Τι προβλέπει ο υγειονομικός χάρτης για το 2025. Με QR code στα Επείγοντα και περισσότερο προσωπικό. Όλες οι αλλαγές

Τι προβλέπει ο υγειονομικός χάρτης για το 2025. Με QR code στα Επείγοντα και περισσότερο προσωπικό. Όλες οι αλλαγές

«Σάρκα και οστά» αναμένεται να λάβει ο νέος υγειονομικός χάρτης εντός του 2025, ξεκινώντας τις αλλαγές στο σύστημα υγείας, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από το βήμα του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας 2024.

Το εγχείρημα, το οποίο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα και επί μακρόν το δημόσιο διάλογο, θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες σε δομές, προσωπικό, εξοπλισμό, μέτρα και προγράμματα.

Συλλέγοντας στοιχεία με ομοιογενή μεθοδολογία, θα δώσει μια σαφή εικόνα για την υφιστάμενη κατάσταση στο σύστημα υγείας και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών ανά γεωγραφική περιοχή και την εξοικονόμηση πόρων.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι οι πρώτες αλλαγές θα είναι τέτοιες που δεν θα «σοκάρουν» το σύστημα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι κανένα νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει.

«Κανένα νοσοκομείο δεν κλείνει και αυτό γιατί δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί άλλη δομή. Για ένα νέο δημόσιο νοσοκομείο χρειάζονται περίπου 10 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, θα υπάρξουν αλλαγές και συγχωνεύσεις στα τμήματα αλλά και δημιουργία νέων τμημάτων, καθώς οι ανάγκες παροχής υπηρεσιών έχουν αλλάξει σε σχέση με 30 χρόνια πριν.

Ταυτόχρονα, θα δούμε οριζόντιες τροποποιήσεις εντός της διοικητικής οργάνωσης των νοσοκομείων της χώρας καθώς και αλλαγές τμημάτων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Tracking στα ΤΕΠ

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, εντός του 1ου διμήνου του 2025 θα εφαρμοστεί η πρώτη ιχνηλάτηση (tracking) των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων, που θα παρέχει στο υπουργείο τις πληροφορίες για να ελέγχει και να παρεμβαίνει στη λειτουργία τους.

Πρόκειται για μία από τις παρεμβάσεις που στόχο έχουν να μειώσουν τις μεγάλες αναμονές και να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πολιτών στα Επείγοντα, κατά τις εφημερίες των νοσοκομείων.

«Ο ασθενείς που θα καταφθάνει στα Επείγοντα θα παίρνει ένα QR code το οποίο θα σκανάρεται και θα μπορούμε να παρακολουθούμε την ώρα και τη διαδρομή του από ιατρείο σε ιατρείο. Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώνουμε εάν όντως χρειάζεται να προσθέσουμε προσωπικό σε ένα ιατρείο ή η αναμονή οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιος δεν κάνει καλή διοίκηση», διευκρίνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην κατεύθυνση αυτή θα αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.

«Παράλληλα ανακαινίζονται όλα τα ΤΕΠ και θα υπάρχει μία πολύ μεγάλη βελτίωση στο τέλος του 2025. Το νοσοκομείο “Αττικόν”, για παράδειγμα, από 1.000 τ.μ θα πάει στα 5.000 τ.μ., ενώ θα έχουμε και μία πολύ μεγάλη αύξηση του προσωπικού στα ΤΕΠ», πρόσθεσε ο Υφυπουργός.

Όσον αφορά στις εφημερίες, ήδη από την 1η Νοεμβρίου 2024 έχουν ξεκινήσει αλλαγές στην εφημέρευση των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου, όπου καθημερινά απευθύνονται από 1.800 έως 2.200 ασθενείς, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

Όπως διευκρίνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, και στην εφημέρευση οι αλλαγές θα γίνουν αργά, ούτως ώστε να υπάρχει μία κάθε δύο μήνες και να μην προκληθεί «σοκ» το σύστημα.

Πηγή| Reader της Έφης Τσιβίκα

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.