Οι κάτοικοι του Τόκιο αναρωτιούνται ποιός κλέβει τις κρεμάστρες από τα μπαλκόνια τους. Η απάντηση βρίσκεται στα δέντρα της πόλης, καθώς χιλιάδες κρεμάστρες φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία φωλιών.
Υπεύθυνα για αυτήν την ασυνήθιστη εικόνα φαίνεται ότι είναι τα κοράκια που έχουν κάνει έντονη την παρουσία τους στην πόλη τα τελευταία 25 χρόνια. Όπως εξηγούν οι ειδικοί τα πουλιά
λόγω της ραγδαίας αστικοποίησης δεν έχουν πρόσβαση σε φυσικά υλικά, όπως η λάσπη και τα μικρά κλαδιά, και έτσι δεν μπορούν να φτιάξουν φυσικές φωλιές. Αναγκάζονται να χρησιμοποιούν οτιδήποτε άλλο βρίσκουν, που μπορεί να αξιοποιηθεί.
Φαίνεται λοιπόν ότι οι κρεμάστρες που αφήνουν οι κάτοικοι στα μπαλκόνια όταν στεγνώνουν τα ρούχα τους, έγιναν για τα κοράκια εναλλακτικό “οικοδομικό” υλικό. Με αυτές χτίζουν το σπιτικό τους και συνθέτουν ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό που θυμίζει περισσότερο έργο μοντέρνας τέχνης παρά φωλιά.
Παραμένει άγνωστο για ποιο λόγο, ακριβώς, τα κοράκια προτιμούν το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας πιστεύουν ότι η προτίμηση αυτή οφείλεται σε τρεις λόγους: οι κρεμάστρες μοιάζουν με τρία ξύλα ήδη ενωμένα, συνδέονται εύκολα και βρίσκονται παντού. Εκτός από κρεμάστρες χρησιμοποιούν διάφορα άλλα σκουπίδια που μπορούν να συλλέξουν από τους κάδους απορριμάτων, όπως παλιές κεραίες.
Έχουν υπάρξει συμβάντα όπου κρεμάστρες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή φωλιάς, κατέρρευσαν στα κεφάλια περαστικών.
Ο αυξημένος πληθυσμός κορακιών στο κέντρο του Τόκιο έχει προκαλέσει προβλήματα στους κατοίκους και στον δήμο. Τα πουλιά, πολλές φορές, φτιάχνουν τις φωλιές τους πάνω σε καλώδια και κολώνες ρεύματος με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η τάση του ρεύματος ή ακόμη και να διακόπτεται η ηλεκτροδότηση.
Τον Μάρτιο του 2008 προκλήθηκε βραχυκύκλωμα λόγω μεταλλικής κρεμάστρας και η περιοχή γύρω από το λιμάνι της συνοικίας Καγκοσίμα έμεινε χωρίς ρεύμα επί αρκετές ώρες.
Άλλη φορά, κοράκια έκοψαν καλώδια ρεύματος και επί 48 λεπτά εκατοντάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα. Αμαξοστοιχίες έχουν ακινητοποιηθεί λόγω παρόμοιων συμβάντων.
Οι επιθέσεις αλά Χίτσοκ
Στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή, τα κοράκια επιτίθενται σε ανθρώπους στα πάρκα. Το σκηνικό συχνά θυμίζει στιγμές από την ταινία του Χίτσκοκ «Τα Πουλιά». Μάλιστα υπήρξαν αναφορές από τρομοκρατημένους γονείς που είδαν τα κοράκια να ορμούν επιθετικά προς τα παιδιά τους για να τους πάρουν τα ποπ κορν ή τα γλυκά.
Προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα, η ιδιωτική εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Κιούσου, ανέλαβε να παρακολουθεί τα πουλιά και να απομακρύνει τις φωλιές που φτιάχνουν σε πυλώνες ρεύματος. Υπάλληλοι της εταιρείας βγαίνουν έξω στους δρόμους με κιάλια και φροντίζουν να μην διαταραχθεί η ηλεκτροδότηση της πόλης.
Το θέμα έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε κυκλοφορούν ακόμα και ιστορίες για κοράκια που έχουν καταλάβει το σχέδιο των ανθρώπων και φτιάχνουν ψεύτικες φωλιές ως αντιπερισπασμό.
Στο Τόκιο σήμερα – υπολογίζεται από τους ειδικούς – ότι υπάρχουν περίπου 15.000 κοράκια.
Από το 2001, οι κάτοικοι έχουν αρχίσει προσπάθειες να μειώσουν τον πληθυσμό των κορακιών στήνοντας παγίδες με δηλητηριασμένο κρέας. Μια πρακτική που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από ορνιθολόγους και ακαδημαϊκούς.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: PxFuel
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: “Είμαστε ασύλληπτα πουλιά και όπως εφύγαμε εμείς, έτσι θα φύγουν και οι άλλοι”. Το σημείωμα που άφησαν πίσω τους οι 8 δραπέτες των φυλακών Αίγινας. Πώς έκαναν την πρώτη μεγάλη απόδραση στην Ελλάδα με διάνοιξη σήραγγας
Ειδήσεις σήμερα:
- Η νέα υπ. Παιδείας του Τράμπ εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Οι καταγγελιες
- Τι είναι τα φακοειδή σύννεφα που εμφανίστηκαν χθες στον ουρανό. Γιατί θυμίζουν UFO
- Εκκλησία στην Ελβετία έφτιαξε “ψηφιακό Χριστό” με τεχνητή νοημοσύνη που μιλάει 100 γλώσσες.
- Τέμπη – Νίκος Πλακιάς: «Το ΑΠΘ ανακοίνωσε στους γονείς της Κέλλυς Πορφυρίδου ότι δεν τους απένειμε τον τίτλο σπουδών»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ