ή στο Κολούμπο. Αυτό στερείται οποιασδήποτε επιστημονικής βάσης.
Ο ίδιος αναφέρει:

“Δυστυχώς η παραφημολογία αυτή ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή βράδυ και συντηρείται από σχεδόν όλα τα ΜΜΕ με προβολή χολυγουντιανών εικόνων με ηφαστειακές εκρήξεις, “αφιερώματα” στο ιστορικό των ηφαιστείων και δηλώσεων “ειδικών” και μη.

Καλό είναι να γνωρίζει ο κόσμος ότι η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου και η Επιτροπή Ηφαιστειακού Κινδύνου του ΟΑΣΠ, οι οποίες έχουν καθημερινές συσκέψεις, αποκλείουν κατηγορηματικά την πιθανότητα πρόκλησης ηφαιστειακής δραστηριότητας από την τρέχουσα σεισμικότητα μεταξύ Σαντορίνης-Αμοργού”.

Χάρτες και απεικονίσεις για τα ρήγματα και τις κατολισθήσεις στη περιοχή 

Ο κ. Σακελλαρίου παραθέτει χάρτες, απεικονίσεις και φωτογραφίες από την ερευνητικές αποστολές του Ελληνικού Ωκεανογραφικού Σκάφους ΑΙΓΑΙΟ, το οποίο -όπως λέει- παρά την αδιαφορία της πολιτείας, επί 40 και πλέον χρόνια, συνεχίζει να ερευνά τις Ελληνικές (και όχι μόνο) θάλασσες.
Η 1η εικόνα δείχνει το νησάκι της Άνυδρου από δύο όψεις. Τα γραφικά δείχνουν το περίφημο πια Ρήγμα της Άνυδρου που κόβει το νησάκι, κατεβάζει το ΒΔ τμήμα και ανεβάζει το ΝΑ.
Οι φωτογραφίες έχουν παρθεί από το Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ, στη διάρκεια ενός από τους πολλούς ερευνητικούς πλόες στη περιοχή.

Απεικονίσεις του ρήγματος στην Άνυδρο. Φωτο © Dimitris Sakellariou

Η 2η εικόνα δείχνει τα ρήγματα της περιοχής, την περιοχή που πιθανότατα ήταν το επίκεντρο του σεισμού 7.5 του 1956 (κόκκινη έλλειψη) και την περιοχή της τρέχουσας σεισμικότητας (άσπρη έλλειψη).

Η μορφολογία του πυθμένα και τα υποθαλάσσια ρήγματα της ευρύτερης περιοχής Σαντορίνης-Αμοργού, όπως έχουν χαρτογραφηθεί από πολλαπλά ερευνητικά ταξίδια του Ωκεανογραφικού Σκάφους Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ.  Το επίκεντρο φαίνεται ότι δεν συμπίπτει με τον σεισμό του 1956

Πολλοί λένε, χωρίς σοβαρή τεκμηρίωση, ότι το Ρήγμα Αμοργού έδωσε το σεισμό του 1956.
“Η αλήθεια είναι ότι κανείς μας δεν ξέρει που ακριβώς ήταν το επίκεντρο του σεισμού του 1956. Επομένως δεν ξέρουμε ποιό ή ποιά ρήγματα έδωσαν αυτόν τον σεισμό”, επισημαίνει ο Σακελλαρίου.
Η 3η εικόνα δείχνει ανάγλυφα την μορφολογία του βυθού της περιοχής Σαντορίνης-Αμοργού, στην οποία έχουν σημειωθεί τα σημεία που υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για υποθαλάσσιες κατολισθήσεις από τον σεισμό του 1956.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr