Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών για τα τσιμπήματα; Ο πρ. της Δερματολογικής Εταιρείας, Ι. Μπάρκης απαντά
Μετά από τσίμπημα μέδουσας ή θαλάσσιας ανεμώνης επιβάλλεται άμεση παρέμβαση επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ιωάννης Μπάρκης, Πρόεδρος της ελληνικής δερματολογικής και αφροδισιολογικής Εταιρείας με αφορμή και το τσίμπημα στο πόδι από θαλάσσια ανεμώνη που δέχτηκε 9χρονος στο Καλαμάκι Κορινθίας με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο με αφόρητους πόνους.
Συνέστησε για τα τσιμπήματα, μαγειρική σόδα αραιωμένη σε ίσα μέρη με θαλασσινό νερό. «Το μίγμα το βάζουμε πάνω στον ερεθισμό για να εξουδετερωθεί η νευροτοξίνη. Στη συνέχεια πλένουμε καλά με αλκαλικά διαλύματα, όπως ένα σαπούνι λαδιού και στη συνέχεια βάζουμε κρέμα με κορτιζόνη ή αντιβίωση». Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων θα πρέπει να απευθυνθούμε σε δερματολόγο ή κάποιο κέντρο Υγείας, ανέφερε και επισήμανε πως εάν μείνει κάποιος χωρίς φροντίδα, τα τσιμπήματα μπορεί να προκαλέσουν έως και πολύ σοβαρές επιπλοκές, όπως ναυτίες, τάση για εμετό και ταχυκαρδίες.
«Άρα λοιπόν αυτό που πρέπει να έχουμε μαζί μας είναι σόδα σε ένα μπουκαλάκι νερού γεμισμένο μέχρι τη μέση με μαγειρική σόδα, καθώς και μικτή κρέμα -κορτιζόνη με αντιβίωση, αντισταμινικά για τη φαγούρα, αναλγητικά για τον πόνο, παγοκύστες που βοηθάνε στην αγγειοσύσπαση και αμβλύνουν λίγο τα συμπτώματα και μετά απευθυνόμαστε στον υπεύθυνο γιατρό, ο οποίος καλό είναι να επιμεληθεί της κατάστασης άμεσα» είπε ο κ. Μπάρκης.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι έχουν κάποια αλλεργία, επισήμανε και σημείωσε πως τα τσιμπήματα δεν αφορούν μόνο τη θάλασσα αλλά και το βουνό. Όπως τσιμήματα από σφήκες και μέλισσες.
Θα πρέπει πάντα να έχουμε μαζί μας το άτυπο φαρμακείο με τα αντισταμινικά, την κρέμα κορτιζόνης, αντιβιοτική αλοιφή και στη συνέχεια επίσκεψη σε δερματολόγο ή σε Κέντρο Υγείας.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr