Ανακοίνωση για όσα γράφονται και ακούγονται μετά τον αγώνα μποξ διάρκειας 46″ ανάμεσα στην Ιταλίδα, Άντζελα Καρίνι, που αποσύρθηκε και την Αλγερινή, Ιμανέ Κελίφ, εξέδωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, θέλοντας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
Για την ακρίβεια, η Κελίφ και η Λιν-Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν, έχουν μπει στο στόχαστρο και κατηγορούνται ότι είναι τρανσέξουαλ – αν και όλη τους τη ζωή αγωνίζονται ως γυναίκες – επειδή είχαν αποβληθεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας το 2023, έχοντας αποτύχει να περάσουν το τεστ εγκυρότητας φύλου (σ.σ.: λόγω αυξημένων επιπέδων τεστοστερόνης).
Η ΔΟΕ τόνισε ότι έκτοτε κυκλοφορούν παραπλανητικές πληροφορίες για τις δύο αυτές αθλήτριες και δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, όπως και όλων των υπολοίπων συμμετεχόντων στους Αγώνες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΟΕ:
“Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ασκεί τον αθλητισμό χωρίς διακρίσεις.
Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής του αγώνα, καθώς και με όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς που ορίζονται από τη Μονάδα Πυγμαχίας Paris 2024 (PBU). Όπως και με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες πυγμαχίας, το φύλο και η ηλικία των αθλητών βασίζονται στο διαβατήριό τους.
Αυτοί οι κανόνες ίσχυαν επίσης κατά την περίοδο των προκριματικών, συμπεριλαμβανομένων των τουρνουά πυγμαχίας των Ευρωπαϊκών Αγώνων 2023, των Ασιατικών Αγώνων, των Παναμερικανικών Αγώνων και των Αγώνων Ειρηνικού, του ad hoc προκριματικού τουρνουά Αφρικής 2023 στο Ντακάρ (SEN) και δύο παγκόσμιων προκριματικών τουρνουά που πραγματοποιήθηκαν στο Busto Arsizio (ITA) και Μπανγκόκ (THA) το 2024, όπου συμμετείχαν συνολικά 1.471 διαφορετικοί πυγμάχοι από 172 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (NOCs), την Ομάδα Προσφύγων Πυγμαχίας και Μεμονωμένους Ουδέτερους Αθλητές, και συμμετείχαν πάνω από 2.000 αγώνες πρόκρισης.
Έχουμε δει σε αναφορές παραπλανητικές πληροφορίες για δύο αθλήτριες που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται σε διεθνείς αγώνες πυγμαχίας εδώ και πολλά χρόνια στην κατηγορία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, International Boxing Association (IBA) Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τουρνουά εγκεκριμένα από την IBA.
Οι δύο αυτές αθλήτριες έπεσαν θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA. Προς το τέλος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία νόμιμη διαδικασία.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της IBA που είναι διαθέσιμα στον ιστότοπό τους, η απόφαση αυτή ελήφθη αρχικά αποκλειστικά από τον Γενικό Γραμματέα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της IBA. Το συμβούλιο της IBA την επικύρωσε μόνο στη συνέχεια και μόνο στη συνέχεια ζήτησε να θεσπιστεί μια διαδικασία που θα ακολουθούσε σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον και να αντικατοπτρίζεται στους κανονισμούς IBA. Τα πρακτικά αναφέρουν επίσης ότι η IBA θα πρέπει να ‘καθιερώσει μια σαφή διαδικασία σχετικά με τις δοκιμές φύλου’.
Η τρέχουσα επιθετικότητα εναντίον αυτών των δύο αθλητριών βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτήν την αυθαίρετη απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς καμία κατάλληλη διαδικασία – ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι αθλήτριες αγωνίζονταν σε αγώνες ανώτατου επιπέδου για πολλά χρόνια.
Μια τέτοια προσέγγιση είναι αντίθετη με τη χρηστή διακυβέρνηση.
Οι κανόνες επιλεξιμότητας δεν θα πρέπει να αλλάζουν κατά τη διάρκεια του συνεχούς διαγωνισμού και οποιαδήποτε αλλαγή κανόνων πρέπει να ακολουθεί κατάλληλες διαδικασίες και να βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία.
Η ΔΟΕ δεσμεύεται να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των αθλητών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη, τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΔΟΕ και το Στρατηγικό Πλαίσιο της ΔΟΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Θλίψη στη ΔΟΕ για την κακοποίηση που δέχονται αυτή τη στιγμή οι δύο αθλήτριες.
Η αναγνώριση της IBA αποσύρθηκε από τη ΔΟΕ το 2023 μετά την αναστολή της το 2019. Η ανάκληση της αναγνώρισης επιβεβαιώθηκε από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS). Δείτε τη δήλωση της ΔΟΕ μετά την απόφαση.
Η ΔΟΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται οι Εθνικές Ομοσπονδίες Πυγμαχίας να καταλήξουν σε συναίνεση γύρω από μια νέα Διεθνή Ομοσπονδία προκειμένου η πυγμαχία να συμπεριληφθεί στο αθλητικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων LA28″.
Ο αγώνας
Οι αντιδράσεις πήραν μορφή χιονοστιβάδας χθες όταν η Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι αποχώρησε με κλάματα από το παιχνίδι με την Ιμάν Κελίφ από την Αλγερία 46 δευτερόλεπτα μετά την είσοδό της στο ρινγκ για την φάση των «16» του ολυμπιακού τουρνουά πυγμαχίας στην κατηγορία των 66 κιλών στις γυναίκες.
Η Ιταλίδα πυγμάχος μπορεί να άντεξε το πρώτο χτύπημα στο σώμα, αλλά η γροθιά που δέχθηκε στο πρόσωπο της την ανάγκασε να γυρίσει στον πάγκο της και να ζητήσει από τον προπονητή της να αποχωρήσει. «Δάσκαλε με πόνεσε τόσο πολύ, που δεν θέλω να συνεχίσω…» φέρεται να είπε στον προπονητή της σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ. Ο προπονητής της δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς και μετά από λίγο ο διαιτητής σήκωσε το χέρι της Κελίφ αναδεικνύοντάς την νικήτρια.
«Ήταν η πιο δυνατή γροθιά που έχω δεχθεί», ήταν το σχόλιο της Καρίνι η οποία μετά το χτύπημα που δέχθηκε αποφάσισε να σταματήσει.
Male boxer declared winner in women’s boxing match at the Paris Olympics.
The Olympics allowed a biological man, Imane Khelif, to fight as a woman despite his XY chromosomes.
This is a shameful farce!!! #ParisOlympics2024 #Paris2024 pic.twitter.com/zk4vmMb7QB
— Truth Social Media (@drksmediamtx) August 2, 2024
Οι αντιδράσεις από Μελόνι και Ιταλούς υπουργούς
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι ο αγώνας της Καρίνι εναντίον της Κελίφ δεν ήταν αγώνας μεταξύ ίσων:
«Πιστεύω ότι οι αθλητές που έχουν ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί σε αγώνες γυναικών», είπε η Μελόνι.
«Και όχι επειδή θέλεις να κάνεις διακρίσεις σε βάρος κάποιου, αλλά για να προστατέψεις το δικαίωμα των αθλητών να μπορούν να αγωνίζονται επί ίσοις όροις».
Έτσι κι αλλιώς ο αγώνας της Καρίνι με την Κελίφ ήταν το θέμα πολλών συζητήσεων στην Ιταλία, με την υπουργό Οικογένειας της χώρας Εουτζένια Ροκέλα και τον υπουργό Αθλητισμού Αντρέα Αμπόντι να εκφράζουν ανησυχία για τους κανόνες επιλεξιμότητας την Τετάρτη.
Ερωτηθείσα εάν αισθάνθηκε επιβαρυμένη από τόσα προηγήθηκαν, η Καρίνι είπε: «Δεν το έκανα. Για μένα, δεν ήταν πράγματα που με σταμάτησαν ή με εμπόδιζαν ψυχικά.
Μπήκα στο ρινγκ και είπα, θα δώσω ό,τι έχω, ανεξάρτητα από τον άνθρωπο απέναντί μου, που δεν με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή. Έπρεπε να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Έτσι, όσον αφορά όλες τις διαμάχες, δεν με ενδιέφεραν ποτέ. Μπήκα και ήθελα απλώς να κερδίσω».
Η απάντηση των Αλγερινών και η παρέμβαση της Μελόνι
Η αλγερινή αντιπροσωπεία βλέποντας τις διαμαρτυρίες να παίρνουν διαστάσεις έβγαλε ανακοίνωσε μέσω της οποίας κατήγγειλε «…με τον πιο έντονο τρόπο τις επιζήμιες και ανήθικες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον της επιφανούς αθλήτριάς μας, Ιμάνε Κελίφ, από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης, με ψέματα που θεωρούμε εντελώς άδικα».
Αντιδράσεις στο Twitter
Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την αποχώρηση της Άντζελα Καρίνι από το ρινγκ. Η Ράιλι Γκέινς πρώην κολυμβήτρια του Τενεσί, με ανάρτηση της στο Χ στήριξε την Ιταλίδα πυγμάχο λέγοντάς ότι «Οι άνδρες δεν έχουν θέση στα γυναικεία αθλήματα». Ο Ίλον Μάσκ συμφώνησε με την ανάρτηση της Γκέινς.
Αμέσως μετά τον αγώνα το Twitter κατακλύστηκε με μηνύματα υπέρ της Ιταλίδας πυγμάχου. Στο hashtag #IstandWithAngelaCarini (Είμαι στο πλευρό της Άντζελα Καρίνι) δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στην αθλήτρια.
Inclusion
Brought to you by the International Olympic Committee pic.twitter.com/HszyyDVEaZ
— Riley Gaines (@Riley_Gaines_) August 1, 2024
This was the right hand from Imane Khelif that left Angela Carini unable to continue. There was blood on her shorts.
Her coach said: “Many people in Italy tried to call and tell her: ‘Don’t go please, it’s a man, it’s dangerous for you’pic.twitter.com/p01pZQMprx
— Oliver Brown (@oliverbrown_tel) August 1, 2024
Ποια είναι η αθλήτρια Ιμάν Κελίφ και το “sex test”
Για την ιστρορία, η Ιμάν Κελίφ παιζει το Σάββατο στις 18:22 με την Άνα Λούκα Χαμόρι από την Ουγγαρία στα προημιτελικά της κατηγορίας των 66 κιλών γυναικών, ενώ η Λιν-Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν αντιμετωπίζει σήμερα (16:30) τη Σιτόρα Τουρντιμπέκοβα από το Ουζμπεκιστάν για την φάση των 16 στην κατηγορία των 57 κιλών γυναικών.
Η Ιμάν Κέλιφ έχει κάνει αλλαγή φύλου. Το περασμένο έτος είχε αποκλειστεί από την παγκόσμια ομοσπονδία για τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μετά τα αποτελέσματα των τεστ που είχε κάνει. Ένα από τα τεστ αυτά, το οποίο αποκαλείται «sex test», μετρά τις ορμόνες του αθλητή, ή της αθλήτριας, όπως τεστοστερόνη, και ένας από τους λόγους που αυτός γίνεται είναι για τις αθλήτριες που έχουν κάνει αλλαγή φύλου.
Όπως ισχυρίστηκε η Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας(IBA), οι εξετάσεις χρωμοσωμάτων των πυγμάχων έδειξαν χρωμοσώματα ΧΥ, τα οποία είναι τα ανδρικά, αντί για τα ΧΧ των γυναικών. Η IBA έχει θέσει αυστηρά όρια για τους αθλητές και ειδικά για τις αθλήτριες σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ορμόνης που συνδέεται με τους άνδρες αν και ανιχνεύεται και στις γυναίκες σε χαμηλότερα επίπεδα.
Σε αυτό η Κελίφ είχε κοπεί έχοντας δώσει αποτελέσματα τα οποία ήταν αρκετά ανεβασμένα, από τα ιατρικά αποδεκτά για τις γυναίκες πυγμάχους, καθώς τα επίπεδα της τεστοστερόνης βρίσκονταν σε επίπεδα των ανδρών πυγμάχων.
Η ιταλική αποστολή είχε εκφράσει την αντίρρησή της για το γεγονός ότι η αρμόδια επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων είχε δώσει το ΟΚ στην Κελίφ να αγωνιστεί, κάτι που όμως είχε γίνει προφανώς με την Κελίφ να περνάει από τις απαιτούμενες εξετάσεις.
Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αλγερίας πριν τον αγώνα είχε επιτεθεί στην Ιταλική Επιτροπή κάνοντας λόγο για προσβλητική επίθεση προς την αθλήτρια της. Μάλιστα σε αυτή είχε επισημάνει ότι η Κελίφ είχε περάσει από τα τεστ τα οποία απαιτούνται με απόλυτη επιτυχία και έτσι μπορεί να συμμετέχει κανονικά στους αγώνες.
H Κέλιφ και η Λιν είναι δύο φορές Ολυμπιονίκες και αγωνίστηκαν κανονικά στους Αγώνες του Τόκιο. Η Λιν ήταν ερασιτέχνης πυγμάχος σε επίπεδο ελίτ για μια δεκαετία και η Κελίφ για έξι χρόνια. Τους επετράπη να αγωνιστούν στο Παρίσι από την ειδική ομάδα της ΔΟΕ, η οποία έχει διοργανώσει τα δύο τελευταία ολυμπιακά τουρνουά πυγμαχίας.
Η Ολυμπιακή πυγμαχία έφτασε στην ισότητα των φύλων για πρώτη φορά φέτος, με 124 άνδρες και 124 γυναίκες να αγωνίζονται στο Παρίσι.
Με πληροφορίες από: News24/7, Πρώτο Θέμα, Twitter,ΔΟΕ.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Twitter
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr