Στις 25 Ιανουαρίου 1833, ο 17χρονος βασιλιάς Όθων έφτασε στην πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, το Ναύπλιο. Όταν η αρμάδα που τον συνόδευε πέρασε το Ναβαρίνο, άναψαν φωτιές από βουνό σε βουνό και στο Ιτς Καλέ ρίχτηκαν κανονιές.
Χιλιάδες άνθρωποι κατέφθασαν στο Ναύπλιο για να τον υποδεχτούν. Ανάμεσα τους και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος κατέθεσε τα όπλα του μπροστά στα πόδια του Όθωνα για να δείξει ότι θα υπηρετήσει την νέα τάξη πραγμάτων.
Ο νεαρός Όθων, συνοδευόταν από Βαυαρούς συμβούλους και αξιωματούχους.
Παρέμεινε στην πρωτεύουσα για 11 μήνες. Στο διάστημα αυτό διάβαζε ελληνική ιστορία και έκανε ταξίδια για να γνωρίσει την νέα του πατρίδα.
Ωστόσο, το μεσογειακό κλίμα και οι φτωχικές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα, δυσχέραιναν την καθημερινότητα των Βαυαρών.
Το κλίμα ήταν βαρύ, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν συχνά. Πολλοί Βαυαροί ακόλουθοι προσβλήθηκαν από κοιλιακό τύφο και έχασαν τη ζωή τους.
Μερικά χρόνια αργότερα, ενώ η πρωτεύουσα είχε μεταφερθεί στην Αθήνα, ο πατέρας του Όθωνα, Λουδοβίκος Α’, ζήτησε από τον Βαυαρό γλύπτη, Κρίστιαν Ζίγκελ να φιλοτεχνήσει γλυπτό στη μνήμη των συμπατριωτών του που πέθαναν στο Ναύπλιο.
Ο Ζίγκελ σμίλευσε πάνω σε βράχο στο συνοικισμό Πρόνοια, ένα τεράστιο γλυπτό που είχε τη μορφή λιονταριού.
Στη γερμανική επιγραφή που υπάρχει κάτω από το γλυπτό αναγράφεται: “Οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες της βασιλικής βαυαρικής μεραρχίας προς του συμπατριώτες τους. Ανηγέρθη από τον βασιλέα Λουδοβίκο Α’ της Βαυαρίας. Το εποίησε ο Χριστιανός Ερρίκος Ζίγκελ”.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο πρώτος βασιλιάς του Βελγίου είχε αποδεχθεί να γίνει Βασιλιάς της Ελλάδας. Γιατί ο Λεοπόλδος τελικά άλλαξε γνώμη και τη θέση του πήρε ο ανήλικος Όθωνας
Φέρει ομοιότητες με το «λιοντάρι της Κέας», το αρχαίο γλυπτό που σμιλεύτηκε στο βράχο της χώρας του νησιού τον 6ο αιώνα π.Χ. και τον λέοντα της Λουκέρνης του Μπέρτελ Θορβάλντσεν.
Ο λέοντας της Λουκέρνης βρίσκεται στην Ελβετία και φιλοτεχνήθηκε προς τιμήν των Ελβετών Φρουρών που σφαγιάστηκαν από επαναστάτες στις 10 Αυγούστου του 1792.
Είχε χαρακτηριστεί από τον Μαρκ Τουέιν ως το “πιο θρηνητικό και κινούμενο κομμάτι πέτρας στον κόσμο”.
Στην αρχαιότητα το λιοντάρι σε επιτύμβια μνημεία έδειχνε τη σπουδαιότητα του νεκρού.
Στην περίπτωση του “Λέοντα του Ναυπλίου”, ο γλύπτης ήθελε να αποτυπώσει τη θλίψη των Βαυαρών για τον θάνατο των συμπατριωτών του.
Το γλυπτό είναι γνωστό ως ο “Λέων των Βαυαρών” και συμβολίζει τον αιώνιο ύπνο του θανάτου.
Δείτε βίντεο του UpStories με το “Λιοντάρι των Βαυαρών”:
Αντλήθηκαν πληροφορίες από “Ναυτιλιακά Ανάλεκτα VIII” , Ιωάννα Κ. Σπηλιοπούλου, Δήμος Ναυπλιέων Πνευματικό Ίδρυμα “Ιωάννης Καποδίστριας”
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Πού βρίσκεται το λιοντάρι με το αινιγματικό χαμόγελο που έσωσε τις νησιώτισσες από την δολοφονική μανία των Νυμφών. Ο μύθος γύρω από το αρχαίο γλυπτό που σμιλεύτηκε στο βράχο
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr