Τι γίνεται όταν η δουλειά μας φτάνει…στα άκρα; Προλάβετε έγκαιρα το σύνδρομο burn – out

Τι γίνεται όταν η δουλειά μας φτάνει…στα άκρα; Προλάβετε έγκαιρα το σύνδρομο burn – out

Σηκώνεστε με δυσκολία από το κρεβάτι για να πάτε στη δουλειά σας; Νιώθετε μονίμως κουρασμένοι; Σας προκαλεί θλίψη η σκέψη ότι «αύριο είναι Δευτέρα»;

Τότε μπορεί να πάσχετε από το «σύνδρομο burnout», δηλαδή το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης. Η εργασία αποτελεί μέσο ικανοποίησης και κοινωνικοοικονομικής αναγνώρισης, αλλά αποτελεί και πηγή έντονου στρες.

Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει τον εργαζόμενο στο σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, το οποίο χαρακτηρίζεται από σωματική και πνευματική κόπωση. Οι υψηλές απαιτήσεις και ο μεγάλος φόρτος εργασίας, το εξαντλητικό ωράριο, η έλλειψη επιβράβευσης, η κακή σχέση με τον προϊστάμενο ή με τους συναδέλφους, η εργασιακή ρουτίνα καθώς και οι χαμηλές απολαβές, είναι μερικές από τις αιτίες που οδηγούν στο σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης.

Εκτός από τις συνθήκες που συνήθως μας οδηγούν στο εν λόγω σύνδρομο, σημαντικό ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας.

Πρώτοι στην λίστα των επαγγελματιών που πέφτουν θύματα του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης είναι οι επαγγελματίες υγείας, όπως γιατροί και νοσηλευτές. Το στρες και ο ψυχικός πόνος που βιώνουν, οι νυχτερινές βάρδιες, οι, συχνά, αντίξοες συνθήκες εργασίας, κυρίως σε δημόσια νοσοκομεία και το υψηλό αίσθημα ευθύνης μπορεί να οδηγήσουν στην επαγγελματική εξουθένωση.

Ακολουθούν τα στελέχη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι δημοσιογράφοι και οι διαφημιστές. Τα βασικά συμπτώματα που εκδηλώνει το άτομο είναι αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλοι, δυσκολία στον ύπνο, μυοσκελετικοί πόνοι, ακόμα και ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως εκνευρισμός, ενοχές, θλίψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και δυσκολία στην συγκέντρωση.

Η έγκαιρη αναγνώριση του συνδρόμου μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη αλλά και να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του. Οι ειδικοί συστήνουν τη σωστή διαχείριση του χρόνου εργασίας. Η δουλειά θα πρέπει να περιορίζεται στις ώρες του γραφείου και δεν πρέπει να μεταφέρεται στο σπίτι. Η εύρεση ελεύθερου χρόνου είναι πολύτιμη.

Οι εξωεπαγγελματικές δραστηριότητες, ο επαρκής ύπνος και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του στρες. Ακόμα σημαντικό ρόλο παίζει το υποστηρικτικό δίκτυο αλλά και η ομαδική εργασία και συνεργασία. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και δεν υποχωρούν, τότε καλό θα είναι το άτομο να αναζητήσει την βοήθεια από έναν ειδικό.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr